Dėl technologijų sankcijų Rusija ruošiasi finansuoti savo „nacionalinį kompiuterinių žaidimų variklį“

„Kommersant“ straipsnyje teigiama, kad kai kurios didžiausios Rusijos technologijų bendrovės, įskaitant nacionalinę „Facebook“ alternatyvą „Vkontakte“ (VK), pastaruoju metu įkalbinėja ministrus skirti milijardus rublių Rusijos „nacionaliniam kompiuterinių žaidimų variklio“ finansavimui. Rusijos vyriausybei artimas šaltinis tvirtina, kad Rusijos technologijų gigantai derasi su Skaitmeninės plėtros ministerija dėl alternatyvos tokiems žaidimų varikliams kaip „Unity“ ir „Unreal Engine“ finansavimo – po to, kai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą Vakarų technologijų atstovai pasitraukė iš šalies.

 Valstybinė telekomunikacijų paslaugų teikėja „Rostelecom“ nacionalinio kompiuterinių žaidimų variklio sukūrimą pavadino „svarbia ir neatidėliotina užduotimi“ (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Valstybinė telekomunikacijų paslaugų teikėja „Rostelecom“ nacionalinio kompiuterinių žaidimų variklio sukūrimą pavadino „svarbia ir neatidėliotina užduotimi“ (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-20 09:30, atnaujinta 2022-07-20 09:42

Rusijos vyriausybė jau kurį laiką kalba apie savo planus dėl „skaitmeninio suverenumo“, o valstybės remiamo žaidimų variklio idėja buvo iškelta gegužės pabaigoje – ir teigiama, įgauna pagreitį. Tarp garsių idėjos rėmėjų yra „Vieningosios Rusijos“ Dūmos deputatas Antonas Gorelkinas ir Rusijos valstybinė telekomunikacijų paslaugų teikėja „Rostelecom“, kuri nacionalinio variklio sukūrimą pavadino „svarbia ir neatidėliotina užduotimi“.

Norint įsivaizduoti šių bendrovių mastą, galima paminėti, kad „VKontakte“ turi šimtus milijonų vartotojų ir rinkoje vertinama milijardais rublių. Neseniai socialinį tinklą įsigijo su valstybine dujų milžine „Gazprom“ susijusios grupės, o tai iš esmės vertinama kaip vyriausybės stiprinama bendrovės kontrolė. Tai, kad šią schemą remia ir VK, ir „Rostelecom“ – didžiausias Rusijos skaitmeninių paslaugų teikėjas ir interneto magistralė – rodo, kad šį žingsnį jau remia ir aukštesnieji Rusijos vyriausybės sluoksniai.

Tačiau, kad ir kokią paramą ši idėja turėtų, ji jau susidūrė su kliūtimis, kylančiomis dėl vis didėjančios Rusijos izoliacijos pasaulinėje arenoje. Sukurti visiškai naują žaidimo variklį nuo nulio nėra lengva užduotis, ir išradinėti tokį ratą iš naujo, kai Rusijai taikomos žlugdančios sankcijos ir ji yra atkirsta nuo Vakarų partnerių, bus dar sunkiau. AMD ir „Nvidia“ nutraukė pardavimus Rusijoje, todėl mažai tikėtina, kad abi šios bendrovės imsis remti naująjį variklį, net jei jis kada nors pasirodys.

Ir problemos neapsiriboja vien varikliu. Tokie produktai kaip „Unity“ ir „Unreal“ yra populiarūs iš dalies todėl, kad juos palaiko didžiulis papildomo turinio, įrankių ir ekspertų tinklas, kurio neįmanoma sukurti tiesiog pamojus burtų lazdele, nepaisant to, kiek pinigų būtų skirta problemai spręsti. Rusijos nacionalinis žaidimų variklis neturės ilgametės išorinės paramos, kokią jau turi populiaresni žaidimų varikliai.

Todėl sunku įsivaizduoti, kad pavyktų sukurti žaidimo variklį, kuris iš tikrųjų galėtų varžytis su dabartiniais milžinais – ir tai tik tuo atveju, jei finansavimas būtų visiškai patvirtintas bei iš tikrųjų patektų į kūrėjų rankas, o abu šie dalykai šiuolaikinėje Rusijoje toli gražu nėra garantuoti. Tačiau būtinybė ne veltui vadinama išradimų motina, ir jei Rusijos žaidimų pramonė nori išgyventi ilgą tarptautinės izoliacijos naktį, ji turės kažką sukurti. Tačiau gali būti, kad žaidimai bus panašesni ne į „Forza Horizon“, bet į „Pyongyang Racer“.

Parengta pagal „PC Gamer“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.