„Turiu dvi žinias: blogą ir labai blogą“ – ukrainietis ekspertas apie Kijevo saugumą

Ukrainos politikos mokslų mokslininkas Kirilo Sazonovas ragina Kyjivo gyventojus nepradėti galvoti, kad karas – tik tolima realybė.

 2022 m. birželio 5 d.: Rusijos raketa pataikė į automobilių remonto gamyklą "Darnytsia" Kijeve.<br> Zuma press / Scanpix nuotr.
 2022 m. birželio 5 d.: Rusijos raketa pataikė į automobilių remonto gamyklą "Darnytsia" Kijeve.<br> Zuma press / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 11:01 AM

„Priešas dar turi raketų. Oro gynybos sistema nėra visagalė, net jei jie bandytų uždengti Kyjivą visa savo jėga. Dar daugiau – jie turi sunkiųjų bombonešių, kuriuos kol kas naudojo tik Mariupolyje. Ir mūsų Ukrainos sostinė vis dar yra pagrindinis priešo taikinys“, – teigia K.Sazonovas.

Pasak jo, sekmadieninis Kyjivo apšaudymas raketomis šokiravo sostinės gyventojus, nes daug kas spėjo pamanyti, kad tai – praeitis. „Putinas ir jo generolai yra labai supykę, kad jiems nepavyko užimti sostinės. Ir kur ta saugumo iliuzija? Iš dirbančių kavinių ir restoranų? Iš pasitikėjimo tais, kurie sako, kad Rusijai baigėsi raketos? Mieli berniukai ir mergaitės, pasakysiu jums du dalykus – blogą ir labai blogą žinią“, – teigia mokslininkas.

Tie du dalykai? Pirmiausia, K.Sazonovas primena, kad Rusija vis dar turi raketų ir Kyjivas vis dar yra taikinys. Mokslininkas mano, kad Rusija daužys ir gyvenamuosius rajonus – nes nori įbauginti ukrainiečius ir į miestą grįžtančius diplomatus. Antroji labai bloga žinia – Rusijos pajėgoms sunkiai sekasi ir Ukrainos rytuose. Bet kodėl tai „labai bloga“ žinia?

„Putinas davė nurodymą užimti visą Luhanską iki birželio 10 dienos, bet net jo propagandistai tuo netiki. Pietuose jiems dar blogiau, nes ukrainiečiai įsitvirtina puolimui, o Rusijos pajėgos ginasi ir bijo. Charkivo pusėje jiems labai prastai – iš ten jie po truputį išspiriami į savo kaimus. Tai reiškia, kad Kremliui reikia taikos derybų. Ir geromis sąlygomis. Reikia gerų kortų, kurios užtikrintų stiprias gynybines pozicijas. Kas tai galėtų būti dabartinėje situacijoje? Tikrai ne Severodoneckas. Lieka tik Kyjivo ataka. Bet kokia kaina. Bet kokiomis priemonėmis“, – perspėja K.Sazonovas.

Severodoneckas Ukrainos pajėgoms buvo labai sudėtingas taškas. Tačiau per pastarąsias porą dienų ukrainiečiai sėkmingai kontratakavo ir atsiėmė dalį miesto kontrolės. Ukrainiečiai didina ir kontroliuojamą teritoriją link Chersono. O Charkive likusios rusų pajėgos yra labai užspaustos. Taigi, K.Sazonovas mano, kad Rusija gali vėl pulti Kyjivą, kad galėtų derėtis iš laiminčiojo pozicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.