JAV nerimauja dėl naujo rusų povandeninio laivo: ekspertai perspėja apie Šaltojo karo laikų grėsmę Bijo, kad galės sukelti „radioaktyvius cunamius“

Rusijos kariniam jūrų laivynui buvo pristatytas ilgiausias pasaulyje žinomas povandeninis laivas – laivo gamintojai jį apibūdina kaip mokslinių tyrimų laivą, tačiau kiti teigia, kad tai šnipinėjimo ir galbūt branduolinių ginklų platforma.

 Daugiau kaip 184 metrų ilgio povandeninis laivas „Belgorod“.
 Daugiau kaip 184 metrų ilgio povandeninis laivas „Belgorod“.
 Kalbama ir apie prastus Rusijos kariuomenės rezultatus kare su Ukraina.<br> 123rf nuotr.
 Kalbama ir apie prastus Rusijos kariuomenės rezultatus kare su Ukraina.<br> 123rf nuotr.
 Branduolinės torpedos „Poseidon“.<br> Wikimedia Commons.
 Branduolinės torpedos „Poseidon“.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-07-25 19:23

Pasak didžiausios šalies laivų statyklos „Sevmash Shipyard“, povandeninis laivas „Belgorod“ Rusijos kariniam jūrų laivynui buvo perduotas šio mėnesio pradžioje Severodvinsko uoste.

Ekspertai teigia, kad šis laivas – patobulinta Rusijos „Oscar II“ klasės valdomų raketinių povandeninių laivų versija. Laivas prailgintas siekiant, kad ilgainiui į jį būtų galima sumontuoti pirmąsias pasaulyje slaptas branduolines torpedas ir žvalgybai skirtą įrangą.

Ir jei „Belgorod“ Rusijos laivynui tikrai suteiks tokias galimybes, per ateinantį dešimtmetį galbūt ir vėl nutiks tai, kas po vandeniu vyko Šaltojo karo metu – JAV ir Rusijos povandeniniai laivai seks ir medžios vieni kitus.

Daugiau nei 184 metrų ilgio povandeninis laivas „Belgorod“ – ilgiausias vandenyne plaukiojantis povandeninis laivas. Jis ilgesnis net už JAV karinio jūrų laivyno „Ohio“ klasės balistinių ir valdomųjų raketų  paleidimo povandeninius laivus, kurių ilgis siekia 171 metrą.

Povandeninis laivas „Belgorod“ į vandenį buvo nuleistas 2019 m., o po bandymų Rusijos kariniam jūrų laivynui jį tikėtasi pristatyti 2020 m. Tačiau kaip pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „TASS“, bandymai buvo atidėti dėl prasidėjusios koronaviruso pandemijos. Povandeninio laivo pirmojo dislokavimo terminas nebuvo nurodytas.

Mega torpeda

„Belgorod“ skiriasi nuo visų Rusijos laivyno atominių povandeninių laivų (ar net nuo bet kurio kito pasaulyje eksploatuojamo branduolinio povandeninio laivo) – visai kitokia yra ir jo misija.

„TASS“ pranešė, kad povandeniniame laive bus gabenamos šiuo metu kuriamos branduolinės torpedos „Poseidon“ – jos keliaudamos palei dugną gali įveikti šimtų kilometrų atstumą taip, kad jų nepastebėtų pakrančių gynybiniai įrenginiai.

„Ši branduolinė „mega torpeda“ – istoriškai unikali, – kovą savo tinklalapyje „Covert Shores“ rašė amerikiečių povandeninių laivų ekspertas H.I.Suttonas. – „Poseidon“ – tai visiškai naujos kategorijos ginklas. Jis pakeis karinio jūrų laivyno operacijų planavimą tiek Rusijoje, tiek Vakaruose, todėl atsiras nauji reikalavimai ir nauji atsakomieji ginklai“.

Tiek JAV, tiek Rusijos pareigūnai teigė, kad torpedos gali gabenti kelių megatonų kovines galvutes, o sprogimo metu išsiskyrusi energija sukeltų radioaktyvias bangas, kurių paveikti pakrantės ruožai dešimtmečiams taptų negyvenami.

2020 m. lapkritį tuometinis valstybės sekretoriaus padėjėjas tarptautinio saugumo klausimais Christopheris A. Fordas teigė, kad „Poseidon“ torpedos projektuojamos taip, kad „užlietų JAV pakrančių miestus radioaktyviais cunamiais“.

JAV Kongreso tyrimų tarnybos (CRS) balandžio ataskaitoje teigiama, kad „Poseidon“ – atsakomieji ginklai, skirti smogti atgal priešui, jei šis į Rusiją pasiųstų branduolinį ginklą.

„CRS“ ataskaitoje teigiama, kad „Belgorod“ galėtų gabenti iki aštuonių „Poseidon“ torpedų, tačiau kai kurie ginklų ekspertai teigia, kad labiau tikėtina, jog vis dėlto jų skaičius sieks tik iki šešių.

H.I.Suttonas 2019 m. rašė, kad „Poseidon“, kurio skersmuo turėtų būti 2 m, o ilgis – daugiau nei 20 m, „yra didžiausia kada nors bet kurioje šalyje sukurta torpeda“.

Anot jo, ji „trisdešimt kartų didesnė už įprastą „sunkiasvorę“ torpedą“.

