Karo analitikai: dabar būtina užtikrinti pasaulio saugumą nuo Rusijos, o ne Rusijos saugumą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Jūsų dėmesiui – gruodžio 5 dienos apžvalga.<br> lrytas.lt iliustr.
 Jūsų dėmesiui – gruodžio 5 dienos apžvalga.<br> lrytas.lt iliustr.
Ukrainiečių vaikai labiausiai mėgsta žaisti tanko liekanose.<br>Eldorado Butrimo nuotr.
Ukrainiečių vaikai labiausiai mėgsta žaisti tanko liekanose.<br>Eldorado Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Dec 5, 2022, 1:50 PM

Jūsų dėmesiui – gruodžio 5 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

ES pirmininkaujanti Čekija paragino įsteigti tarptautinį tribunolą, kuris tirtų karo nusikaltimus, kuriuos Rusija įvykdė įsiveržusi į Ukrainą. Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje šiuo metu atlieka savo tyrimą Rusijos valdžios institucijų ir diktatoriaus Vladimiro Putino kaltei nustatyti.

Baltarusijos bulvių vadas Lukašenka susitikimo su Rusijos karo ir teroro ministru Sergejumi Šoigu metu prabilo apie „vieningą kariuomenę“ su rusais. S.Šoigu ir antpečiuotas Baltarusijos gynybos ministras Viktoras Chreninas pasirašė susitarimą dėl bendro regioninio saugumo karinėje srityje užtikrinimo. Naujame susitarime reglamentuojamas bendros regioninės kariuomenės grupės sukūrimas ir jos valdymo taikos ir karo metu tvarka.

Maskva ir Minskas žaidžia dvigubą žaidimą. Kremlius nori praryti Baltarusiją, ją palikdamas sąlyginai nepriklausomą. Minsko korta Maskvai gali sužaisti tuomet, kai Rusijai prireiks rengti provokacijas prieš mus, imituojant, kad tai – Baltarusijos darbas. Visgi pasirašius susitarimą Maskvai bus daug sunkiau pabėgti nuo atsakomybės. Kremlius bijo pralaimėjimo. Einama va bank.

Vakarų informacinės agentūros, portalai ir net kai kurių šalių gynybos ministerijos paskelbė informaciją, kad Rusijos visuomenės parama karui „smarkiai“ mažėja. Esą apklausos duomenys parodė, kad 55 proc. gyventojų pasisako už taikos derybas, ir tik 25 proc. teigia palaikantys vykstantį konfliktą.

Visa ši informacija yra paprasčiausias melas ir primityviai supakuotas dezinformacijos brukalas Vakarams. Pirminis šios informacijos šaltinis yra Maskvoje, šalia Kremliaus reziduojanti agentūrėlė, kuri duomenis surašo iš lempos – taip, kaip patogiau užsakovams. Pikta ir apmaudu, kad tuoj bus dvidešimt metų, kai aiškiname, kaip veikia Kremlius, o tokį šlamštą vis tiek pasigauna ir platina ne tik Vakarų medijos, bet ir kai kurie mūsų politikai.

Šiandien jokia agentūra, nekalbant apie dirbančias Kremliui, negali net apytiksliai atsakyti į klausimą, kiek Rusijos piliečių nori, kad būtų pradėtos taikos derybos. Faktas yra kitas: karas tęsiasi, o kai kas labai nori parodyti, kad dėl jo kaltas vienas vienintelis pagyvenęs impotentas vladyka, pasiskelbęs save mesiju.

Vokietijos gynybos ministerija išreiškė rimtą susirūpinimą dėl beveik 10 mlrd. eurų vertės pirkinio vėlavimo ir papildomų išlaidų, modernizuojant kariuomenės oro pajėgas. Po Rusijos invazijos į Ukrainą, Vokietija nusprendė įsigyti 35 „Lockheed Martin“ pagamintus karo lėktuvus „F-35“, kurie pakeistų senstantį „Tornado“ parką, tačiau įsigijimai nevyksta pagal planą.

Och, na taip. Su-si-rū-pi-ni-mą.

Saudo Arabijos vadovaujamas OPEC naftos kartelis ir sąjungininkai, įskaitant Rusiją, nepakeitė savo naftos tiekimo pasaulio ekonomikai tikslų. Sprendimas naftos ministrų susitikime priimtas likus dienai iki ES bei G7 įvesto 60 JAV dolerių už barelį kainos apribojimo Rusijos eksportui. Pareiškime OPEC+ atremia kritiką dėl spalio mėnesį priimto sprendimo sumažinti gavybą dviem milijonais barelių per dieną ir teigia, kad rinkos dalyviai „retrospektyviai pripažino, jog šis sumažinimas buvo būtinas ir teisingas veiksmas siekiant stabilizuoti pasaulines naftos rinkas“.

Rusija neeksportuos naftos šalims, kuriose taikoma Vakarų nustatyta kainų riba, net jei Maskvai teks sutikti su naftos gavybos sumažėjimu, pareiškė Vladirimo Putino patarėjas energetikos klausimais. „Mes rengiame mechanizmus, kurie uždraustų naudoti kainų viršutinės ribos priemonę, nesvarbu, koks jos lygis būtų nustatytas, nes toks kišimasis gali dar labiau destabilizuoti rinką“, – sakė Rusijos vicepremjeras Aleksandras Novakas.

Ukrainos valdžios institucijų teigimu, Rusijos invazijos sukeltų griuvėsių atkūrimui prireiks 1 trilijono JAV dolerių. Ši suma kasdien didėja.

