Pademonstravo, kaip Ukrainoje naudojamos haubicos „FH70“– ir jos pasižymi keliais išskirtiniais bruožais

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Ukrainos kariai šaudo velkamąja 155 mm haubica „FH70“.

Yra pagrindo manyti, kad iš tikrųjų šias haubicas Ukrainai perdavė Estija, kuri 2021 m. pabaigoje turėjo 24 „FH70“ vienetus.<br>Wikimedia Commons.
Yra pagrindo manyti, kad iš tikrųjų šias haubicas Ukrainai perdavė Estija, kuri 2021 m. pabaigoje turėjo 24 „FH70“ vienetus.<br>Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-28 08:24

Apie tokių haubicų perdavimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms sužinota 2022 m. gegužės pabaigoje. Ir tai – tik antrasis vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas kovinės „FH70“ operacijos mūšyje prieš rusų okupantus.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudojamos haubicos „FH70“ pasižymi keliais išskirtiniais bruožais. Pirmasis – faktinė kilmės šalis. Formaliai šios hubicos gaminamos Italijoje.

Tačiau yra pagrindo manyti, kad iš tikrųjų šias haubicas Ukrainai perdavė Estija, kuri 2021 m. pabaigoje turėjo 24 „FH70“ vienetus. Visgi panašu, kad būtent Italija tiekė komponentus, būtinus koviniam pajėgumui palaikyti.

Dar viena ypatybė – „FH70“ yra vienintelė pasaulyje haubica, turinti pagalbinį variklį. Todėl „FH70“ galima vadinti ir savaeige, ir velkamąja haubica. „FH70“ šaudymo nuotolis gali siekti 24 km, šaudymo greitis – 6 šūviai per minutę, taip pat yra galimybė per 15–20 sekundžių paleisti 3 šūvių seriją.

O kaip veikia „FH70“ haubicos skaičiavimas visais etapais (dislokavimo, pasiruošimo šūviui, pačių šūvių ir pasitraukimo), matoma šiame vaizdo įraše:

Parengta pagal Defence Express.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?