Abejonės dėl torpedos

„CRS“ pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2018 m. kalboje „Poseidon“ torpedoms negailėjo pagyrų. Jis teigė, kad torpedos „tylios, labai manevringos ir beveik neturi pažeidžiamų vietų, kuriomis galėtų pasinaudoti priešas“.

Jei „Poseidon“ torpedos būtų apginkluotos įprastinėmis kovinėmis galvutėmis, jas būtų galima naudoti įvairiems taikiniams: lėktuvnešių grupėms, kranto įtvirtinimams ir infrastruktūrai, pranešė V.Putinas.

Tačiau abejonių dėl šio ginklo kyla ir neaišku, ar jis galiausiai bus įtrauktas į Rusijos arsenalą.

„Ši technologija – tiek torpeda, tiek platforma – dar pilnai nesukurta“, – sakė Amerikos mokslininkų federacijos Branduolinės informacijos projekto direktorius Hansas Kristensenas.

Pasak jo, tikimasi, kad „Poseidon“ torpedos naudojimui bus parengtos ne anksčiau kaip antroje šio dešimtmečio pusėje. „CRS“ teigimu, nesitikima, kad torpedos būtų pradėtos naudoti iki 2027 m.

Be to, H.Kristensenas atkreipia dėmesį, kad pats „Belgorod“ iš tikrųjų yra bandomasis laivas būsimiems „Chabarovsk“ klasės branduoliniams povandeniniams laivams. Pirmieji tokie laivai į vandenį nuleisti gali būti jau šiemet.

Taip pat kalbama ir apie prastus Rusijos kariuomenės rezultatus kare su Ukraina. Dėl to analitikai iš dalies kaltina blogai sumodeliuotus ginklus ir korupciją, dėl kurios buvo apleista Rusijos karinės technikos priežiūra.

„Ukraina primena, kad pažangūs Rusijos ginklai stebuklingai visų problemų neišspręs, kadangi yra nepatikimi. Yra pagrindo manyti, kad ir tarpžemyninio nuotolio branduolinė torpeda susidurs su tam tikromis problemomis“, – sakė H.Kristensenas.

Tačiau kiti ekspertai įspėja, kad nevertėtų daryti prielaidų, jog povandeninis laivas ar torpedos „Poseidon“ bus ne tokie, kaip dabar yra skelbiama.

„Jei apie Rusijos povandenines ir branduolines pajėgas pradėsime manyti tą patį, ką manome apie Rusijos sausumos ir taktines pajėgas (o ypač vertindami gana prastą planų vykdymą Ukrainoje), galime pavojingai nuvertinti Rusijos strateginių pajėgų kompetencijas bei pajėgumus“, – sakė buvęs JAV karinio jūrų laivyno povandeninio laivo kapitonas, o dabar Naujojo Amerikos saugumo centro analitikas Thomas Shugartas. – Įsivaizduokite, stebime JAV pasitraukimą iš Afganistano ir dėl to abejojame JAV balistinių raketų povandeninių laivų gebėjimu vykdyti savo branduolinę misiją. Tokią išvadą darydami JAV priešininkai pastatytų save į labai pavojingą situaciją“.

Povandeninės gaudynės

„CRS“ teigimu, „Belgorod“ gali būti tik pirmasis iš keturių povandeninių laivų, kurie galėtų gabenti „Poseidon“ torpedas. Du iš jų galėtų būti naudojami Rusijos Ramiojo vandenyno laivyne, o du – Šiaurės laivyne.

H.I.Suttonas 2020 m. rašė, kad kiti trys „Poseidon“ torpedomis ginkluoti povandeniniai laivai „greičiausiai bus žymiausi 2020-ųjų povandeniniai laivai, kadangi reprezentuoja naują ir stiprų priešininką“.

„Kitos karinės jūrų pajėgos vargu ar šį laivą imituos, tačiau norės jam pasipriešinti, – apie „Chabarovsk“ klasę aiškino H.I.Suttonas. – Gali būti atgaivintos povandeninės gaudynės, kai JAV karinio jūrų laivyno ir Didžiosios Britanijos karališkojo jūrų laivyno povandeniniai laivai medžiotojai-žudikai persekioja rusus. Gali kilti naujas Šaltasis karas Arktyje, Šiaurės Atlante ir Šiaurės Ramiajame vandenyne“.

Nors „Belgorod“ galėtų būti būsimuoju „Poseidon“ bandomuoju paleidimo įrenginoi, H.I.Suttono teigimu, povandeninis laivas greičiausiai veiktų ir kaip žvalgybos duomenų rinkimo platforma.

„Jo įgulą sudarys Rusijos karinio jūrų laivyno kariai, tačiau jis bus valdomas „GUGI“ – slaptos Pagrindinės giluminių tyrimų valdybos organizacijos“, – rašė H.I.Suttonas. Anot jo, laive bus gabenami įvairūs nykštukiniai povandeniniai laivai ir povandeniniai aparatai „slaptoms specialiosioms misijoms vykdyti“.

Anksčiau šį mėnesį išplatintame pranešime spaudai Rusijos laivų statytoja pabrėžė „Belgorod“ pajėgumus, ir paaiškino, kad tai atveria „naujas galimybes Rusijai“ vykdyti „mokslines ekspedicijas ir gelbėjimo operacijas atokiausiose pasaulinio vandenyno vietose“.

Parengta pagal „CNN“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.