Karo analitikai: Ukraina turi pilną teisę įsigyti branduolinį ginklą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Gyvenamasis namas Kijeve, sugriautas per Rusijos dronų, kurie, vietos valdžios institucijų nuomone, yra Irano gamybos bepiločiai orlaiviai „Shahed-136“ (UAV), ataką 2022 m. spalio 17 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Gyvenamasis namas Kijeve, sugriautas per Rusijos dronų, kurie, vietos valdžios institucijų nuomone, yra Irano gamybos bepiločiai orlaiviai „Shahed-136“ (UAV), ataką 2022 m. spalio 17 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 18, 2022, 7:59 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 17 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Kremlius ir toliau laikysis savo „karinės operacijos“ tikslų – nepaisant to, kad NATO, pasak Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, „de facto“ yra konflikto dalyvė. Maskvos teigimu, joks Vakarų kišimasis neturės įtakos Rusijos tikslams. Vakarų kišimasis ir NATO potencialas esą verčia Rusiją mobilizuoti ekonomines ir kitas pajėgas. „Tačiau mūsų potencialas leidžia mums tęsti operaciją šioje situacijoje“, – pažymėjo Vladimirui Putinui burna dirbantis D.Peskovas.

Putleris baigiamojoje kalboje Astanoje pažymėjo, kad karinė operacija buvo būtina ir dėl to, jog Ukraina atjungė vandenį Krymui. O Kerčės tilto sprogdinimas tik patvirtina teiginį, kad su Krymu būtinas susisiekimas sausuma. Putka taip pat sakė, kad „dabar nebūtina tęsti masinių smūgių Ukrainos teritorijoje“, nors iš 29 taikinių septyniems nepavyko smogti.

Artimiausiu metu V.Putinas sušauks saugumo tarybos posėdį, kuriame bus aptariami kiti Kremliaus žingsniai. Greičiausiai, režimas nuspręs surengti dar vieną raketų ataką prieš Kyjivą, nes paskutinioji nebuvo pakankamai efektyvi.

Kremlius nesitraukia ir nesitrauks. Eis iki galo tiek, kiek jam bus leista. V.Putiną gali sustabdyti tik simetriškas atsakas.

Buvęs Jungtinių Valstijų kariuomenės Europoje vadas Benas Hodgesas mano, kad iki kitų metų vasaros įmanoma išlaisvinti Rusijos okupuotą Krymo pusiasalį. „Rusai turi pralaimėti karą, priešingu atveju jie tai bandys dar kartą po dvejų ar trejų metų“, – sakė generolas. Tuo tarpu šiuo metu Kremlius esą laukia, kada Vakarai pavargs ir susvyruos dėl pagalbos Ukrainai.

Mes daug kartų kartojome ir dar sykį pakartosime: karas gali būti alinantis ir ilgas. Neturime teisės sakyti, kad pavargome ar atsibodo apie tai kalbėti ir gilintis. Visuomet pralaimi tie, kurie tam nebūna pasiruošę.

Teigiama, kad V.Putino aplinkoje toliau kalbama apie branduolinio ginklo panaudojimo galimybę. Rusija pareiškė, kad ketina perduoti Baltarusijai dvigubos įrangos kompleksus „Iskander-M“, o kai kurie atakos lėktuvai „Su-25“ bus patobulinti taip, kad techniškai galėtų nešti branduolinius ginklus. Tai atviras grasinimas ne tik Ukrainai, bet ir Rytų Europos šalims.

Maskvos planai daugiau nei aiškūs: įbauginti Ukrainą ir partnerius Rytų Europoje, kad atsirastų noras sėsti prie derybų stalo su karo nusikaltėliais.

Šiandien NATO pradeda kasmetines branduolines pratybas „Steadfast Noon“, kuriose dalyvauja 14 valstybių sąjungininkių. Pratybose dalyvaus naikintuvai, JAV bombonešiai „B-52“, galintys nešti branduolines kovines galvutes, tačiau kovinių ginklų nebus. Pratybose dalyvaus iki 60 orlaivių, įskaitant pažangius naikintuvus, žvalgybos orlaivius ir tanklaivius. Skrydžiai vyks virš Belgijos, Jungtinės Karalystės ir Šiaurės jūros.

Pagrindinė pratybų teritorija bus nutolusi nuo Rusijos daugiau kaip 625 mylių atstumu. Tikslas – užtikrinti, kad NATO branduolinio atgrasymo priemonės išliktų veiksmingos.

Lukašenka pareiškė, jog Baltarusija dalyvauja karinėje operacijoje – o tai reiškia, kad visokeriopai remia Rusiją. Šia parama esą siekiama užtikrinti, kad nebūtų pažeistos Baltarusijos vakarinės sienos – šiuo atveju su Lenkija ir Lietuva – ir kad per Baltarusiją nebūtų smogta Rusijos kariuomenei į nugarą.

Aiškuma. Jei kolūkio pirmininkas nesaugotų savo šalies sienų, ATR pulkai jau tryptų Smolensko, Pskovo žemes ir judėtų Maskvos link.

