Pirmadienio raketų smūgiai – visai ne kerštas už Krymo tiltą Kelia versiją, kad tai buvo šaltakraujiškai suplanuotas agresijos aktas

Masinis Ukrainos miestų apšaudymas gali būti ne kerštas už Krymo tiltą, o šaltakraujiškai suplanuotas agresijos aktas.

Pirmadienio raketų smūgiai – visai ne kerštas už Krymo tiltą.<br> Maxar / Reuters / Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
Pirmadienio raketų smūgiai – visai ne kerštas už Krymo tiltą.<br> Maxar / Reuters / Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
 Masinis Ukrainos miestų apšaudymas gali būti ne kerštas už Krymo tiltą, o šaltakraujiškai suplanuotas agresijos aktas.<br>„Defense Express“ iliustr.
 Masinis Ukrainos miestų apšaudymas gali būti ne kerštas už Krymo tiltą, o šaltakraujiškai suplanuotas agresijos aktas.<br>„Defense Express“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 6:44 PM, atnaujinta Oct 11, 2022, 6:45 PM

Ukrainos gynybos žvalgyba teigia, kad Rusijos pajėgos gavo įsakymą pasirengti masinei raketų atakai, kuri spalio 10 d. ryte smogė 15 iš 25 Ukrainos regionų, faktiškai prieš savaitę – dar spalio 2–3 d.

Karinės žvalgybos duomenimis, strateginėms tolimosios aviacijos bazėms buvo įsakyta pasirengti smūgiams Ukrainos kritinei infrastruktūrai ir apgyvendintoms centrinėms didžiųjų miestų teritorijoms.

Spalio 8 d. septyni strateginiai bombonešiai „Tu-160“ buvo perkelti iš Olenijos oro bazės Kolos pusiasalyje į Engelso oro bazę netoli Ukrainos ir aprūpinti raketomis „Kh-101“.

Juodojoje jūroje į reidą išoriniuose vandenyse buvo dislokuoti šeši raketiniai kreiseriai su 40 raketų „Kalibr“. Staigus jūrinių raketnešių skaičiaus padidėjimas buvo pažymėtas operatyvinės vadovybės „Pietūs“ pranešime likus kelioms valandoms iki pirmojo smūgio – buvo paminėti keturi kreiseriai ir du povandeniniai laivai.

Kaip teigia atvirųjų šaltinių žvalgybos (OSINT) bendruomenė „InformNapalm“, masinę pirmadienio raketų ataką sieti su sprogimu ant Krymo (Kerčės) tilto būtų neteisinga.

„Šiuo metu labiau tikėtina, kad pats sprogimas ant tilto buvo informacinės kampanijos, skirtos pasirengti masiniams raketų smūgiams, dalis“, – teigia „InformNapalm“. Analitikai daro prielaidą, kad prezidentui putinui reikėjo „išjudinti“ Rusijos visuomenę, kad parodytų, jog vis dar yra valdžioje ir gali teroro banga nubausti tuos, kurie stoja jam skersai kelio.

Kalbant apie tiltą, „InformNapalm“ teigia, kad sprogimą ant nesunkiai remontuojamo tilto surengė Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB), kad sukurtų pretekstą teroristiniam atsakui.

„Defense Express“ pažymi, kad yra įvairių versijų, kas sukėlė sprogimą okupuotame Kryme: kai kurios iš jų veda į rusų, kai kurios – į Ukrainos specialiąsias tarnybas.

Bet kuriuo atveju, beatodairiški išpuoliai prieš civilinę infrastruktūrą yra karo nusikaltimas ir negali būti pateisinami „kerštu“, pastebi „Defense Express“,

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.