Karas Rusijai kirto per dar vieną verslo sritį – ir kuo toliau, bus tik blogiau

Ginklų eksportas buvo svarbi Rusijos užsienio politikos dalis, tačiau dar prieš invaziją į Ukrainą jis jau mažėjo, o karas šią tendenciją greičiausiai dar labiau pagreitins.

 Ginklų eksportas buvo svarbi Rusijos užsienio politikos dalis, tačiau dar prieš invaziją į Ukrainą jis jau mažėjo, o karas šią tendenciją greičiausiai dar labiau pagreitins.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ginklų eksportas buvo svarbi Rusijos užsienio politikos dalis, tačiau dar prieš invaziją į Ukrainą jis jau mažėjo, o karas šią tendenciją greičiausiai dar labiau pagreitins.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 11:05 PM

Apie tai rašo „The New York Times“, praneša Censor.NET – su nuoroda į „Unian“.

Analitikai pažymi, kad Rusijos veiksmai mūšio lauke pakenkė jos, kaip karinės galios, reputacijai. Be to, JAV ir Europos vyriausybėms vykdant finansinę ir eksporto kontrolę, Kremliui ateityje bus daug sunkiau prisistatyti kaip patikimam ilgalaikiam ginklų tiekėjui.

„Nemanau, kad Rusija, kaip pagrindinė ginklų eksportuotoja, sugebės atsigauti. Neilgam, jei apskritai kada nors“, – sakė Pietryčių Azijos studijų instituto Singapūre politikos analitikas Ianas Storey.

Žiniasklaidos duomenimis, Rusija tebėra antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje po JAV. Indija, Kinija ir Egiptas perka daugiausia oro gynybos ir kovinių orlaivių. Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI) pažymi, kad pastaraisiais metais šis pardavimas labai išaugo.

Tačiau 2017–2021 m. Rusijos dalis pasaulinėje ginklų eksporto rinkoje sumažėjo 5 proc. Eksportas sumažėjo maždaug ketvirtadaliu, daugiausia dėl sumažėjusios paklausos Indijoje ir Vietname.

Pasak analitikų, situacija Pietryčių Azijoje, kur Rusija tradiciškai yra pagrindinė ginklų tiekėja, yra akivaizdi. SIPRI duomenimis, 2017–2021 m. Pietų Korėja aplenkė Rusiją ir užtikrino 18 proc. regiono importo, kai joks kitas eksportuotojas neužtikrino daugiau nei 14 proc. importo. Tarp klientų buvo Filipinai, Tailandas, Indonezija ir kiti.

Kol tęsiasi karas Ukrainoje ir griežtinamos Rusijai taikomos sankcijos, didėja abejonės dėl Rusijos ginklų kokybės, taip pat dėl Maskvos gebėjimo gaminti modernius ginklus ir teikti ilgalaikę paramą juos perkantiems klientams.

Kartu ekspertai pažymi, kad daugeliui Pietryčių Azijos šalių Jungtinės Valstijos tampa patrauklesne ginklų tiekėja.

Parengta pagal censor.net

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.