Karybos analitikai: V. Putinas vis tik įves karinę padėtį Rusijoje ir mobilizuos visą šalį

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

Karo analitikų Aurimo Navio ir Mindaugo Sėjūno parengta karo Ukrainoje apžvalga.<br> Lrytas.lt iliustr.
Karo analitikų Aurimo Navio ir Mindaugo Sėjūno parengta karo Ukrainoje apžvalga.<br> Lrytas.lt iliustr.
 2022 m. gegužės 12 d. nuotraukoje iš oro matyti sudegusios transporto priemonės ir, atrodo, improvizuoto tilto per Siverskio Donecko upę rytų Ukrainoje liekanos.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 2022 m. gegužės 12 d. nuotraukoje iš oro matyti sudegusios transporto priemonės ir, atrodo, improvizuoto tilto per Siverskio Donecko upę rytų Ukrainoje liekanos.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-05-12 10:22, atnaujinta 2022-05-13 08:09

Jūsų dėmesiui – gegužės 11 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vokietijos užsienio reikalų ministrė A.Baerbock pranešė, kad Vokietijos ambasada netrukus atnaujins darbą Kyjive ir veiks pilnu pajėgumu. A.Baerbock po apsilankymo Bučoje pažadėjo, kad reikalaus atsakomybės iš tų, kurie atsakingi už civilių gyventojų žudynes. A.Baerbock yra pirmoji Vokietijos vyriausybės narė, apsilankiusi Ukrainoje po invazijos, Kyjivui atsisakius pakviesti Vokietijos prezidentą dėl jo praeities ryšių su Rusija.

Tai - didelė Kyjivo diplomatijos pergalė ir savotiškas Vokietijos vadovų sąžinės prabudimas, kratantis XXI-ojo amžiaus fašizmo rėmėjų šleifo. Mes ne kartą sakėme ir pasikartosime: Vakarams nuolaidžiauti nereikia. Vakarus reikia žadinti, purtyti, sakyti nepagražintą tiesą. Taip, kaip Kyjivas kalba su Berlynu, lyg veidrodyje parodydamas nuolaidžiaujančią ir besisiūlančią Kremliui laisvoko elgesio mergelę. Turime galvoje Vokietiją ir jokio seksizmo.

JAV žvalgybos duomenimis Putinas ruošiasi ilgam karui. Kremliaus tikslas – ne tik Donbasas, bet ir sausumos koridorius į Padniestrę. Manoma, jog Putinas vis tik įves karinę padėtį Rusijoje ir karui mobilizuos visą šalį. Tam tikslui bus perorientuota ir Rusijos pramonė. Tačiau JAV nemano, kad Kremlius šiandien pasirengęs panaudoti branduolinius ginklus. Putinas naudoja tik branduolinę retoriką, siekdamas įbauginti Vakarus. O Vakarai atsipeikėjo ir į Putino kiauksėjimus nebereaguoja. Todėl Rusija gali pradėti branduolinių pajėgų pratybas, kad pademonstruotų savo grasinimų realybę.

Baltarusijos gynybos ministerija, gegužės 10 d. paskelbusi apie vykstančių karinių pratybų antrojo etapo pradžią, dar kartą pakartojo melagingus teiginius apie JAV ir NATO pasirengimą užpulti Baltarusiją. Kai kurie ekspertai nerimauja - bet mes manome, kad mažai tikėtina - jog Baltarusija tiesiogiai įsitrauks į karą Ukrainoje.

Operacinis lygmuo

Rusijos pajėgos toliau stengiasi įtvirtinti Mariupolio griuvėsių kontrolę - ir be kita ko, kaip pranešama, bando atnaujinti plieno gamyklų, kuriose gaminama karinė įranga, veiklą. Atrodo, kad atsisakius planų dėl Kryvyj Riho, pagrindinis operacinis tikslas išlieka išlaikyti Donbasą su Chersonu - ir žūtbūt gauti metalo, kurio verkiant trūksta Rusijos karo pramonei.

Taktinis lygmuo

Ukrainos kariuomenė tęsia puolimą į šiaurę nuo Charkivo srityje išlaisvinto Staryj Saltov. Tai griauna visus rusų Iziumą ginančios grupuotės planus. Vykdomas karių perdislokavimas, mėginant sustabdyti Ukrainos kariuomenės judėjimą į šiaurę link Rusijos sienos.

Okupantai tęsia puolimą Donecko srityje. Bandoma šturmuoti Limano, Severodonecko, Bachmuto, Avdejevkos ir Kurachovo kryptimis, puolimą paremiant raketinės artilerijos daliniams.

Mariupolyje okupantai į "Azovstal" smogė artilerija, tankais, raketomis ir bombomis. Nors driskiams įsakyta nieko neišleisti iš apsuptos teritorijos, ukrainiečiai įvykdė sėkmingą išpuolį ir sunaikino priešo tanką 15 kilometrų nuo Mariupolio centro.

Dedamos visos pastangos, kad iš "Azovstal" būtų išgabenti likę Azovo kovotojai ar bent jau sužeistieji. Kremlius nesileidžia į jokias derybas.

Pirmasis iš 11 papildomų sraigtasparnių "Mi-17" (gabenamų iš Afganistano) pasiekė Ukrainą.

Južno-Buhskio ir Tavrijsko kryptimis rusų daliniai stengiasi pagerinti savo taktines pozicijas. Mykolajivo kryptimi Rusijos kariai toliau apšaudo Ukrainos gynėjų pozicijas.

Zaporižės kryptimi Rusijos kariuomenė iš artilerijos apšaudo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinius. Siekdami įtvirtinti okupuotą teritoriją, rusai vykdo inžinerinius darbus ir kuria naujas pozicijas Bruskivske ir Bolšaja Oleksandrivka vietovėse.

Taurio kryptimi priešas vykdo demonstratyvius veiksmus, kuriais siekia apriboti Ukrainos gynybos pajėgų veiksmus, gerina savo pozicijų inžinerinę įrangą ir atnaujina atsargas.

Komentaras

JAV nacionalinės žvalgybos skaičiavimais, Rusijos vadovo ambicijos neatitinka realių konvencinių pajėgumų. Kremlius tikisi, jog ilgainiui pavyks nualinti Ukrainą, priversti Kyjivą kapituliuoti, o Vakarus sėsti prie derybų stalo.

Putinas ir jo bunkerinis mąstymas užstrigę praeityje. Neadekvatus fašistinės Rusijos lyderis nebesuvokia realybės, vadovaujasi iškreipta tikrove.

Siūlome politikų ir kitų veikėjų, neadekvačiai vertinančių supančią realybę, veiksmus vadinti Putino sindromu.

Putino sindromą Kremliuje puikiai iliustruoja generolo majoro I.Konašenkov pranešimas, kad Rusijos pajėgos nuo savo specialiosios karinės operacijos Ukrainoje pradžios likvidavo 163 Ukrainos kovinius lėktuvus, 124 sraigtasparnius, 793 bepiločius orlaivius ir 2 979 tankus(!)

Skaičiai nurašyti "iš lempos". “Pasiguglinus” galima suskaičiuoti, kad tariamai sunaikintos Ukrainos kovos vienetų skaičius geru trečdaliu didesnis, nei kada nors apskritai turėtas.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ "Visuomenės informacinio saugumo agentūra". Jų teigimu, šios apžvalgos įmanomos tik rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.