Karo analitikai: Kremlius Ukrainą pavertė galingiausiu savo priešu per visą Rusijos istoriją

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos kariai vairuoja trofėjinį ir kovai parengtą rusų tanką Kupianske, Charkovo srityje. 2022 m. spalio 15 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariai vairuoja trofėjinį ir kovai parengtą rusų tanką Kupianske, Charkovo srityje. 2022 m. spalio 15 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 17, 2022, 7:57 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 16 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

„NATO jau patyrė pralaimėjimą Ukrainoje“, – pareiškė Rusijos užsienio terorizmo reikalų ministro pavaduotojas Aleksandras Gruško. Esą šis pralaimėjimas susijęs su projekto paversti Ukrainą „antirusiška“ žlugimu.

Kliedesys. Ukrainiečiai, jų vaikai, vaikų vaikaičiai ir būsimų prosenelių proanūkiai dar šimtus metų girdės ir matys pasakojimus apie žmonių ir vaikų skerdynes Ukrainos miestuose. Kremlius Ukrainą pavertė ne tik antirusiška valstybe, bet didžiausiu ir galingiausiu savo priešu per visą Rusijos istoriją.

Baltarusijos antiprezidentas Lukašenka rodo iniciatyvą dėl taikos derybų. Duodamas interviu televizijai NBC jis sakė, kad karas Ukrainoje gali būti baigtas per savaitę, „ir tai priklauso nuo Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės. Jei rytoj suprasite, kad reikia sėsti prie derybų stalo ir rasti sprendimą, patikėkite manimi, mes rasime sprendimą per savaitę“, – kalbėjo politinis nulis Bulbašenka.

Taip, daug kas priklauso nuo JAV ir JK. Sunaikinus Rusijos karinius pajėgumus Ukrainoje ir neutraliose teritorijose, karas baigtųsi per dieną.

Rusija ir toliau „žaidžia“ branduolinio karo preliudiją. Maskvoje požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse įrenginėjamos slėptuvės nuo „atominių bombų.“ Sostinės gyvenamųjų namų kompleksai gavo mero nurodymus iki spalio 18 d. pašalinti automobilius iš kelių požeminių stovėjimo aikštelių. Teigiama, jog į automobilių stovėjimo aikšteles bus atvežtos dviaukštės lovos, pirmosios pagalbos rinkiniai, šildytuvai. Daugelyje Rusijos miestų, daugiausia prie vakarinės šalies sienos ir Juodosios jūros pakrantėje, dar gegužės mėnesį pradėtos rengti požeminės slėptuvės su infrastruktūra. Maskvoje to imtasi tik dabar.

Manome, jog žiniasklaidos ir Kremliaus eskaluojama branduolinė „visiško susinaikinimo“ tema yra gerokai perdėta. Tokios temos eskalavimo tikslas aiškus – sukelti baimę ir paniką. Slėptuvių įrengimu Maskvoje siekiama nukreipti Rusijos sostinės gyventojų mintis nuo nepasitenkinimo valdžia sukeliant nerimą dėl išlikimo.

JAV ir NATO perspėjimas Kremliui apie siaubingas pasekmes branduolinės eskalacijos atveju demonstruoja, kad sąjungininkai stengsis neleisti Kremliui žengti pavojingo žingsnio. Prevencinis smūgis gali būti smogtas konvenciniais ginklais užkertant kelią branduolinių panaudojimui.

Kinijos užsienio reikalų ministerija ir ambasada paragino visus savo šalies piliečius nedelsiant išvykti iš Ukrainos. Ministerija savo prašymą motyvavo „rimta saugumo situacija“. KLR ambasada Ukrainoje organizuos perkėlimą, kurį valdžios institucijos vadina „evakuacija“.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Okupacinė Rusijos armija turi tikslą išlaikyti užimtas pozicijas iki žiemos šalčių. Tam Putlerio režimas gali dar labiau intensyvinti „dalinę“ mobilizaciją ir imtis atviro masinio šaukimo. Jį stabdo tik pilietinių neramumų, galinčių peraugti į ginkluotus surėmimus, tikimybė.

