Karo analitikai: Kremliaus teroristų elgesys, deja, yra užkrečiamas

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

Jūsų dėmesiui – gruodžio 6 dienos apžvalga.<br>lrytas.lt iliustr.
Jūsų dėmesiui – gruodžio 6 dienos apžvalga.<br>lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos tankas važiuoja Bachmute, Rusijai tęsiant puolimą prieš Ukrainą Donecko srityje. 2022 m. gruodžio 5 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos tankas važiuoja Bachmute, Rusijai tęsiant puolimą prieš Ukrainą Donecko srityje. 2022 m. gruodžio 5 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Policijos pareigūnas stovi prie Ukrainos oro gynybos pajėgų numuštos rusiškos sparnuotosios raketos Kijevo regione, Ukrainoje, 2022 m. gruodžio 5 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Policijos pareigūnas stovi prie Ukrainos oro gynybos pajėgų numuštos rusiškos sparnuotosios raketos Kijevo regione, Ukrainoje, 2022 m. gruodžio 5 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Dec 6, 2022, 2:44 PM

Jūsų dėmesiui – gruodžio 6 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pirmadienį internete paskelbtoje nuomonėje žurnale „Foreign Affairs“ perspėjo, kad negalima kurti naujo Šaltojo karo dalijant pasaulį į blokus, ir paragino dėti visas pastangas kuriant naujas partnerystes. Vakarai turi ginti demokratines vertybes ir saugoti atviras visuomenes, „tačiau taip pat turime vengti pagundos dar kartą suskirstyti pasaulį į blokus“, – rašė O.Scholzas. Jis išskyrė Kiniją ir Rusiją kaip dvi šalis, kurios kelia grėsmę daugiapoliam pasauliui, kuriai įveikti reikia stipresnės Europos ir transatlantinės vienybės.

Transatlantinė partnerystė tebėra gyvybiškai svarbi siekiant įveikti iššūkius, kuriuos kelia Rusijos grėsmė dėl galimų išpuolių sąjungininkų teritorijoje, o Kinijos posūkis izoliacijos link ir jos požiūris į Taivaną reikalauja, kad Europa ir Šiaurės Amerika užmegztų naujas ir tvirtesnes partnerystes su viso pasaulio šalimis, rašė jis.

Galime labai norėti nekurti blokų, bet toks vienas su branduoline bomba jau bičiuliaujasi su Šėkorėja, Iranu, Talibanu, Asadu ir kitais mažesnio kalibro teroristais. Tvirtesnė partnerystė šią grėsmę gali sumažinti tik aktyviai veikdama, ne maskatuodama liežuviu.

Iki lapkričio vidurio „Gazprom“ eksportas į Europą (įskaitant Turkiją) sumažėjo 43 proc. ir didžiausia Rusijos dujų eksportuotoja buvo priversta sumažinti dujų gavybą beveik 20 proc. Tačiau dėl to pajamos nesumažėjo; priešingai, „Gazprom“ ir federalinis Rusijos biudžetas dėl smarkiai pakilusių dujų kainų gavo netikėtą pelną. Rugpjūčio mėnesį, kai ši tendencija buvo didžiausia, dujų kainos per metus buvo padidėjusios 460 proc. Gazpromo pelnas taip išaugo, kad Rusijos vyriausybė nuo rugsėjo iki lapkričio mėn. įvedė laikiną mokestį jo pajamoms, kuris į valstybės iždą atnešė 1,248 trilijono rublių (20 mlrd. JAV dolerių).

Panaši padėtis buvo ir naftos sektoriuje. ES planas įvesti apribojimus rusiškos naftos ir naftos produktų importui privertė Rusijos bendroves ieškoti naujų vartotojų ir sutikti su didele nuolaida kainai – net 25 proc. Tačiau dėl aukštų naftos kainų, pavasarį ir vasarą siekusių 120 JAV dolerių, rusiškos naftos kaina net ir su nuolaida vis tiek buvo didesnė nei 2021 m.

Per pirmuosius dešimt 2022 m. mėnesių Rusijos biudžeto pajamos iš iškastinio kuro gavybos ir eksporto, palyginti su 2021 m., padidėjo 34 proc. Deja deja, bet Rusija pinigų karui, priešingai, nei teigia „žvalgybos“ ir garsūs „karo analitikai“, turi dar daugiau, nei invazijos pradžioje.

Beje, apie „analitinius centrus“ ir „žvalgybas“.

