Šalia Lietuvos pastebėti Rusijos naikintuvai, galintys nešti hipergarsines raketas

Virš Baltarusijos sostinės pastebėti rusų naikintuvai, galintys nešti hipergarsines raketas „Kinžal“. Apie tai pranešė žurnalistas Andrejus Tsapilenka.

 Virš Baltarusijos sostinės pastebėti rusų naikintuvai „MiG-31“, galintys nešti hipergarsines raketas „Kinžal“.<br> Wikimedia commons
 Virš Baltarusijos sostinės pastebėti rusų naikintuvai „MiG-31“, galintys nešti hipergarsines raketas „Kinžal“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 2:31 PM, atnaujinta Oct 17, 2022, 2:44 PM

„MiG-31“ virš Minsko. Šiandien rusai virš Baltarusijos sostinės pakėlė mažiausiai tris „MiG“, kurie yra hipergarsinių „Kinžal“ nešėjai. Tačiau lėktuvai pakilo į dangų virš Minsko be raketų“, – savo „Telegram“ paskyroje rašė jis.

„MiG-31“ yra pirmasis Sovietų Sąjungos ketvirtos kartos naikintuvas perėmėjas, pakeitęs „MiG-25“. Lėktuvas skirtas sulaikyti ar sunaikinti oro pažeidėjus bei taikinius, skrendančius įvairiame aukštyje.

Naikintuvas aprūpintas „Zaslon“ radaru, kuris gali sekti iki 10 taikinių ir vienu metu raketomis atakuoti 4 taikinius. Radaro veikimo nuotolis iki 200 km (vėlesniuose modeliuose – iki 400 km).

Prie „MiG-31“ fiuzeliažo gali būti tvirtinamos 4 arba 6 oras-oras raketos, prie sparnų – 2 arba 4.

Kaip jau minėta, lėktuvas taip pat gali būti hipergarsinės raketos „Kinžal“ nešėju.

„Kh-47M2 Kinžal“ (rus. „Х-47М2 Кинжал“, NATO kodinis pavadinimas „Killjoy“) – Rusijos hipergarsinė aerobalistinė oro-balistinė raketa „oras-oras“, galinti nešti branduolinį užtaisą.

Teigiama, kad raketos skrydžio nuotolis viršija 2000 km, ji skrieja 12 machų greičiu (3,4 km/s) ir kiekviename skrydžio etape gali atlikti vengimo manevrus. „Kinžal“ gali nešti ir įprastines, ir branduolines kovines galvutes bei gali būti paleidžiama iš bombonešių „Tu-22M3“ arba naikintuvų perėmėjų „MiG-31K“.

„Kinžal“ pradėta naudoti 2017 m. gruodį ir yra vienu iš šešių naujų Rusijos strateginių ginklų, kuriuos 2018 m. kovo 1 d. pristatė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Vis dėlto kai kurie ekspertai skelbiamomis raketos charakteristikomis ir jos efektyvumu abejoja.

Kovo 18 d. Rusija paskelbė prieš Ukrainos kariuomenės amunicijos sandėlį Ivano Frankivske sėkmingai panaudojusi raketą „Kinžal“. Įvairiuose prorusiškuose viešuosiuose forumuose šis vaizdo įrašas buvo aktyviai aptarinėjamas kaip naujų Rusijos ginklų naudojimo pradžia, tačiau kaip pastebėjo BBC, socialiniuose tinkluose buvo atkreiptas dėmesys, kad vaizdo įrašas galėjo būti nufilmuotas Charkovo srityje.

Pasak kai kurių Ukrainos šaltinių, raketa iš tiesų smogė ne į amunicijos sandėlį, o į galimai vištų fermą.

Taip pat buvo ir abejojusių, ar užfiksuotas smūgis tikrai buvo padarytas „Kinžal“ raketa“.

Minską ir Lietuvą skiria 160 km. Kurizinis „MiG-31“ greitis siekia apie 3000 km/h, o deklaruojamas „Kinžal“ greitis – 12 350 km/h.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.