Tokių žinučių nesureikšminame ir iš jų šaipomės, ypač kai jas rimtai skelbia solidūs informacijos šaltiniai. Interviu su diktatoriumi apie branduolinį pasaulio sunaikinimą šiuo metu einama „prekė“, kurią mums bruka pardavimus norintys padidinti šaltiniai.

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis De Croo įspėjo, kad dėl opozicijos reikalaujamo elektros energijos kainų ribojimo elektros energija gali būti parduodama kitose rinkose ir dėl to Belgijoje gali įvykti „blackoutas“.

Mūsų galva, premjeras smarkiai perdeda, tačiau ieško racionalių sprendimų elektros energijos kainų ribojimui visoje Europoje.

Maskva paskalbė „informaciją“ apie tariamas Kyjivo derybas su Jungtine Karalyste dėl branduolinių ginklų perdavimo. Esą anksčiau Londonas pažadėjo Kyjivui perduoti kelias taktines branduolines galvutes.

O ką? Ukraina, kaip sąlyginė NATO lyderė realiame kare, nusipelno turėti savo branduolines galvutes Mordoro atgrasymui. Jei šalys – Budapešto memorandumo dalyvės – negeba laikytis įsipareigojimų dėl Ukrainos sienų vientisumo ir neliečiamumo, Ukraina turi pilną teisę atsisakyti nebranduolinės valstybės įsipareigojimų.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Pirmą kartą driskių armijos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos trijuose regionuose sėkmingai atrėmė Ukrainos puolimą. Kremlius didžiuojasi, kad antroji armija pasaulyje beviltiškai ginasi nuo 27-osios.

Rusijos ir Ukrainos pajėgos intensyviai kovoja aplink du miestus Ukrainos rytiniame Donbaso regione. „Pagrindiniai karštieji taškai Donbase yra Soledaras ir Bachmutas, – savo naktiniame kreipimesi sekmadienį sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. – Ten vyksta labai smarkios kovos“.

Rusijos režimas ir toliau planuoja smūgius energetikos objektams bei kitai kritinei infrastruktūrai. Negalėdami įveikti pasipriešinimo mūšio lauke, nusmurgę generalbalvonai mano, kad palikdami Ukrainos gyventojus be elektros, šilumos, karšto vandens privers juos sudėti ginklus ir laukti Ruskij mir.

Kremliaus chuntai patiriant pralaimėjimą po pralaimėjimo fronte, Maskvai lieka mažai pasirinkimo variantų, mėginant palaužti Kyjivą fiziškai ir moraliai. Bandoma tęsti tolesnę konfrontaciją iki kraštutinės ribos.

Įdomu, ar ilgai dar?

Taktinis lygmuo

Pirmadienį ryte Kyjivo Ševčenkovskio rajone nugriaudėjo sprogimai. Apie tai pranešė sostinės meras Vitalijus Kličko. Okupantai atakavo Ukrainos sostinę Irano gamybos bepiločiais dronais – kamikadzėmis.

Ginkluoti vargetos iš Rusijos stengiasi išlaikyti laikinai užimtas teritorijas, bando vykdyti puolamuosius veiksmus Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.

„Wagner“ („Liga“) marodieriai vykdo puolimo operaciją rytiniame Bachmuto pakraštyje.

Per sekmdienio parą okupantai surengė du raketinius ir dvidešimt šešis oro smūgius, surengė daugiau kaip aštuoniasdešimt raketinės artilerijos atakų.

Okupantai stengiasi papildyti savo gyvosios jėgos nuostolius ir masiškai mobilizuoja vyrus laikinai okupuotose teritorijose. Luhansko srities Stanycios mieste komunalinių tarnybų darbuotojai buvo prievarta registruojami į karinę tarnybą pagal Rusijos teisės aktus ir jiems buvo atliekama vadinamoji medicininė apžiūra. Pagal jo rezultatus visi buvo pripažinti tinkamais karinei tarnybai.

Dėl tikslių gynybos pajėgų smūgių Zaporižės srities apgyvendintose vietovėse priešas patyrė šiuos nuostolius: Molochanskas – iki 40 sužeistų, Kamianka-Dniprovska – 5 ginkluotės ir karinės technikos vienetai ir apie 25 sužeisti, Enerhodaras – iki 20 sužeistų, Orihivas ir Hulyaipolė – iki 5 ginkluotės ir karinės technikos vienetų ir iki 50 sužeistų, Polohy – apie 7 ginkluotės ir karinės technikos vienetus ir iki 30 sužeistų.

Skemadienį ir pirmadienį gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas Donecko srities Torskės, Spirnės, Soledaro, Bachmuto, Mayorsko, Vodyanės, Krasnohorivkos, Marijinkos ir Novomichailinkos gyvenviečių rajonuose.

Oro gynybos pajėgos sekmadienį–pirmadienį atliko daugiau kaip trisdešimt smūgių. Buvo smogta dvidešimt penkioms ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, taip pat šešioms priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijoms. Be to, ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė penkiolika priešo bepiločių orlaivių.

Raketinės pajėgos ir artilerija sekmadienį smogė dviems kontrolės punktams, vienai priešlėktuvinės gynybos pozicijai ir vienam šaudmenų sandėliui.

Donecko mieste kolaborantų administracijos pastate savaime kilo gaisras.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.