Rusija vėl pagrasino branduoliniu ginklu: kiek ji tokių turi ir kokią žalą gali padaryti?

Trečiadienį Vladimiras Putinas įsakė „iš dalies mobilizuoti“ karinį rezervą karui su Ukraina. Rusijos gynybos ministras nurodė, kad tokia „dalinė mobilizacija“ apima apie 300 000 karių.

 123rf iliustr.
 123rf iliustr.
 V. Putinas gali įsakyti panaudoti ir raketas „Iskander“ – jų veikimo nuotolis yra apie 500 km.<br> Wikimedia commons.
 V. Putinas gali įsakyti panaudoti ir raketas „Iskander“ – jų veikimo nuotolis yra apie 500 km.<br> Wikimedia commons.
 „2S7 Pion“ taip pat gali iššauti ir branduolinį sviedinį, kurio galingumas būtų apie vieną kilotoną – tūkstantį tonų trotilo ekvivalento.<br> Wikimedia commons.
 „2S7 Pion“ taip pat gali iššauti ir branduolinį sviedinį, kurio galingumas būtų apie vieną kilotoną – tūkstantį tonų trotilo ekvivalento.<br> Wikimedia commons.
 Šalies prezidentas, gynybos ministras arba generalinio štabo viršininkas turi duoti leidimą panaudodami vadinamąjį Čegeto branduolinį lagaminą.
 Šalies prezidentas, gynybos ministras arba generalinio štabo viršininkas turi duoti leidimą panaudodami vadinamąjį Čegeto branduolinį lagaminą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 9:08 PM

Rusijos prezidentas taip pat perspėjo Vakarus, kad turi „įvairių naikinimo ginklų“ ir apkaltino pasaulio lyderius pradėjus „branduolinį šantažą“.

„Jei iškils grėsmė mūsų šalies teritoriniam vientisumui, mes, be jokios abejonės, panaudosime visas turimas priemones, kad apgintume Rusiją ir mūsų žmones – tai ne blefas“, – sakė Vladimiras Putinas.

Ši žinia jau sukėlė Jungtinės Karalystės reakciją: gynybos sekretorius Benas Wallace'as pareiškė, kad „jokie grasinimai ir propaganda“ negali užmaskuoti, jog Ukraina laimi karą.

Tačiau kokius branduolinius ginklus iš tikrųjų turi Rusija ir kokią žalą jie galėtų padaryti? Tuo pasidomėjo „Sky News“.

Kiek branduolinių ginklų turi Rusija?

JAV mokslininkų federacijos duomenimis, Rusija iš viso turi 5977 branduolines galvutes – tai didžiausias branduolinių galvučių arsenalas pasaulyje.

Palyginimui, JAV tokių turi 5428, Prancūzija – 290, o Jungtinė Karalystė – 225.

Teigiama, kad maždaug 90 proc. viso pasaulio branduolinių kovinių galvučių priklauso Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms.

Ne pelno siekianti organizacija „Bulletin of the Atomic Scientists“ teigia, kad Rusijos arsenale yra 4447 kovinės galvutės, iš kurių 1588 yra dislokuotos balistinėse raketose ir sunkiųjų bombonešių bazėse.

Teigiama, kad rezerve laikomos „apytiksliai dar 977 strateginės kovinės galvutės ir 1912 nestrateginių kovinių galvučių“.

Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad tikslus kovinių galvučių ir ginklų skaičius nėra žinomas.

Kokią grėsmę branduoliniai ginklai kelia Ukrainai ir pasauliui?

Rusijos turimos tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) gali pasiekti ir sunaikinti didžiuosius pasaulio miestus – tokius kaip Londoną ar Vašingtoną.

Didžiausią greitį tarpžemyninės raketos gali pasiekti praėjus maždaug 10 minučių nuo paleidimo, tad viena iš Rusijos paleista raketa Jungtinę Karalystę galėtų pasiekti vos per 20 minučių.

Kovą V.Putinas sukėlė nerimą visame pasaulyje, paskelbęs kad didina savo branduolinio atgrasymo pajėgų parengtį.

Tuo metu gynybos ekspertas generolas seras Richardas Barronsas „Sky News“ sakė, kad V.Putinas pakėlė kartelę – jis pradėjo svaidytis užuominomis apie branduolinius ginklus pasauliniu mastu.

„Tai reiškia tokią įrangą [kaip] tarpžemyninė balistinė raketa – tai reiškia, kad ji pasieks Rusiją, JAV ir, aišku, Europą. Kovinės galvutės galingumas gali būti nuo 300 iki 800 kilotonų [trotilo ekvivalento]. Trijų šimtų kilotonų pakanka Vašingtonui, Londonui ar Paryžiui sunaikinti“, – kalbėjo generolas.

„Turėtume suprasti, kad dabar statymai dėl Ukrainos tapo globalūs. Iš esmės, išleidus branduolinio ginklo šmėklą, likusi Vakarų pusrutulio dalis dabar atsidūrė aikštelėje kartu su Ukraina, – nurodė R.Barronsas.

Jis pridūrė, kad kita įranga, t. y. smulkesni ginklai, taip pat galėtų suniokoti taikinį.

Pavyzdžiui, rusiškos 203 mm kalibro patrankos „2S7 Pion“ šūvio nuotolis yra apie 37 km, o jos sviedinys sveria 110 kg. „Ji taip pat gali iššauti ir branduolinį sviedinį, kurio galingumas būtų apie vieną kilotoną – tūkstantį tonų trotilo ekvivalento“, – pastebėjo britų generolas.

„Taigi, kai V.Putinas pradeda kalbėti apie branduolines galimybes, jis gali turėti omenyje kažką panašaus. O dar jis gali pereiti prie raketos „Iskander“ – jos veikimo nuotolis yra apie 500 km. Įprastiniu pavidalu ji turi didžiulę 480 kg kovinę galvutę, o jos taiklumo paklaida siekia apie penkis metrus , – kalbėjo R.Barronsas. – Ji gali būti naudojama kaip branduolinis ginklas, kurio galingumas būtų nuo penkių iki 50 kilotonų. Taigi, esant tokiam nuotoliui ir tokiam galingumui, tai būtų absoliučiai pražūtinga“.

Ar Rusijos rezervai gali pasikeisti?

Rusai tęsia „išsamią“ modernizavimo programą, kuria siekiama pakeisti didžiąją dalį iš sovietmečio paveldėtų ginklų.

Taip pat teigiama, kad šalis diegia naujų tipų ginklus.

„Mūsų vertinimu, 2022 m. pradžioje Rusija turėjo maždaug 4477 branduolinių kovinių galvučių atsargas, priskirtas naudoti tolimojo nuotolio strateginėse paleidimo sistemose ir trumpesnio nuotolio taktinėse branduolinėse pajėgose – t. y. šiek tiek mažiau nei pernai,“ – „Bulletin of the Atomic Scientists“ rašo Hansas M.Kristensenas ir Mattas Korda.

„Iš sukauptų kovinių galvučių maždaug 1588 strateginės kovinės galvutės yra dislokuotos taip: apie 812 sausumos balistinėse raketose, apie 576 – iš povandeninių laivų paleidžiamose balistinėse raketose ir galbūt 200 – sunkiųjų bombonešių bazėse“, – skelbia tyrėjai.

Biuletenyje taip pat teigiama, kad nuo vasario 23 d. „kai kurios netoli Ukrainos dislokuotos Rusijos nešančiosios raketos laikomos galinčiomis nešti dvigubą ginkluotę, t. y. jomis galima paleisti tiek įprastinius, tiek branduolinius ginklus“.

Kokia būtų numatoma Rusijos branduolinio ginklo paleidimo procedūra?

Šalies prezidentas, gynybos ministras arba generalinio štabo viršininkas turi duoti leidimą panaudodami vadinamąjį Čegeto branduolinį lagaminą (mobilią elektroninę branduolinio ginklo paleidimo sistemą, pavadintą pagal Čegeto kalną Rusijai priklausančioje Kabardos-Balkarijos respublikoje).

Rusijos branduolinė doktrina leidžia naudoti vadinamąjį taktinį branduolinį ginklą – ribotą branduolinį sprogimą, kuris gali būti panaudotas konvencinio konflikto metu, siekiant priversti priešą atsitraukti.

Strateginiai branduoliniai ginklai gali smogti daug tolimesniems taikiniams – pavyzdžiui, JAV.

Taktiniai branduoliniai ginklai – tai terminas, kuriuo vadinami mūšio lauke – pavyzdžiui, Ukrainoje – galimi panaudoti branduoliniai ginklai.

Kaip pasaulyje keičiasi branduolinių ginklų kiekis?

Įkvėptos saugumo problemų ir noro sumažinti priklausomybę nuo kitų tiekėjų šalys perka arba kuria naujas raketas,

Iki dešimtmečio pabaigos ypač Azijoje padaugės įprastinių raketų, kurios skries toliau ir greičiau, smogs stipriau ir bus sudėtingesnės nei bet kada anksčiau.

Kinija masiškai gamina „DF-26“ – universalų ginklą, kurio veikimo nuotolis siekia iki 4000 km.

JAV kuria naujus ginklus, kuriais siekiama pasipriešinti Pekinui Ramiojo vandenyno regione.

Taivanas ir Japonija taip pat didina savo raketų pajėgumus ir gynybos sistemas, skirtas raketų grėsmėms atremti.

Amerikos mokslininkų federacijos duomenimis, 2022 m. pradžioje devynios šalys bendrai turėjo apie 12 700 kovinių galvučių.

Parengta pagal „Sky News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.