Karybos analitikai: gali būti, Vokietijos ginklų tiekimą pristabdo rusų specialiosios tarnybos

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> lrytas.lt iliustr.
 Ketvirtadienį, 2022 m. birželio 2 d., Ukrainos kariškis eina per kaimą netoli fronto linijos Donecko srityje, Rytų Ukrainoje. <br> AP / Scanpix nuotr.
 Ketvirtadienį, 2022 m. birželio 2 d., Ukrainos kariškis eina per kaimą netoli fronto linijos Donecko srityje, Rytų Ukrainoje. <br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jun 3, 2022, 8:26 AM, atnaujinta Jun 6, 2022, 8:00 AM

Jūsų dėmesiui – birželio 2 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

JAV Baltųjų rūmų administracija žurnalistams patvirtino, kad Jungtinės Valstijos siųs Ukrainai toliašaudės artilerijos raketų sistemas „HIMARS“. Ukraina sieks smogti taikiniams, kurie šiuo metu yra toli už fronto ribų – vadavietėms, kontrolės centrams, logistikos mazgams bei Rusijos artilerijai, kuri dabar smarkiai spaudžia Ukrainos karius. Pentagono teigimu, išmokti efektyviai naudotis „HIMARS“ reikės bent trijų savaičių apmokymų.

Jungtinės Valstijos oficialiai patvirtino papildomą 700 mln. dolerių vertės saugumo pagalbos paketą Ukrainai.

Tuo tarpu Vokietijos oro gynybos sistemų „IRIS-T SLM“ tiekimas Ukrainai greičiausiai truks kelis mėnesius, pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Berbock. Oro gynybos sistemų „IRIS-T SLM“ perdavimą Ukrainai anksčiau patvirtino ir kancleris Olafas Scholzas. Bundestagas ilgą tiekimo laiką aiškina tuo, kad ginklų gamintojas „Diehl“ amuniciją tieks tiesiogiai Ukrainai, o ne iš Bundesvero sandėlių. Kancleris taip pat pasigyrė, kad Vokietija jau pristatė Ukrainai prieštankinių ir nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų sistemų, daugiau kaip 15 mln. šovinių, 100 000 rankinių granatų ir 5000 prieštankinių minų.

O kur šalmai, gerbiamas Ofalai? Kur haubicos? Kur tigrai, gepardai, leopardai ir kiti džiunglių žvėrys? Ką reiškia po kelių mėnesių?

Rusijos Federacija planuoja vadinamąjį Azovo kovotojų teismą kaip paskutinį Ukrainos denacifikacijos akordą. „DLR“ lyderis Denisas Pušilinas pažadėjo, kad jiems skirtas tribunolas bus „tarptautinis“. Įdomu kokios bus tos tautos... gal iš Pietų Osetijos ir Abchazijos? Manytume, ir išdidūs Šiaurės Korėjos žmonės, vedini savo nemirtingo sočiai valgančio lyderio būtų ne prieš.

Operacinis lygmuo

Be didesnių pakitimų. Šiuo metu, patirdami milžiniškus karių ir geležių nuostolius, okupantai šiaip ne taip stumiasi Severodonecke. Visur kitur, regisi, ruošiamasi pereiti į gynybą. Iš bandymų sugniaužtu kumščiu kirsti ukrainiečiams rytuose nesigavo net pavaryti ir į mažytį kumštuką. Bet skubos tvarka krautis vogtų skalbimo mašinų, kilimų ir kojinių bei sprukti iš Chersono paskui kreiserį Moskva tikrai gali tekti greičiau nei atrodo.

Taktinis lygmuo

Rusai apšaudė Lvivo sritį, greičiausiai reaguodami į JAV pareiškimą dėl ginklų tiekimo. Sužeisti 5 žmonės.

Iš Rusijos teritorijos minosvaidžiais apšaudytos Sumų, Leonivkos ir Černigovo srities gyvenvietės.

Charkivo kryptimi pagrindinės okupantų pastangos sutelktos į esamų užgrobtų teritorijų išlaikymą.

