Po apklausos E. Muskas suteikia „amnestiją“ uždraustoms „Twitter“ paskyroms

Milijardierius ir naujasis „Twitter“ savininkas Elonas Muskas ketvirtadienį pareiškė, kad daugeliui anksčiau sustabdytų tinklo paskyrų bus leista grįžti į platformą po to, kai jo neoficialioje apklausoje dalyvavę vartotojai nubalsavo už šį žingsnį.

Milijardierius ir naujasis „Twitter“ savininkas Elonas Muskas ketvirtadienį pareiškė, kad daugeliui anksčiau sustabdytų tinklo paskyrų bus leista grįžti į platformą.<br>123rf nuotr.
Milijardierius ir naujasis „Twitter“ savininkas Elonas Muskas ketvirtadienį pareiškė, kad daugeliui anksčiau sustabdytų tinklo paskyrų bus leista grįžti į platformą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 12:42 PM

Naują apklausą E.Muskas paskelbė sulaukęs priekaištų, kad jo turinio moderavimo kriterijai priklauso nuo jo asmeninių užgaidų, nes kai kurios paskyros buvo grąžintos į „Twitter“ platformą, o kai kurios – ne.

„Žmonės pasisakė. Kitą savaitę prasideda amnestija“, – reaguodamas į apklausos rezultatus tviteryje parašė verslininkas.

„Vox Populi, Vox Dei“, – pridūrė jis, pavartodamas lotynišką frazę, verčiamą kaip „liaudies balsas – Dievo balsas“. Ją jis neretai naudoja komentuodamas „Twitter“ surengtas apklausas.

Iš 3,16 mln. respondentų, trečiadienį atsakiusių į apklausos klausimą „Ar „Twitter“ turėtų pasiūlyti visuotinę amnestiją sustabdytoms paskyroms, jei jos nepažeidė įstatymų ir neužsiėmė baisiu šlamštu?“, 72,4 proc. atsakė teigiamai, paskelbė E. Muskas.

Tai buvo „taip/ne“ pobūdžio neoficiali apklausa. Tokiu pat būdu anksčiau buvo sprendžiamas ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyros likimas – po „Twitter“ vartotojų apklausos šeštadienį ji buvo atkurta.

Šios apklausos yra atviros visiems tinklo naudotojams – o tai reiškia, kad jos nėra mokslinio pobūdžio ir gali tapti netikrų paskyrų taikiniu.

Be to, nors E.Muskas „Twitter“ turi 118 mln. sekėjų, didelė dalis iš 450 mln. aktyvių platformos naudotojų teoriškai galėjo ir nepamatyti šio apklausos klausimo.

Visuotinė „amnestija“ sustabdytoms paskyroms gali padidinti vyriausybinių institucijų susirūpinimą. Jos atidžiai stebi, kaip E.Muskas tvarkosi su neapykantos kalba, nusipirkęs įtakingą platformą už 44 mlrd. JAV dolerių (42 mlrd. eurų).

Tai taip pat gali išgąsdinti „Apple“ ir „Google“ – technologijų milžines, kurios turi teisę uždrausti „Twitter“ savo mobiliųjų programėlių parduotuvėse dėl susirūpinimą keliančių turinio klausimų.

Praėjusių metų pradžioje D.Trumpui buvo uždrausta naudotis platforma dėl jo vaidmens sausio 6 dieną įvykusiame JAV Kapitolijaus šturme, kurį surengė jo šalininkų minia, siekusi panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus.

„Jokio pasigailėjimo“

E.Muskas „amnestiją“ suteikė ir kitoms uždraustoms paskyroms, įskaitant konservatyvią parodijų svetainę ir psichologo, pažeidusio „Twitter“ taisykles dėl transseksualus įvardijančios kalbos, paskyrą.

Tačiau bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ vadovas pareiškė, kad išimtis bus taikoma sąmokslo teorijų propaguotojui Alexui Jonesui – jo paskyra liks uždrausta.

Sekmadienį E.Muskas pareiškė, kad dėl savo asmeninės patirties, susijusios su pirmojo vaiko mirtimi, „nesigaili nieko, kas naudojasi vaikų mirtimi dėl naudos, politikos ar šlovės“.

A.Jonesui nurodyta sumokėti šimtus milijonų dolerių žalos atlyginimo už jo melą apie 2012 metų šaudynes Sendi Huko pradinėje mokykloje Konektikuto valstijoje, kuomet užpuolikas nužudė 26 žmones, tarp jų – 20 vaikų.

A.Jonesas ne kartą tvirtino, kad šios žudynės buvo inscenizuotos ir kad nužudytų pradinukų tėvai tebuvo aktoriai. Pasirodžius šiems kaltinimams, kai kurios sielvarto apimtos motinos ir tėvai sulaukė grasinimų mirtimi.

E.Muskas, spalio pabaigoje galutinai išpirkęs „Twitter“, neatskleidė, ar anketų draudimai, kurie dabar turi būti panaikinti, yra nuolatiniai, ar laikini.

Turinio moderavimo šioje svetainėje ateitis tapo neatidėliotinu rūpesčiu, nes pagrindiniai reklamuotojai po nepavykusio atnaujinimo šį mėnesį, kai padaugėjo netikrų paskyrų, laikosi nuo „Twitter“ atokiau.

Negana to, komandos, atsakingos už tai, kad svetainėje nebūtų vykdoma nusikalstama veikla, buvo panaikintos. Po masinių E.Musko atleidimų bangos bendrovę paliko pusė visų kompanijos darbuotojų.

Šiaurės rytų universiteto Bostone žiniasklaidos profesorius Johnas Wihbey spėjo, kad visas šis chaosas galėjo kilti dėl E.Musko siekio „laimėti laiko“.

„Reguliavimo institucijos tikrai juo užsiims tiek Europoje, tiek, galbūt, Jungtinėse Valstijose... Todėl jis daug ką daro bandydamas pasirengti šioms kovoms“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.