Skrudžas moka du kartus, o Vakarai mokės keturgubai. Už delsimą, žioplumą, trumparegiškumą ir skystakiaušiškumą.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Luhansko srityje aktyviai veikia ukrainiečių partizanai, taip pat ir padėdami koreguoti artilerijos ugnį. Pranešama apie pozicinius laimėjimus Lysičiansko ir Kreminos kryptimis. Panašu, kad nevykėliai okupantai bus priversti trauktis už paskubomis statomos antros gynybos linijos, kur tempiami didžiuliai kiekiai karinės įrangos.

Manoma, kad Ukrainos kariuomenė artimiausiais mėnesiais pasieks pozicinio pranašumo tam tikruose fronto ruožuose, tačiau itin plataus masto puolamųjų operacijų gali tekti palaukti.

Per devynis Rusijos invazijos mėnesius išvaduota daugiau nei 50 proc. Ukrainos teritorijos.

Kijevas įrenginėja 198 objektus, įskaitant parduotuves, prekybos centrus ir vaistines, kurie elektros energijos tiekimo nutraukimo metu veiks kaip šildymo punktai. Nutrūkus elektros energijos tiekimui, techninės priežiūros tarnybos turės kuo skubiau išleisti vandenį iš namų sistemų, kad jos neužšaltų ir nutraukti šildymą. Todėl miesto gyventojams įrengiami punktai, kur bus galima nemokamai gauti karšto vandens, gėrimų ir, jei įmanoma, maisto.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atmušė visas rusų atakas.

Rusų teroristai surengė 7 raketinius ir 32 oro smūgius, taip pat daugiau kaip 50 atakų iš salvinių raketų sistemų prieš ukrainiečių karių pozicijas ir gyvenvietes palei visą fronto liniją.

Naktį nukentėjo Kryvij Rihas. Okupantai paleido į miestą tris raketas; pataikyta į pramoninius objektus, vienas žmogus žuvo.

Pranešama, kad Baltarusija ir toliau remia Rusijos Federacijos ginkluotą agresiją prieš Ukrainą, suteikdama teritoriją ir oro erdvę raketų ir oro smūgiams vykdyti. Tam tikri Baltarusijos respublikos ginkluotųjų pajėgų padaliniai toliau vykdo užduotis su Ukraina besiribojančiose teritorijose.

Driskiai ginasi Kupjansko ir Lymano kryptimis ir nenustoja nesėkmingai atakuoti Bachmuto kryptimi.

Rusų okupantai nesiliauja ugnimi terorizavę ir keršiję civiliams Chersono miesto gyventojams. Chersono kryptimi rusai iš artilerijos apšaudė daugiau kaip dvidešimties gyvenviečių teritorijas palei dešinįjį Dniepro upės krantą.

Per praėjusią parą Ukrainos aviacija sudavė 18 smūgių į ginkluotų valkatų personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos rajonus, taip pat 1 smūgį į priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas.

Ukrainos kariai numušė priešo sraigtasparnį „Ka-52“ ir 4 okupantų bepiločius orlaivius.

Gynybos pajėgų raketinių dalinių ir artilerijos padaliniai smogė 2 kontrolės punktams, amunicijos sandėliui, personalo ir karinės ginkluotės bei technikos sutelkimo vietai, taip pat dar vienam svarbiam priešo objektui.

Komentaras

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Aleksejus Danilovas griežtai sureagavo į Emanuelio Macrono žodžius apie saugumo garantijas Rusijai. Jis pabrėžė, kad dabar būtina užtikrinti pasaulio saugumą nuo Rusijos, o ne Rusijos saugumą.

„Jie nori suteikti saugumo garantijas teroristų ir žudikų šaliai? Vietoj Niurnbergo – susitarimo su Rusija pasirašymas ir rankos paspaudimas? Ukrainiečių kraujas ant Putino rankų nesutrukdys? Keista užnugario diplomatijos logika, kurios laikas baigėsi. Vienintelė garantija – Europos teismų humanizmas, nes po Hagos nuosprendžio mirties bausmė negresia“, – „Facebook“ pareiškė Danilovas.

Mes jau vakar atkreipėme dėmesį šitą Eliziejaus laukuose pagimdytą akibrokštą, kaip visišką Vakarų bejėgystės apraišką, įgalinančią teroristinę Maskvą dar labiau spausti Ukrainą ir sąjungininkus. Deja, Vakarai šiandien neturi tokių lyderių, kaip Margaret Thatcher, Rolandas Reaganas ar Winstonas Churchillis. Beveik visi šiandieniniai politikai – vienadieniai drugeliai, reitingų siekiantys TV šou laidų vedėjai, trokštantys bet kuria kaina patekti ant žurnalo viršelio, laimėti rinkimus ir surinkti kuo daugiau patiktukų.

Suprantame, kad tokią politikų elgesio normą įvedė primityvios politinės rinkos vartotojų masės, tačiau tai tik pagilina dvasinės lyderystės krizę. Apsimesti durneliu tam, kad įtiktum pardavimų marketingo paveikiems rinkėjams yra daug blogiau, nei būti renkama dėl nesuvaidinto, nuoširdaus bukumo beždžionėle.

Daug kartų kartojome, kad tokius Vakarų (ne politikų) valstybių vadovų vaidmens atlikėjų pareiškimus Maskva įvertins ir į juos reaguos akimirksniu. Argi ne dėl to V.Putino sarginė kalė Olga Skabejeva jau trimituoja apie tai, kad vienintelis kelias milijonams rusų išvengti Hagos tribunolo yra nuolatinis Vakarų spaudimas tol, kol jie patys panorės derėtis? Renginio vedėjas E.Macronas prie Kremliaus vartų jau pirmas klūpi eilėje ant kelių. Kas kitas?

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.