Rusijoje užblokuota populiari VPN paslauga: kiek tikėtina, kad šalis visiškai atsitvers nuo nepatogaus interneto?

„Roskomnadzor“ tęsia kampaniją prieš VPN paslaugas: šį kartą agentūra pradėjo blokuoti populiarios el. pašto paslaugos „ProtonMail“ teikiamą VPN. Ekspertas įspėja, kad Rusijoje ir toliau bus blokuojamos interneto blokavimo apėjimo priemonės.

 VPN reiškia „virtualųjį privatųjį tinklą“, o paslaugos mechanizmas yra paprastas.<br> 123rf nuotr.
 VPN reiškia „virtualųjį privatųjį tinklą“, o paslaugos mechanizmas yra paprastas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 3:57 PM, atnaujinta Jun 7, 2022, 8:45 AM

Naktį iš birželio 1 d. į 2 d. vartotojai iš Rusijos pradėjo skųstis, kad negali pasiekti svetainių naudodamiesi „ProtonVPN“. Tai patvirtino ir pati bendrovė.

„Šiuo metu tiriame šią problemą, tačiau ji kilo ne dėl mūsų pakeitimų. Tikėtina, kad vietiniai interneto paslaugų teikėjai ir valdžios institucijos trukdo VPN ryšiams, ir tokiu atveju tokių problemų mums gali nepavykti išspręsti. [Tačiau] kai kurie serveriai gali ir toliau veikti“, – sakoma „ProtonMail“ pranešime.

Kompanija „Mediasona“ (Rusijoje pripažinta „užsienio agentu“) taip pat pranešė apie kitų VPN paslaugų – „Lantern“ ir „Outline“ – vartotojų skundus.

Paprašyta pakomentuoti šią naujieną, „Roskomnadzor“ teigė, kad „priemonės, skirtos apeiti neteisėto turinio blokavimą, pripažįstamos grėsme“. „Viešojo ryšių tinklo stebėsenos ir kontrolės centras imasi priemonių apriboti VPN paslaugų, pažeidžiančių Rusijos įstatymus, teikimą Rusijoje“, – agentūrą cituoja Rusijos naujienų šaltinis RBC.

Kaip Rusijoje blokuojami VPN

VPN reiškia „virtualųjį privatųjį tinklą“, o paslaugos mechanizmas yra paprastas. Įprastu atveju vartotojas svetainę savo įrenginyje (kompiuteryje ar telefone) pasiekia tiesiogiai prisijungdamas prie jos. Jei Rusijoje prieiga prie svetainės ribojama, „Roskomnadzor“ operatoriams tiekiama programinė įranga mato tokį vartotojo naršyklės kreipimąsi į svetainę ir jį blokuoja.

Jei jungiamasi per VPN, prisijungimas prie svetainės vyksta per tarpininką – VPN serverį. Tokiu atveju blokavimo įranga mato ne galutinę svetainę, prie kurios vartotojas jungiasi, o tik tarpinį serverį.

VPN paslaugų teikėjų yra labai daug, tačiau „Roskomnadzor“ nuo 2021 m. kovoja su populiariausiais iš jų. Pavyzdžiui, Rusijoje oficialiai yra blokuojamos tokios populiarios VPN paslaugos, kaip „ExpressVPN“, „Nord VPN“, „Opera VPN“ ir „Vypr VPN“.

Panaši padėtis yra ir Kinijoje, kur naudojimasis pagrindiniais VPN paslaugų teikėjais yra ribojamas.

Senos istorijos

„ProtonVPN“ yra Šveicarijos bendrovės „ProtonMail“ paslauga.

Kibernetinio saugumo ekspertai „Proton“ el. pašto paslaugą vadina viena patikimiausių ir saugiausių pasaulyje. 2019 m. pabaigoje Rusijoje kilo netikrų sprogdinimų banga – ir kaip tuo metu išsiaiškino BBC, pranešimai apie tariamą bombą buvo siunčiami iš to paties asmens (arba grupės asmenų), iš „ProtonMail“ registruotų adresų.

Šveicarų paslaugos iš tiesų pasirodė esančios veiksmingomis: teisėsaugos institucijoms nepavyko rasti įtariamųjų, o vien Maskvoje per du su puse mėnesio dėl pranešimų apie sprogmenis iš mokyklų, vaikų darželių, teismų ir prekybos centrų buvo evakuota daugiau kaip 1,6 mln. žmonių.

„ProtonVPN“ yra mokama paslauga, tačiau kovo pabaigoje bendrovė kartu su dviem kitomis paslaugomis nusprendė suteikti rusams nemokamą prieigą prie užblokuotų socialinių tinklų ir žiniasklaidos.

„Daugelis įmonių paskelbė, kad nebeaptarnaus Rusijos klientų. Tačiau „Proton“ misija – saugoti interneto laisvę bet kurioje pasaulio vietoje, todėl esame įsipareigoję užtikrinti laisvą informacijos srautą Rusijoje kiek įmanoma ilgiau“, – teigiama bendrovės laiške.

Ar Rusijoje gali būti blokuojamos visos VPN paslaugos?

Pasaulyje yra bent 190 įmonių, kurios komerciškai teikia VPN paslaugas, sako Interneto apsaugos draugijos direktorius Michailas Klimarevas.

Be to, yra paslaugų, kuriomis naudojantis vartotojai gali patys susikurti savo VPN. Todėl, jo nuomone, „Roskomnadzor“ nepavyks visiškai atimti iš rusų blokavimo apėjimo priemonių.

Be to, užblokuoto VPN teikėjai gali bandyti apeiti blokadas – kai kurie iš jų tai ir daro – tačiau tam reikia pinigų ir noro, pažymi ekspertas. Bet atrodo, kad „ProtonVPN“ turi tokių norų.

„Vis dar bandome apeiti blokadą. Dėkojame už kantrybę ir supratimą“, – sakoma bendrovės pranešime.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.