Ukrainos kariuomenė gavo prancūziškas toliašaudes MLRS sistemas. Kuo jos ypatingos?

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad Ukrainos kariuomenė gavo prancūziškas LRU MLRS sistemas. Apie tai jis parašė savo „Twitter“ paskyroje.

 Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad Ukrainos kariuomenė gavo prancūziškas LRU MLRS sistemas.<br> Wikimedia commons
 Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad Ukrainos kariuomenė gavo prancūziškas LRU MLRS sistemas.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 7:46 PM

„Į Ukrainą atvyko ketvirtasis brolis iš „ilgosios rankos“ šeimos, LRU“, – rašė O.Reznikovas.

Taigi, Ukraina gavo ketvirtąją daugkartinių raketų paleidimo sistemų (angl. Multiple Launch Rocket System, MLRS) grupę, kuri gali smogti į priešo įrangą ir pozicijas giliai užnugaryje.

Sistemos veikimo nuotolis priklausomai nuo naudojamos amunicijos siekia 70 ir daugiau km. Pavyzdžiui, GMLRS raketomis Ukrainos kariuomenė gali naikinti taikinius 84 km atstumu.

Prieš tai Ukrainos pajėgos iš Jungtinės Karalystės ir Norvegijos gavo „M270“ sistemas, iš Vokietijos – modernizuotą „MARS II“ sistemą, o taip pat amerikiečių HIMARS sistemas.

Apie šių MLRS perdavimą Ukrainai anksčiau pranešė Prancūzijos gynybos ministras Sébastienas Lecorneu. Jis sakė, kad Paryžius perduos Ukrainai dvi LRU sistemas.

Ši MLRS, kaip ir „MARS II“, laikoma europietiška „M270A1“ versija. Šiose raketų paleidimo sistemose įrengta „Airbus Defense and Space“ sukurta Europinė ugnies valdymo sistema (EFCS).

Yra žinoma, kad devintojo dešimtmečio pabaigoje Prancūzija gavo iki 60 amerikietiškų „M270“, 44 iš jų buvo panaudotos Prancūzijos kariuomenėje.

2014 m. 13 sistemų, atnaujintų pagal LRU standartą, buvo paliktos eksploatuoti. Dvi iš jų dabar atiduotos Ukrainai. Prancūzija iki 2027 m planuoja pakeisti savo turimas „M270“.

„M270“ skirtos naikinti priešo gyvosios jėgos ir įrangos koncentracijas, artilerijos baterijas, priešlėktuvinės gynybos sistemas, vadavietes ir ryšių centrus.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio