Parduoda pirmąjį pasaulyje rankinį elektromagnetinį ginklą – jau žino, kur galima tokį panaudoti

JAV startuolis „Arcflash Labs“ parduoda 3750 dolerių kainuojantį rankinį elektromagnetinį ginklą (angl. railgun), kurį jau galima oficialiai užsisakyti iš anksto.

Startuolis „Arcflash Labs“ parduoda 3750 dolerių kainuojantį rankinį elektromagnetinį ginklą.<br>„Arcflash Labs“ nuotr.
Startuolis „Arcflash Labs“ parduoda 3750 dolerių kainuojantį rankinį elektromagnetinį ginklą.<br>„Arcflash Labs“ nuotr.
 Vienas iš bendrovės įkūrėjų mano, kad ginklus galėtų naudoti policininkai.<br>123rf nuotr.
 Vienas iš bendrovės įkūrėjų mano, kad ginklus galėtų naudoti policininkai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 6:37 PM

Bendrovė teigia, kad „GR-1 Anvil“ – pirmasis pasaulyje nešiojamasis „Gauss“ tipo šautuvas, t. y., ginklas, kuriame šoviniui pagreitinti iki itin didelio greičio naudojamos elektromagnetinės ritės.

„GR-1“ – potencialiai mirtinas ginklas, panašus į didelės galios PCP pneumatinį šautuvą“, – sako vienas iš „Arcflash“ įkūrėjų Davidas Wirthas.

Iki šiol elektromagnetiniai ginklai dažniausiai šmėžuodavo mokslinėje fantastikoje – turbūt prisimente bauginantį ginklą iš „Quake“ žaidimų serijos? Tačiau ne kartą bandyta juos pagaminti ir realiame pasaulyje. Pavyzdžiui, JAV kariuomenė išleido pusę milijardo dolerių kurdama  ir testuodama laive montuojamą elektromagnetinį ginklą, galintį šaudyti hipergarsiniu greičiu – tačiau dėl techninių problemų projekto atsisakė.

Dabar šios užduoties – tik žymiai mažesniu mastu – ėmėsi bendrovė „Arcflash“. Ji teigia, kad šis futuristinis, akumuliatoriumi varomas rankinis ginklas yra „galingiausias kada nors viešai parduodamas“ ir galbūt net „galingiausias kada nors sukurtas“.

„Akumuliatoriuose galima sukaupti daug daugiau energijos, nei jos sukauptume iš parako“, – teigia D.Wirthas. Be to, naudojant akumuliatorius, nebereikia „sprogstamųjų cheminių šovinių“.

Tačiau tai – visiškai naujo tipo ginkluotė, kurios naudojimas gali būti pavojingas. Šiuo atveju mirtinomis kulkomis gali tapti metaliniai strypai, veržlės ar varžtai. Ginklo kūrėjai jau įsivaizduoja, kaip jį pritaikyti kariniams tikslams.

„Įsivaizduokite scenarijų: karinis būrys prispaustas ir jiems trūksta šaudmenų, – pasakoja D.Wirthas. – Naudodamiesi „Gauss“ ginklais jie galėtų pasistatyti saulės bateriją, įkrauti savo ginklų akumuliatorius ir šaudyti veržlėmis bei varžtais, kuriuos susirinktų nuo žemės“.

Verta paminėti, kad, kaip teigiama bendrovės svetainėje, šie hipotetiniai kareiviai pažeistų pačios bendrovės gaires, kuriose – kol kas – teigiama, kad „Arcflash“ „NEATSAKO už įrenginio sugadinimą ar asmens sužalojimą, atsiradusį šaudant ne originaliais šoviniais“.

Tačiau šiuo metu bendrovės elektromagnetinis šautuvas dar nėra visiškai paruoštas naudojimui kare. Futuristinis ginklas pagreitina mažesnius nei 1,3 centimetro skersmens „feromagnetines kulkas“ iki daugiau nei 60 metrų per sekundę, o jų kinetinė energija siekia 75 pėdų svarus (angl. foot-pound – sukimo momento jėgos vienetas).

Taigi skaičiai tokie: .357 kalibro „magnum“ rankinis ginklas gali išvystyti 580 pėdų svarų jėgą. 9 mm kalibro rankinis ginklas taip pat gali pasiekti gerokai daugiau nei 300 pėdos svarų jėga, o jo kulkos pagreitėja iki daugiau nei 304 metrų per sekundę. Palyginimui, „Vice“ analizės duomenimis, „GR-1“ labiau primena pneumatinį ginklą. Kitaip tariant, tikimybė, kad naudojantis šiuo ginklų būtų galima kažką nužudyti, yra mažesnė nei naudojantis įprastu rankiniu ginklu.

Bent jau kol kas, anot D.Wirtho, tai tik technologijos demonstracija, kuri „idealiai tinka kolekcininkams, investuotojams, mokslininkams, meistrams ir tiems, kurie nori turėti ginklą, nepriklausomą nuo masinės gamybos šaudmenų“.

„Kol kas aiškinamės, ar ginklas veiks taip, kaip turi veikti“, – teigia kūrėjas.

Tačiau tai nereiškia, kad D.Wirthas nemąsto, kur dar šią technologiją būtų galima pritaikyti. Vienas būdų – parduoti juos policininkams. Viena iš galimų funkcijų, apie kurią jis papasakojo „Futurism“, būtų šūvio stiprumo reguliavimas – tokiu būdu sviediniai į taikinius skrietų nemirtinu greičiu.

„Galbūt tai ne taip naudinga karinėms reikmėms, tačiau labai padidina mažiau mirtinų šaudmenų saugumą ir patikimumą, kurio reikia teisėsaugos institucijoms, – sakė D.Wirthas. – Dėl keičiamųjų „Gauss“ šautuvo savybių teisėsaugos institucijos galėtų šaudyti guminėmis kulkomis tokiu greičiu, kuris proporcingas atstumui iki taikinio. Todėl yra mažesnė tikimybė, kad jos ką nors sužeis, jei taikinys arti – ir didesnė tikimybė, kad pasieks numatytą taikinį, jei jis toli“, – priduria jis.

Kol kas visi, norintys už „GR-1“ sumokėti beveik 4000 dolerių, turės pasirašyti atleidimo nuo atsakomybės dokumentą. Pasak D.Wirth'o, bendrovė atliko nepriklausomą „GR-1“ saugos peržiūrą ir išsamius bandymus.

„Tačiau net ir taikant visas šias saugos priemones ir atliekant bandymus, vis dar yra „nežinomų nežinomųjų“, – teigia D.Wirthas ir pažymi, kad šis ginklas – „pavojingas elektrinis prietaisas ir neturi būti laikomas žaislu“.

Bendrovė susiduria su tam tikromis kliūtimis. Keliose JAV valstijose galioja įstatymai, draudžiantys pardavinėti tokius elektroninius greitintuvus, kaip „GR-1“. Todėl „Arcflash“ nurodo sąrašą valstijų, apygardų ir net atskirų miestų, į kuriuos dėl vietinių įstatymų prekių nesiunčia.

„GR-1“ išleidimas į rinką – įdomus prekybos ginklais lūžio taškas, miglotai primenantis trimate spauda spausdintų ginklų atsiradimą – ginklų turėjimo demokratizavimą, nesvarbu, ar tai būtų daroma vyriausybės reguliavimo ribose, ar už jų. Ir vienas iš tokių išradimų jau leidžia praktiškai bet kokią metalo nuolaužą paversti kulka. Kitas leidžia bet kam, turinčiam nestandartinį 3D spausdintuvą, pasigaminti ginklų dalis.

Todėl kyla klausimas: jei tai ne žaislas – bet ir ne įprastas rankinis ginklas – tada kas tai yra? Bendrovė siekia, kad į visuomenės rankas patektų visiškai naujas ir sparčiai tobulėjantis ginklų tipas. Tad dar neaišku, ar idėja gera – ar verta tikėtis nelaimių.

Parengta pagal „Futurism“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.