Taivanas įvardijo 2 galingiausius JAV turimus ginklus: nori juos įsigyti savo ginkluotosioms pajėgoms

Savarankiška sala tikisi sustiprinti savo ginkluotąsias pajėgas įsigydama du galingiausius JAV ginklus: nepilotuojamus orlaivius MQ-9B „SeaGuardian“ ir didelio mobilumo artilerijos raketų sistemas HIMARS.

JAV ginklas.<br>International Defence Analysis/twitter.com nuotr.
JAV ginklas.<br>International Defence Analysis/twitter.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 1:31 PM

Rugpjūčio 31 d. įstatymų leidėjas Wang Ting-yu iš Demokratų pažangos partijos (DPP) paskelbė, kad Taivanas oficialiai pasirašė sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl keturių MQ-9B „SeaGuardian“ nepilotuojamų orlaivių (UAV) pirkimo už 16,88 mlrd. NT (555 milijonus dolerių).

Šis susitarimas sustiprins Taivano gynybą, padidindamas jo stebėjimo ir žvalgybos pajėgumus. JAV gynybos rangovas „General Atomics Aeronautical Systems“ gamina bepiločius orlaivius MQ-9B „SeaGuardian“ – MQ-9 „Reaper“ jūrinį variantą.

Oro pajėgų vadovybės štabas pakvietė karinę delegaciją iš Jungtinių Valstijų užbaigti oficialų keturių MQ-9B „SeaGuardian“ UAV pirkimo sutarties pasirašymą Amerikos institute Taivane, po ilgų abiejų šalių pokalbių, pažymėjo W. Ting-yu.

Buvęs JAV prezidentas D. Trumpas 2020 m. patvirtino ginkluotų bepiločių orlaivių MQ-9B ir su jais susijusios įrangos pardavimą Taivanui. Naujausioje ataskaitoje pažymima, kad pirmasis dronas Taivaną pasieks 2025 m., o sutartis galios iki 2029 m. pabaigos.

Keturi „SeaGuardian“ UAV ir su jais susijusi techninė bei palaikymo sistemos, skirtos antžeminėms valdymo stotims, yra įtrauktos į 16,88 milijardo NT sumą.

Dronai bus išdėstyti Hualien apskrityje, kaip nurodyta sutartyje. Orlaiviai galiausiai kainuos 21,7 mlrd. Tailando dolerių (712 mln. JAV dolerių), o likusi dalis bus skirta statyti sistemoms Taivane, naujoms antžeminių valdymo stočių konstrukcijoms, pagalbinės įrangos švietimui ir mokymui bei pirkimų veiklai.

Numatoma, kad MQ-9B žymiai padidins Taivano oro pajėgų ilgalaikius stebėjimo ir žvalgybos pajėgumus Taivaną supančiuose vandenyse.

JAV anksčiau pareiškė, kad šiuo pardavimu skatinami JAV nacionaliniai, ekonominiai ir saugumo tikslai, padedant gavėjui nuolat didinti karines pajėgas ir išlaikyti patikimus gynybinius pajėgumus.

„Pardavimas padės pagerinti gavėjo saugumą ir padėti išlaikyti politinį stabilumą, karinę pusiausvyrą, ekonominę ir pažangą regione“, – sakoma JAV 2020 m. pareiškime.

Tuo tarpu W. Ting-yu taip pat atskleidė, kad Taivanas stengiasi patobulinti savo šalyje sukurtą droną. Teng Yun 2 „Cloud Rider“ buvo modifikuotas naujais varikliais, antenomis ir važiuokle, siekiant pagerinti skrydžio rezultatus.

Jis jau turi ilgo skrydžio nuotolio galimybes, tačiau ateityje reikės tobulinti optinę navigaciją, komandą, valdymą ir kitas sritis. Teng Yun 2 „Cloud Rider“ sukūrė svarbiausia šalies karinių tyrimų organizacija – Nacionalinis Chung-Shan mokslo ir technologijų institutas (NCSIST).

Bepilotis orlaivis taip pat pateko į žiniasklaidos antraštes liepos mėn., kai atliko 10 valandų trukmės bandomąjį skrydį aplink Taivano oro identifikavimo gynybos zoną (ADIZ). Vietos gynybos specialistai gyrė šį pasiekimą kaip „pagrindinį etapą“ Taivano vietinės gynybos istorijoje.

Ukrainai sėkmingai prieš Rusiją naudojant HIMARS, Taivano kariuomenė taip pat nusprendė įsigyti 18 didelio mobilumo artilerijos raketų sistemų (HIMARS), o ne savaeiges haubicas, pranešė CNA.

Pasak CNA, kariuomenė siekia įsigyti 29 HIMARS pagal savo siūlomą 2023 m. gynybos biudžetą, kurį ji pristatė rugpjūčio 31 d. Armija taip pat planuoja turėti 84 armijos taktines raketų sistemas (ATACMS), t. y. 64 vnt. daugiau nei anksčiau, kai tikėtasi įsigyti 20 vnt.

Biudžeto prašyme atskleidžiama, kad Taivano kariuomenė vietoje 40 savaeigių haubicų M109A6 „Paladin“ nori įsigyti papildomų HIMARS ir ATACMS sistemų. Kariuomenė taip pat tikisi gauti 864 tikslias raketas, kurias HIMARS galėtų paleisti iki 300 kilometrų atstumu.

2022 m. gynybos biudžete numatyta skirti 15,4 milijardo NT (496 mln. JAV dolerių) nupirkti 2020–2027 m. 11 HIMARS platformų iš JAV.

Tačiau 2023 m. gynybos biudžetas padidėjo daugiau nei dvigubai iki 32,5 milijardo Tailando dolerių (1,07 milijardo JAV dolerių) papildomai ilgalaikei ginkluotei įsigyti, o galutinė pristatymo data – 2027 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.