Be šauktinių, kurie neprilygsta pirmosiomis invazijos savaitėmis į Ukrainą įsiveržusiems kariniams daliniams, Maskva dar disponuoja ir šiokiu tokiu rezervu, ką rodo dešimčių tūkstančių karių dalyvavimas rugsėjo mėnesį vykusiose karinėse pratybose „Vostok“. Ar režimas gali ryžtis likti be rezervo, pamatysime.

Spalio 10 dieną Rusija į Ukrainą paleido daugiau kaip 80 kruizinių raketų. Ukrainos ir JK žvalgybos duomenimis, Rusija galimai išnaudojo iki dviejų trečdalių turėtų išmanių raketų ir dėl sankcijų savo raketinio potencialo atkurti nesugebės.

Ukrainos kariuomenė sparčiai mokosi iš klaidų ir tobulėja, tuo tarpu Rusijos ginkluota orda vis labiau atsilieka ir technologine, ir parengimo, ir kovinės dvasios prasme, todėl niekaip negali prilygti savo šalį ginantiems ukrainiečiams. Prie technologinio ir pasirengimo atsilikimo prisideda korupcija ir prasta logistika, kurios dar labiau gilina driskių armijos bėdas.

Nežiūrint akivaizdaus Ukrainos gynėjų pranašumo bei sėkmingo puolimo šalies pietuose ir šiaurės rytuose, po kelių mėnesių nepaliaujamų mūšių kariai artėja prie išsekimo ribos.

Vladimiras Putinas ir jo sėbrai artimiausiam laikotarpiui iškėlė uždavinį „suleisti dantis į Chersoną“ tam, kad Rusijos armija galėtų „išsaugoti veidą“. Tačiau iš tiesų Putleriui terūpi tik viena – kažkaip išsaugoti savo paties snukį ir subinę Kremliuje. Tuo tarpu jo ginkluotiems varguoliams nerūpi jokie uždaviniai. Jie savo išpuvusius dantis leidžia ne į Chersono žemę, o į skalbimo mašinas ir kitas gėrybes apleistuose gyvenamuosiuose kvartaluose.

Ordos gaujos užsiima plėšikavimu, o ne pasirengimu gynybai.

Taktinis lygmuo

Okupantai stengiasi išlaikyti užgrobtas teritorijas, mėgindami atakuoti Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.

Praėjusią parą rusų teroristai paleido 5 raketas ir sudavė 23 smūgius iš oro, surengė 60 apšaudymų iš reaktyvinių ugnies sistemų.

Smogta civilinei infrastruktūrai ir kitiems objektams daugiau kaip 30-yje gyvenviečių.

Barbarai užima privačią nuosavybę, tokiu būdu ten įkurdami savo karinius dalinius. Rubižnėje, Luhansko srityje Rusijos armijos čečėnų „kariai“ pradėjo evakuoti civilius gyventojus iš privačių patalpų, kad apgyvendintų savo marodierius.

Panaudojus Ukrainos artilerijos taškinius smūgius Zaporižės srities Marfopilo gyvenvietėje, sunaikintas šaudmenų sandėlis. Tokmako gyvenvietėje sunaikinta 10 karinės technikos vienetų, iš rikiuotės išvesta iki 40 nuplyšėlių. Kamanec-Dniprovske sunaikinti 7 karinės technikos vienetai ir sužeista keliasdešimt priešo karių.

Ukrainos karo aviacija praėjusią parą sudavė 32 smūgius. Pataikyta į 24 ginklų ir karinės įrangos sandėlius, 8 priešo priešlėktuvinių raketinių kompleksus. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė 6 bepiločius orlaivius ir sraigtasparnį.

Raketinės pajėgos ir artilerija per pastarąją parą smogė 3 gyvosios jėgos, ginklų ir karinės įrangos sutelkimo vietoms, vienam šaudmenų sandėliui, 7 priešo priešlėktuvinės gynybos objektams ir kitiems kariniams taikiniams.

Ukrainos kariuomenės Pietų operacinė vadovybė informuoja, jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi iniciatyvą pietuose. Pranešama, jog vyksta nuožmūs mūšiai prie Berislavo Chersono kryptimi.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.