Slovjansko kryptimi pagrindinės rusų priešo pastangos buvo sutelktos į pozicijų išlaikymą, žvalgybą ir sąlygų puolimui atnaujinti sudarymą.

Donecko kryptimi visą sąlyčio liniją rusai apšaudo iš minosvaidžių, artilerijos ir reaktyvinės artilerijos.

Limano kryptimi rusai patyrė nuostolių ir pasitraukė.

Didžioji Severodonecko miesto dalis užimta, okupantai rengia įtvirtinimus

Novohrihorivkos ir Oleksandrivkos vietovėse rusai pradėjo oro antskrydžius sraigtasparniais „Mi-24“.

Siekdami pateisinti civilių objektų naikinimą, rusų okupantai toliau skleidžia dezinformaciją apie tariamą ukrainiečių karinių dalinių dislokaciją mokyklose, ligoninėse ir vaikų darželiuose.

Užgrobtose teritorijose esančias civilines medicinos įstaigas okupantai naudoja sužeistiesiems gydyti.

Juodosios ir Azovo jūrose Rusija ir toliau blokuoja laivybą.

Per pastarąją parą Donecko ir Luhansko kryptimis atremta trylika rusų atakų, sunaikinti du tankai, šešios artilerijos sistemos, aštuonios šarvuotos kovos mašinos ir keturios transporto priemonės. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė septynis nepilotuojamus orlaivius „Orlan-10“. Okupantai jau naudoja ir Rusijos Federacijos nepaprastųjų situacijų ministerijos bepiločius orlaivius.

Komentaras

Vokietijos žiniasklaida vis dažniau linksniuoja Vokietijos kanclerį O.Scholzą. Būtent dėl ginklų Ukrainai „tiekimo“. Paskui politiką velkasi dviejų metų senumo dvoko šleifas. Tuomet bankrutavus finansų bendrovei „Wirecard“, paaiškėjo, kad ji ilgą laiką klastojo savo finansines ataskaitas, į balansą įtraukdama 1,9 mlrd. eurų, kurių iš tikrųjų sąskaitoje nebuvo. Tai buvo smūgis ne tik Vokietijos finansų sistemai, bet ir politiniam elitui – nes Kinijoje „Wirecard“ „lobino“ pati A. Merkel. Finansų ministerijai pavaldžios audito kompanijos „nepastebėjo“ įmonės problemų. O tuo metu finansų ministru kaip tik buvo Olafas Scholzas.

Tai dar ne viskas.

Berlyno globojamos kompanijos vadovas Janas Marsalekas skandalo metu tepė slides iš Vokietijos su visais „Wirecard“ archyvais. Tai aišku, kad į Maskvą. Per Baltarusiją. Paaiškėjo, kad Janas Marsalekas – GRU šnipas. Spėjama, kad šiuo metu J.Marsalekas yra Maskvoje, sukarintų struktūrų ir FSB globoje. Rusija į Interpolo raginimus išduoti šnipą areštui nereaguoja. J.Marsalekas buvo teisiamo „Wirecard“ generalinio direktoriaus Markuso Brauno, kuriam Vokietijos valdžios institucijos pateikė kaltinimus sukčiavimu, dešiniąja ranka.

Būtent todėl O.Scholzas, kaip spėjama, gali būti „pakabintas“ rusų spec. tarnybų, kurios turi Vokietijos politikus kompromituojančią medžiagą apie tam tikrus solidžius „mokėjimus“, kurią paskelbus, būtų atidaryta pandoros skrynia.

Ar tai ir sulaiko Vokietijos kanclerį nuo ginklų tiekimo Ukrainai paspartinimo, galime tik spėlioti. Tačiau žadėdamas ir netiekdamas prašomų ginklų O.Scholzas susilaukia vis daugiau vokiečių įtarimų ir spaudimo.

Iš kitos pusės, kas galėtų paneigti, kad už vienos vietos jį laiko suspaudęs rusas.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: padėtis Charkivo srityje artėja prie prarajos krašto