Savaitės pradžioje Rusija bombardavo Kijevą bepiločiais dronais kamikadzėmis. Kas apie juos žinoma?

Pirmadienį Rusija smogė Ukrainai, bombarduodama sostinę Kijevą Irano gamybos dronais „kamikadzėmis“.

Mieste aidėjo šūvių griausmas, nes priešlėktuvinės artilerijos baterijos bandė numušti dronus.<br>Telegram.
Mieste aidėjo šūvių griausmas, nes priešlėktuvinės artilerijos baterijos bandė numušti dronus.<br>Telegram.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-19 08:08, atnaujinta 2022-10-19 08:11

Per naujausią ataką į Kijevą buvo nukreipti 28 bepiločiai dronai. Mieste aidėjo šūvių griausmas, nes priešlėktuvinės artilerijos baterijos karštligiškai bandė numušti dronus. Pasak sostinės mero Vitalijaus Kličko, tik penki dronai pataikė į taikinius.

Ševčenkovskio rajone gelbėtojai ieškojo išgyvenusiųjų daugiabučio namo griuvėsiuose. Kitoje gatvės pusėje nuo sugriauto daugiabučio nukentėjo Ukrainos energetikos bendrovės biurai. Tikėtina, kad šis objektas buvo numatytas smūgio taikinys. Žuvo mažiausiai aštuoni žmonės.

Prieš savaitę per piko valandą į Ukrainos sostinę pataikė rusų raketos – tai buvo dalis visoje šalyje surengtų išpuolių, per kuriuos žuvo 19 žmonių.

Kijevo, Dniepro ir Sumų regionuose po bombardavimo nukentėjo infrastruktūra, šimtams miestų ir kaimų nutrūko elektros energijos tiekimas. 

Meras Vitalijus Kličko išpuolius pavadino „ukrainiečių tautos genocidu“ ir sakė: „Rusams reikia Ukrainos be ukrainiečių“. Jis pridūrė, kad miesto valdžia tikisi, jog netrukus bus pristatytos priešlėktuvinės gynybos sistemos, kad sostinė būtų apsaugota nuo tolesnių dronų atakų.

Pastebėta, kad Rusija Ukrainoje dažniau naudoja kovinius bepiločius dronus, nes siekia išvengti tolimojo nuotolio tiksliųjų raketų panaudojimo.

Nepaisant gausėjančių įrodymų, kad Rusija naudoja Irano dronus, Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani tvirtino, kad jo šalis nėra „karo dalyvė“, ir pridūrė: „Mes netiekėme jokių ginklų Ukrainos karo šalims“.

Kai kurie ES užsienio reikalų ministrai, įskaitant Prancūzijos ir Vokietijos, ragina imtis naujų sankcijų prieš Iraną dėl dronų tiekimo Rusijai.

Kas yra „dronai kamikadzės“?

  • manoma, kad – tai Irano tiekiami bepiločiai „Shahed-136“;
  • šie bepiločiai orlaiviai, prieš pradėdami ataką, skraido virš taikinio juose yra sprogmenų, kurie sprogsta po smūgio;
  • dažnai siunčiami keliomis bangomis, juos sunku pastebėti radarais;
  • JAV teigia, kad Iranas planavo išsiųsti į Rusiją šimtus tokių orlaivių, kurių kiekvienas kainuoja vos 20 000 JAV dolerių;
  • Ukraina taip pat naudoja dronus kamikadzes – įskaitant JAV pagamintus „Switchblade“;

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad praėjusią savaitę suduoti smūgiai buvo kerštas už pagrindinio tilto, jungiančio Rusiją su okupuotu Krymu, bombardavimą, dėl kurio jis kaltino Ukrainą – nors yra pastebėta ženklų, kad tokiai ar panašiai atakai buvo ruoštasi iš anksčiau.

Tai buvo pirmas kartas per karą, kai Kijevo centras tapo tiesioginiu taikiniu.

Anksčiau šią savaitę V. Putinas teigė, kad nėra reikalo rengti daugiau plataus masto smūgių Ukrainai. Jis teigė, kad buvo pataikyta į daugumą numatytų taikinių – ir pridūrė, kad jo tikslas nėra sunaikinti šalį.

Rusija Ukrainoje dažniau naudoja kovinius bepiločius orlaivius – nes siekia išvengti tolimų tiksliųjų raketų panaudojimo, nes šių Rusija turi nedaug.

Parengta pagal „BBC“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.