„Skeptikų draugija“ atnaujina veiklą ir skatina kurti atsparesnę visuomenę

Gera žinia skeptikų pasaulėžiūrai prijaučiantiems Lietuvos gyventojams – veiklą atnaujina „Skeptikų draugija“. Asociacija skelbia naujus tikslus, misiją ir naują pradžią, o visus susidomėjusius kviečia į prisistatymo visuomenei renginį jau šį trečiadienį, lapkričio 16 d., 18.30 val. „Šekspyro viešbutyje“.

 „Skeptikų draugijos“ misija yra inicijuoti ir prisidėti prie teigiamų pokyčių visuomenėje ugdant kritinį mąstymą, ginant vartotojų teises bei užtikrinant sekuliarų valstybės valdymo principą.<br> 123rf iliustr.
 „Skeptikų draugijos“ misija yra inicijuoti ir prisidėti prie teigiamų pokyčių visuomenėje ugdant kritinį mąstymą, ginant vartotojų teises bei užtikrinant sekuliarų valstybės valdymo principą.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-14 15:36

„Skeptikų draugijos“ misija yra inicijuoti ir prisidėti prie teigiamų pokyčių visuomenėje ugdant kritinį mąstymą, ginant vartotojų teises bei užtikrinant sekuliarų valstybės valdymo principą. Šūkiu „Skepticizmas – atsparesnei visuomenei“ norima pabrėžti kritinio mąstymo svarbą šiuolaikinėje visuomenėje bei nuolat kintančių ir tobulėjančių manipuliacijų žmonėmis ir visuomenėmis grėsmes. Pasak asociacijos pirmininko Algimanto Kvecio, atnaujinti skeptikų veiklą Lietuvoje buvo būtina dėl to, kad daug manipuliavimo visuomene ir individais vyksta „pilkojoje zonoje“, kai teisinis reguliavimas sunkiai pritaikomas.

Tai – ir itin suaktyvėjęs melagienų ir sąmokslo teorijų kūrimas bei dalijimasis, skaitmeniniais kanalais brukamos pseudomokslu grįstos gydomosios praktikos, preparatai. Dar viena didelė problema – žmonių išnaudojimas uždarose grupėse, forumuose. Pastebimas nemažas visuomenės išsisfragmentavimas į uždaras grupes, kurių savininkai jungdami keisčiausias įsitikinimų sistemas suardo bendruomenės narių realybės pojūtį, išvilioja pinigus, negi taiko psichologinį smurtą ir spaudimą. Nepriklausomos organizacijos gali užpildyti šią spragą ir prisidėti prie visuomenės atsparumo didinimo.

Skeptikų organizacijos veikia visame pasaulyje. Bene geriausiai žinoma ir didžiausia yra „Center for Inquiry“ įkurta 1991 m., ir siekianti stiprinti kritinį ir mokslu grįstą mąstymą. „Center for Inquiry“ Amerikos prekybos milžinę „Walmart“ bei vaistinių tinklą „CVS“ dėl homeopatinių preparatų pardavimo šalia vaistų netgi padavė į teismą – ir šias bylas laimėjo. Teisėjai sutiko, kad vartotojai buvo apgauti homeopatinius preparatus išdėliojant šalia mokslu ir klinikinių tyrimų pagrįstų vaistų – ir galėjo įsigyti nors ir legalių, tačiau jokio poveikio neturinčių prekių.

Vartotojų teisių apsauga yra vienas iš atsinaujinusios „Skeptikų draugijos“ tikslų. „Daugėja nusikaltimų elektroninėje erdvėje, didelis informacijos srautas bei žemas medijų ir finansinis raštingumas Lietuvoje lemia mažesnį atsparumą įvairioms sukčių manipuliacijoms“ – teigia asociacijos valdybos narė Augustė Nalivaikė. – Rinkoje aktyvi prekyba įvairiais ezoteriniais, alternatyvios medicinos bei mistiniais produktais, kurie gali ne tik klaidinti vartotojus, bet tam tikrais atvejais netgi kelti jiems grėsmę“.

„Skeptikų draugiją“ taip pat neramina potencialus nepasitikėjimas mokslu bei sąmokslo teorijų platinimas, ypač socialiniuose tinkluose ir kitoje elektroninėje erdvėje, todėl į draugijos veiklą bus įtraukiamos mokslo komunikacijos ir kritinio mąstymo ugdymo iniciatyvos. Dezinformacija, o kartais net atviras melas smukdo pasitikėjimą mokslo bendruomene ir institucijomis, taip mažindami visuomenės atsparumą propagandai ir išorės grėsmėms. „Skeptikų organizacijos visame pasaulyje stengiasi būti pirmosios, kurios kritikuoją pačią „sistemą“, jos sustabarėjimą, priimamus nelogiškus ir nepagrįstus sprendimus. Tačiau skeptikams kartais svarbu apginti „sistemos“ procesus, kurie yra patvirtinti kaip efektyviai veikiantys. Viską priimti ar viską atmesti dėl to, kad tai primeta dauguma – pavojinga“, – sako Algimantas Kvecys.

Dar viena „Skeptikų draugijai“ svarbi tema – pliuralistinės visuomenės ir sekuliaraus valstybės valdymo principo užtikrinimas bei apsauga. „Deja, pastaraisiais metais matome, kad ne visos religinės bendruomenės Lietuvoje turi lygias teises, ir tokia situacija valstybėje, neturinčioje valstybinės religijos, yra mažų mažiausiai kritikuotina. Katalikų bažnyčios ir valstybės atskyrimas taip pat dažnai egzistuoja tik teoriniu lygmeniu, – sako A.Nalivaikė. – Būtina keisti požiūrį į kitas religines bendruomenes ir nerelingingus žmones bei kurti įtraukią, o ne skaldančią visuomenę.“

„Skeptikų draugija“ kviečia į naujo veiklos etapo pristatymo renginį „Nauja pradžia“, kurio metu bus pristatyti nauji asociacijos tikslai ir pagrindinės skepticizmo idėjos bei bus galima įsitraukti į asociacijos veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.