ES aptiko aukščiausio rango pareigūnų telefonų šnipinėjimo požymių, rodo laiškas

Europos Komisija sakė aptikusi požymių, kad kai kurių jos aukščiausio rango pareigūnų telefonai buvo šnipinėjami naudojant programą „Pegasus“, rodo ketvirtadienį naujienų agentūros AFP matytas laiškas.

Šnipinėjimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šnipinėjimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 8:45 PM

Liepos 25-osios laiške olandų europarlamentarei Sophie in 't Veld teisingumo eurokomisaras Didier Reyndersas rašė, kad 2021 metų lapkritį „Apple“ jam pranešė apie galimą programos „Pegasus“ įsilaužimą į jo išmanųjį telefoną.

Ši programa gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

Pernai buvo kilusi didelė kontroversija, kelioms žiniasklaidos priemonėms pranešus, kad vyriausybės visame pasaulyje naudojosi „Pegasus“ šnipinėdamos savo oponentus.

D. Reyndersas laiške rašė, jog vidaus tyrimas nepatvirtino, kad „Pegasus“ pavyko užkrėsti jo ar kitų ES pareigūnų asmeninius ar profesinius įrenginius.

Tačiau keli įrenginių patikrinimai sudarė sąlygas aptikti įsilaužimo požymių, bet „neįmanoma tvirtai susieti šių įkalčių su konkrečiu kaltininku“, sakoma laiške.

Saugumo sumetimais laiške nepateikiama daugiau detalių apie dar neužbaigto Komisijos tyrimo rezultatus.

S. in 't Veld dalyvauja Europos Parlamento tyrime dėl kaltinimų, kad šnipinėjimo programą „Pegasus“ naudojo kai kurios Europos Sąjungos vyriausybės, pavyzdžiui, Vengrijoje, Lenkijoje ir Ispanijoje.

Ispanų premjeras Pedro Sanchezas po skandalo dėl „Pegasus“ naudojimo šnipinėjant aukščiausio rango politikų mobiliuosius telefonus praėjusį mėnesį pažadėjo griežtinti šalies slaptųjų tarnybų priežiūrą.

Skandalas kilo balandį, kai paaiškėjo, kad ispanų žvalgybos tarnybos klausėsi Katalonijos separatistų lyderių pokalbių telefonų. Kanados visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“ tuomet pareiškė, kad po nesėkmingo bandymo atsiskirti 2017 metais buvo klausomasi daugiau kaip 60 su Katalonijos separatistų judėjimu susijusių asmenų pokalbių telefonu.

D. Reyndersas sakė, kad EK nusiuntė prašymus Vengrijai, Lenkijai ir Ispanijai suteikti daugiau informacijos apie jų naudojimąsi „Pegasus“.

Budapeštas ir Varšuva atsakė, kad „Pegasus“ buvo naudojama teisėtais nacionalinio saugumo tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.