Įvertino rusų oro bazėje pastebėtus lėktuvus: Ukrainai tai gali būti labai blogas ženklas

Pastarosiomis dienomis besidomintys karo Ukrainoje eiga jau girdėjo frazę „Engelso oro bazė“: tikimasi, kad rusai iš šio oro uosto gali surengti dar vieną raketų ataką prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Be to, viešai pasirodė pranešimų, kuriuose teigiama, kad rusai čia laiko penkis bombonešius „Tu-95MS“ – o tai gali būti ženklas, kad ruošiamasi dar vienai raketinei atakai.

 Rusijos „Tu-160“ Engelso oro pajėgų bazėje.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusijos „Tu-160“ Engelso oro pajėgų bazėje.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Svetainėje „Liveuamap“ viešai paskelbta nauja Engelso oro pajėgų bazės palydovinė nuotrauka, padaryta 2022 m. lapkričio 28 d. <br> „Liveuamap“ nuotr.
 Svetainėje „Liveuamap“ viešai paskelbta nauja Engelso oro pajėgų bazės palydovinė nuotrauka, padaryta 2022 m. lapkričio 28 d. <br> „Liveuamap“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 8:34 PM

Svetainėje „Liveuamap“ viešai paskelbta nauja Engelso oro pajėgų bazės palydovinė nuotrauka, padaryta 2022 m. lapkričio 28 d. Kad būtų patogiau, svetainės administracija vaizdą „padalijo“ į tris segmentus.

Pavyzdžiui, antrame ir trečiame segmentuose galime suskaičiuoti, kad dabar Engelso oro uoste iš viso yra 14 strateginių bombonešių „Tu-95MS“ (mėlyna korpuso spalva) ir 4 strateginiai bombonešiai „Tu-160“ (balta korpuso spalva). Taigi, vienoje vietoje rusai dabar sutelkė apie 20 proc. savo „Tu-95MS“ lėktuvų ir 20 proc. „Tu-160“ lėktuvų.

Didžiausias apšaudymas, kurį vienu metu galėtų surengti visi šie lėktuvai, siektų iki 132 sparnuotųjų raketų „Kh-555“ ir „Kh-101“.

Tačiau Rusijos lėktuvų „zoologijos sodas“ pirmajame segmente atrodo ne mažiau įdomus. Kairėje pusėje matyti baltas karinis krovininis lėktuvas „An-124“. Paprastai rusai tokius lėktuvus naudoja gabenti skubiems ir slaptiems kroviniams. Dar viena sparnuotųjų raketų partija?

Viduryje yra keturi mažesni lėktuvai, akivaizdžiai – arba „Il-76“ (raketų pristatymui), arba greičiausiai „Il-78“ tipo degalų papildymo lėktuvai. „Oro degalinės“ yra būtinas Rusijos karinių oro pajėgų „tolimosios aviacijos“ atributas.

Kita vertus, „Tu-95MS“ ir „Tu-160“ pasižymi visiškai pakankamu skrydžio nuotoliu, kurio pakaktų smūgiams į Ukrainą, todėl degalų papildymas ore vargu ar reikalingas. Tačiau čia nereikėtų atmesti galimybės, kad rusai gali pabandyti parengti koncepciją „JAV karinių oro pajėgų stiliumi“: pakelti nedidelį skaičių strateginių bombonešių su tuščiais bakais ir papildyti juos degalų į pilnus bakus jau skrydžio metu.

O visai dešinėje nuotraukoje matomas mažiausias lėktuvas yra panašus į „Tu-134UBL“. Sovietmečiu tokie lėktuvai buvo naudojami būtent strateginės aviacijos lakūnams mokyti. Vladimiro Putino Rusija jau „pradėjo“ „Tu-134UBL“ konversiją į „VIP lėktuvus“ su indeksu „Tu-134 A-4“. Todėl visai įmanoma, kad šiuo metu Engelso aerodrome yra aukšto rango Rusijos karininkas, kuris tiesiogiai vadovauja naujo raketinio puolimo prieš Ukrainą rengimo procesui.

Strateginių bombonešių ir pagalbinių lėktuvų skaičius „Engelso“ aerodrome aiškiai rodo, kad pavojus Ukrainai didėja.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.