JAV žvalgyba: Rusija šaudmenis Ukrainoje išnaudoja greičiau nei patys galėtų atstatyti jų atsargas

Šeštadienį viena aukščiausių JAV žvalgybos pareigūnių pareiškė, kad Rusija, įsiveržusi į Ukrainą ir jau dešimtą mėnesį vykdanti invaziją, itin sparčiai eikvoja savo šaudmenų atsargas.

 Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnybos darytoje ir  2022 m. lapkričio 23 d., išplatintoje nuotraukoje Rusijos kariai Baltarusijos kariniame poligone dalyvauja artilerijos ir kovos mokymuose. <br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnybos darytoje ir  2022 m. lapkričio 23 d., išplatintoje nuotraukoje Rusijos kariai Baltarusijos kariniame poligone dalyvauja artilerijos ir kovos mokymuose. <br> AP / Scanpix nuotr.
 JAV Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines.<br> AP / Scanpix nuotr.
 JAV Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines.<br> AP / Scanpix nuotr.
2022 m. lapkričio 29 d. Per Rusijos karinių pajėgų  smūgius Charkivui naudotų MLRS ir artilerijos sviedinių, sparnuotųjų ir balistinių raketų liekanos, kurias surinko karo inžinieriai. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
2022 m. lapkričio 29 d. Per Rusijos karinių pajėgų  smūgius Charkivui naudotų MLRS ir artilerijos sviedinių, sparnuotųjų ir balistinių raketų liekanos, kurias surinko karo inžinieriai. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 6, 2022, 8:01 AM

Ir ji neturi pakankamai pajėgumų pati pakeisti šios ginkluotės savo gamybos gaminiais, Ronaldo Reigano nacionaliniame gynybos forume nurodė Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines.

A.Haines nepateikė konkrečių skaičių, kaip greitai senka Rusijos amunicija – tačiau teigė, kad tai vyksta „gana greitai“.

„Tai iš tikrųjų labai neįprasta, ir mes manome, kad šiuo metu jie nepajėgūs patys pasigaminti to, ką sunaudoja, – sakė žvalgybininkė. – Štai kodėl matome, kad jie iš tikrųjų vyksta į kitas šalis – kad pabandytų gauti šaudmenų.“

Ji teigė, kad Rusijos tiksliųjų šaudmenų atsargos baigiasi greičiausiai. Pasak jos, JAV žvalgybos bendruomenė ir sąjungininkai atidžiai stebi Rusijos šaudmenų atsargų būklę ir tai, kaip jos gali būti panaudotos kituose konfliktuose.

Žvalgybininkė nurodė, kad Rusija iš Šiaurės Korėjos gavo šiek tiek artilerijos amunicijos, ir kad JAV žvalgybos bendruomenė taip pat stebėjo šiuos mainus, tačiau pridūrė, kad „šiuo metu jų nėra daug“.

A.Haines komentarai buvo išsakyti tuo metu, kai JAV, tęsdamos ginklų tiekimą Ukrainai, bando didinti savo šaudmenų gamybos pajėgumus. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę kariuomenė sudarė 431 mln. dolerių vertės sutartį su „Lockheed Martin“, pagal kurią bus pagaminta daugiau didelio judrumo artilerijos raketų sistemos (HIMARS) paleidimo įrenginių, kuriuos JAV pastaraisiais mėnesiais siuntė Ukrainai.

Anksčiau tą pačią dieną „Raytheon Technologies“ vadovas Gregas Hayesas išreiškė susirūpinimą dėl „Stinger“ ir „Javelin“ amunicijos naudojimo Ukrainoje spartos – ir pačios pramonės gebėjimo neatsilikti.

Nors „Raytheon“ ir „Lockheed Martin“ per mėnesį pagamina apie 400 „Javelin“, G.Hayesas sakė, kad „per pirmuosius 10 karo mėnesių iš esmės JAV išnaudojo 13 metų „Stinger“ ir penkerių metų „Javelin“ gamybos apimtis. Taigi, kyla klausimas, kaip ketinama papildyti atsargas, atnaujinti jų kiekį?“.

Kariuomenės sekretorė Christine Wormuth teigia, kad jos vadovaujama tarnyba sudarė 6 mlrd. dolerių vertės sutartis su pramonės įmonėmis, kad padėtų papildyti amunicijos atsargas. Tai apima artilerijos sviedinius „Excalibur“, kuriuos gamina bendrovės „Raytheon“ ir BAE, ir „Raytheon“ bei „Kongsberg“ gaminamas oro gynybos sistemas NASAMS, skirtas tiek tiekti Ukrainai, tiek atkurti JAV atsargas.

A.Hainesa teigia, kad Rusija stengiasi gauti daugiau tiksliųjų šaudmenų iš Irano – ši šalis jau yra tiekusi bepiločius, kuriuos Rusija naudojo Ukrainos energetikos infrastruktūrai atakuoti.

A.Haines pavadino Rusijos atakas prieš Ukrainos elektros tinklus, dujas, šildymą ir kitus civilinės infrastruktūros elementus „keliančiomis pasipiktinimą“ ir „neteisėtomis“.

Pasak jos, vienas iš Rusijos motyvų – pakirsti Ukrainos valią kovoti, tačiau Jungtinės Valstijos nemato jokių ženklų, kad šis metodas būtų sėkmingas. Tačiau pasak jos laikui susilpnėjimas gali nutikti – nes tai priklauso nuo to, kiek atspari yra Ukrainos kritinė infrastruktūra, ir nuo Vakarų gebėjimo padėti šaliai apginti šiuos objektus.

Rusijos invazija taip pat nusiaubė Ukrainos ekonomiką, o išpuoliai prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą dar labiau padidins ekonominę žalą.

A.Haines nurodė, kad karo tempas – kartu su dideliais Rusijos aukų skaičiais – prasidėjus žiemai ir Rusijai pasitraukus iš Chersono srities pastaruoju metu sulėtėjo, dauguma kovų dabar vyksta Donecko srityje.

Tikėtina, kad viskas taip pat tęsis ir ateinančius kelis mėnesius, sako žvalgybininkė. Tačiau dar neaišku, kaip atrodys kitas kontrpuolimas, prasidėsiantis pavasario atšilimui.

Abi šalys stengsis papildyti ir pergrupuoti savo pajėgas, kad pasiruoštų didelių kovų atnaujinimui, teigia A.Haines, tačiau JAV skeptiškai vertina Rusijos galimybes gerai pasirengti. Ji sakė esanti labiau optimistiškai nusiteikusi, kad geriau pasirengusi bus Ukraina.

Nacionalinės žvalgybos direktorė taip pat nurodė, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tikriausiai nustebino tai, kad jo kariuomenei nepavyko greitai užimti Ukrainos. Pastaraisiais mėnesiais jis daugiau sužinojo apie savo kariuomenės padėtį – tačiau galbūt nepakankamai, kad galėtų imtis reikiamų pokyčių.

„Jis tampa geriau informuotas apie iššūkius, su kuriais susiduria [Rusijos] kariuomenė, – teigia A.Haines. – Tačiau mums vis dar neaišku, ar šiuo metu jis turi išsamų vaizdą apie tai, su kokiais iššūkiais jie susiduria. Matome, kad jiems trūksta amunicijos, prasta moralė, tiekimo problemos – visa eilė problemų, su kuriomis jie susiduria“.

Parengta pagal „Defense News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.