Įspūdingi kadrai: Ukrainoje sunkiuoju kulkosvaidžiu šaudęs rusas vos po 5 valandų pasiuntė visiškai priešingą žinutę

Internete plinta iškalbingas vaizdo įrašas. Jame užfiksuota, kaip gana įspūdingos išvaizdos rusų kareivis ruošiasi atsakyti į ukrainiečių ataką ir skųsdamasis, kad ginklai perkaitę, bet džiaugdamasis, kad šovinių dar pakanka, užtaisinėja šautuvą. Šalia jo matyti sunkusis kulkosvaidis, o netrukus už kadro pasigirsta šūviai.

 Rusijos kareivis rekomenduoja savo tarnybos draugams pasiduoti.<br> Stop-kadrai.
 Rusijos kareivis rekomenduoja savo tarnybos draugams pasiduoti.<br> Stop-kadrai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 10:48 AM

Vėliau – kaip teigiama vaizdo įraše, po penkių valandų nuo pirminio vaizdo įrašo – parodomas gerokai priešingas vaizdas: tas pats vyras, tik sudaužytu ir apibintuotu veidu bei ligoninės apranga.

„Kreipiuosi į buvusius tarnybos draugus ir kitus civilius, kurie žiūri rusišką propagandą. Prašymas jums – mano draugai, dezertyruokite, bėkite! Nelįskite čia! Tai, ką mes darėme, yra neteisinga. Tie, kurie nori čia atvykti – pirma, [svarbu] sveikata ir gyvybė, antra – priimkite tinkamą sprendimą, pažiūrėkite, kur vykstate ir kas ten darosi. Ką mes pridirbome. Negalima kariauti, nereikia“, – kalba kareivis.

Kaip rašo „Kyiv Post“, Ukrainoje įsteigta karštoji linija, kuria Rusijos kariai gali prašyti patarimų, kaip pasiduoti, užversta skambučiais – tą patvirtino tarnybos atstovas spaudai.

„Jau sulaukėme daugiau kaip 2000 prašymų, – spalio 4 d., britų laikraščiui „Daily Express“ sakė karštosios linijos „Noriu gyventi“ atstovas Vitalijus Matvijenko. – Skambina ir Rusijos kariuomenės kariai, ir jų artimieji, kurie nori, kad jų sūnūs ir vyrai liktų gyvi. Be kita ko, pasakojame apie tris kartus per dieną gaunamą maistą, medicininę priežiūrą ir galimybę susisiekti su artimaisiais. Vienintelė galimybė išvengti mirties Ukrainoje – pasiduoti“.

Karštąja linija skambinantys rusų kariai informuojami apie pasidavimo procedūrą ir patikinami, kad su jais bus elgiamasi pagal Ženevos konvenciją.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Andrijus Jusovas teigė, kad karštoji linija tapo tokia populiari, kad pagalbos skambina net Rusijos piliečiai, kurie dar nebuvo pašaukti į kariuomenę.

„Karštoji linija sulaukė daug skambučių iš rusų, kurie buvo pašaukti neseniai, ir net iš kai kurių, kurie dar net nebuvo pašaukti, – sakė jis. – Jie skambina ir klausia: ką man daryti, jei būsiu pašauktas? Ką turiu daryti, kaip taisyklingai pasiduoti?“.

Nuo tada, kai V. Putinas rugsėjo 21 d. paskelbė, kad pašauks apie 300 000 rezervistų kovoti Rusijos vykdomoje neteisėtoje invazijoje į Ukrainą, tūkstančiai rusų ėmė protestuoti gatvėse – arba bėgti iš šalies.

Daugelis bėgančiųjų iš Rusijos pateko į kaimynines ES šalis, daugiausia per Suomijos ir Estijos pasienio kontrolės punktus, rugsėjo 27 d. nurodė ES pasienio agentūra „Frontex“ – ir pridūrė, kad jau atvyko apie 30 000 žmonių.

Agentūra taip pat patvirtino, kad dauguma atvykusiųjų turi vizas, leidimus arba dvigubą pilietybę. Tačiau ji prognozavo, kad jei Rusija potencialiems karo prievolininkams uždarys savo sienas, greičiausiai padaugės neteisėtų sienos kirtimų.

Buvusios sovietinės valstybės Gruzija ir Kazachstanas pasirodė esančios populiariausiomis kryptimis, kurias Rusijos piliečiai dažniausiai bando kirsti automobiliais, bet taip pat pėsčiomis ar dviračiais, o socialinių tinklų platformose dabar plačiai platinamos paliktų dviračių krūvos nuotraukos.

Tuo tarpu kai kurie rusai ėmėsi drastiškesnių priemonių – ką neseniai pademonstravo socialinėje žiniasklaidoje plačiai išplitęs vaizdo įrašas, kuriame jaunas rusas priverčia savo draugą sulaužyti jam ranką kūju.

Klipe matyti, kaip vyras pakelia kūjį ir trenkia juo į tarnybon pašauktojo ruso ranką – o šis, laikydamas ranką ant medinio suolo, kita ranka prisidengia veidą.

Paskui šaukiamasis iš pažiūros apsvaigęs nueina, keikiasi, o jo ranka kabo nejudri prie šono.

Nepatvirtinta, ar ranka iš tikrųjų buvo sulaužyta ir ar minėtam vyrui pavyko išvengti šaukimo į kariuomenę – tačiau šis incidentas yra pavyzdys to, su kokia kraupia realybe susiduria daugelis rusų, norinčių išvengti šaukimo į kariuomenę, rašo „Kyiv Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.