„Tesla“ pristatė savo humanoidinį robotą. Ekspertai: tai – visiška apgavystė!

Elonas Muskas pristatė „Tesla“ roboto humanoido „Optimus“ prototipą – ketinama pradėti masinę jo gamybą ir pardavinėti už maždaug 20 000 eurų.

 AFP / Scanpix nuotr.
 AFP / Scanpix nuotr.
 AFP / Scanpix nuotr.
 AFP / Scanpix nuotr.
 Elonas Muskas pristatė „Tesla“ roboto humanoido „Optimus“ prototipą.<br>  Tesla nuotr.
 Elonas Muskas pristatė „Tesla“ roboto humanoido „Optimus“ prototipą.<br>  Tesla nuotr.
 Visa roboto elektronika ir laidai buvo matomi plika akimi.<br> Tesla nuotr.
 Visa roboto elektronika ir laidai buvo matomi plika akimi.<br> Tesla nuotr.
Robotas į sceną turėjo būti išvežtas ir susirinkusiems mojavo lėtai.<br>  Tesla nuotr.
Robotas į sceną turėjo būti išvežtas ir susirinkusiems mojavo lėtai.<br>  Tesla nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 3:05 PM

Milijardierius sakė, kad tikisi, jog bendrovė užsakymus bus pasirengusi priimti po maždaug 3–5 metų. E.Muskas teigė, kad ši naujoji idėja gali būti pranašesnė net už „Tesla“ elektromobilių verslą.

Įmonė siekia suprojektuoti ir sukurti masinei rinkai skirtus robotus, kuriuos būtų galima išbandyti atliekant darbus gamyklose. Šis siekis įmonę išskiria iš kitų gamintojų, eksperimentavusių su humanoidinėmis mašinomis.

Robotų prototipų debiutas „Tesla“ biure Palo Alto mieste, Kalifornijoje – tik dalis E.Musko siekio pozicionuoti „Tesla“ kaip lyderę dirbtinio intelekto srityje ir parodyti, kad tai įmonė, kuri gamina ne tik „kietus automobilius“.

Rugsėjo pabaigoje vykusiame renginyje dar vasarį sukurtas eksperimentinis bandomasis robotas lėtai išėjo į sceną, pasisuko ir pamojavo džiūgaujančiai miniai. Visa roboto elektronika ir laidai buvo matomi plika akimi.

Bendrovė taip pat parodė vaizdo įrašą, kuriame robotas atlieka paprastas užduotis – laisto augalus, neša dėžes ir kelia metalinius strypus bendrovės gamykloje Kalifornijoje.

Tačiau supaprastintas dabartinis modelis, kuris, pasak E. Musko, jau panašesnis į tai, ką tikimasi pradėti gaminti masiškai, į sceną turėjo būti išvežtas ir susirinkusiems mojavo lėtai.

Elektroninių mokėjimų bendrovės „PayPal“ bendraįkūrėjas ir kosmoso agentūros „SpaceX“ įkūrėjas E.Muskas robotą pavadino „Optimus“ ir teigė, kad „po kelių savaičių“ jis galės vaikščioti pats.

„Manau, kad po penkerių ar dešimties metų „Optimus“ bus neįtikėtinas, o jo galimybės – sunkiai suvokiamos“, – teigė milijardierius.

Anot jo, esamiems humanoidiniams robotams dar „trūksta smegenų“ ir gebėjimo savarankiškai spręsti problemas. Visgi, kalbėdamas apie „Optimus“, jis nurodė, kad tai bus „nepaprastai pajėgus robotas“.

Kiti automobilių gamintojai – pavyzdžiui, „Toyota“ ir „Honda“ – jau seniai yra sukūrę sudėtingas užduotis gebančių atlikti humanoidinių robotų prototipus. Tuo tarpu „Tesla“ vienintelė siekia sukurti masinei rinkai skirtą robotą, kuris galėtų būti naudojamas ir gamyklose.

Naujos kartos „Tesla“ robotas naudos pačios bendrovės sukurtus komponentus – ant krūtinės įmontuotą 2,3 kWh bateriją. Pats robotas turėtų sverti 73 kg.

„Tesla“ inžinieriai, kurie, kaip ir E. Muskas, vilkėjo juodus marškinėlius su širdelę rodančiomis roboto rankomis, papasakojo, kad įvairias roboto funkcijas (pavyzdžiui, judančius pirštus) jie kūrė daugiausia dėmesio skirdami mažesnėms gamybos sąnaudoms.

„Stengiamės siekti tikslo – sukurti daug ką gebantį robotą, kurį būtų galima gaminti dideliais kiekiais“, – sakė E.Muskas.

Entrepreneris jau anksčiau yra kalbėjęs apie dirbtinio intelekto keliamą riziką ir teigė, kad masinis robotų gaminimas gali „iš esmės pakeisti civilizaciją“ ir sukurti ateitį, „kurioje vien tik priteklius ir nėra skurdo“.

Socialinuose tinkluose žinia apie robotą buvo sutikta gan teigiamai, o daugiausia dėmesio skirta nuo praėjusių metų rugpjūčio pastebimai „Tesla“ kūrimo spartai – tuomet „Tesla“ paskelbė apie savo projektą, o pristatymo metu žmogus baltu kostiumu imitavo humanoidinį robotą.

Arizonos valstybinio universiteto robotikos profesorius Henris Benas Amoras sakė, kad 20 000 JAV dolerių (kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų) kainuojantis robotas – „geras pasiūlymas“, nes šiuo metu humanoidinių robotų kaina siekia maždaug 100 000 JAV dolerių.

„Tačiau tai, ko buvo tikėtasi, ir tai, ką jie pasiūlė, kol kas labai skiriasi. Norint, kad robotas būtų vikrus, greitas, gebėtų stabiliai vaikščioti, dar reikia padirbėti“, – teigė jis.

Vis dėlto roboto pristatymas daugeliui didelio įspūdžio nepaliko. Dirbtinio intelekto tyrėjas Filipas Piekniewskis robotus pavadino „itin gėdingais“ ir „visiška apgavyste“. Jis teigė, kad tokiam robotui bandomasis kritimo testas būtų itin reikalingas – kadangi tikėtina, jog jis kris dažnai.

Robotikos ekspertė Cynthia Yeung pabrėžė, kad robotas apskritai nėra pažangus.

Kiti ekspertai teigė, jog E.Musko sprendimas gaminti humanoidą santykinai pakels roboto kainą, o jį patį valdyti bus sudėtingiau.

„Jei bandoma sukurti robotą, kuris būtų ir įperkamas, ir naudingas, humanoidas dėl savo formos ir dydžio – ne pats geriausias sprendimas“, – sakė JAV įsikūrusio ne pelno siekiančio startuolių inkubatoriaus „Mass Robotics“ direktorius Tomas Rydenas.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ ir „Sky News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.