Viena tokia „žvalgyba“ teigia, kad abu smūgius dronais vakar į Rusijos oro uostus surengė ukrainiečiai, nes esą jie turi bepiločių orlaivių, gebančių įveikti 600 km. Akivaizdu, kad „žvalgyba“ užsisėdėjo ofise ir nebesuvokia karo realybės – 600 km priešo teritorijoje tiesiąja gali būti tik „ant žemėlapio“, realybėje tai – pusantro karto didesnis atstumas geriausiu atveju. Mūsu nuomone, labai tikėtina, kad sprogimai įvyko su Ukrainos pagalba plačiąja prasme, tačiau neatmestinas ir pačių rusų jėgos struktūrų sabotažo aktas.

Kitas „analitinis centras“ nustatė, kad Moldovoje nukrito rusų raketa ir kaip įrodymą prikabino raketos kuro talpos liekanų foto. Skandalingos antraštės, kaip matome, paveikia ir analitikus: bent jau iš foto matyti, kad tai – „S-300“ sistemos vienos iš raketų liekanos. Nors jos gamintos Sovietų Sąjungoje, bet labiausiai tikėtina, kad matome ukrainiečių oro gynybos darbo rezultatą.

Tai tiek apie žvalgybas ir analitikus, kurie, beje, taip ir nesugebėjo numatyti Krymo okupacijos, o šių metų pabaigoje prognozavo greitą „antros armijos pasaulyje“ pergalingą žygį volu per Ukrainą.

Tiesa, suprantame, yra negraži ir niekam nereikalinga, todėl tik šiandien, kad tokia jau proga, leidžiame sau prasklaidyti „kontrpuolimų“, „raketų“, „smogiančių dronų“ ir panašių nesąmonių rūką. Paskutinį kartą. Šiemet.

Prancūzijos komunalinių paslaugų įmonė EDF dėl rekordinio skaičiaus branduolinių reaktorių gedimų, susijusių su korozijos problemomis, 2022 m. sumažino elektros energijos gamybą iki 30 metų minimumo ir lenktyniauja su laiku, kad užtikrintų, kad jos elektrinės veiktų visu pajėgumu žiemą.

„Refinitiv“ analitikė Nathalie Gerl teigė, kad kitą savaitę prognozuojama žemesnė temperatūra, todėl „ateinantis gruodžio 12 d. pirmadienis bus dar labiau įtemptas. Didžiausias suvartojimas turėtų siekti 80 GW (palyginti su 73 GW gruodžio 5 d.), o vėjo energijos suvartojimas turėtų būti mažesnis nei įprastai. Jei branduolinės energijos prieinamumas išliks 37–38 GW, tiekimo trūkumo rizika bus daug didesnė nei šiandien“, – sakė ji.

Jei kam labai baisu, tai gali apsilankyti Kyjive. Arba Bachmute.

Pirmadienį Kanada pranešė, kad skirs 15 mln. Kanados dolerių (11,04 mln. JAV dolerių) įrangai, reikalingai Ukrainai humanitariniais tikslais nukenksminti sausumos minas. Ši parama padės finansuoti sausumos minų, nesprogusios sprogstamosios amunicijos ir kitų sprogstamųjų karo liekanų aptikimą ir nukenksminimą.

„Ukrainos valdžios institucijų skaičiavimais, dabar sausumos minų yra 30 % šalies teritorijos“, – sakė Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly savo kalboje Karletono universitete Otavoje.

Lietuva irgi galėtų prisidėti, tik ne pinigais, o profesionaliais išminuotojais, kurių tikrai turime. Žinoma, tik savo noru.

Rusijos raketų sistemos „Bastion“, kurių raketų skrydžio nuotolis siekia iki 500 km, buvo dislokuotos Paramuširo saloje šiaurinėje Kurilų salų dalyje, pranešė Rusijos gynybos ministerija. „Ramiojo vandenyno laivyno pakrančių kariškiai visą parą budės, kad kontroliuotų gretimą akvatoriją ir sąsiaurio zonas“, – teigiama joje.

Teroristai neterorizuoti pasaulio negali.

Šiaurės Korėjos kariuomenė antrą dieną iš eilės įsakė fronto daliniams šaudyti artilerijos ugnimi į jūrą, taip reaguodama į Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos pajėgų pratybas vidaus pasienio regione. Įsakymas buvo duotas kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėja paleido apie 130 artilerijos sviedinių į vandenis netoli vakarinės ir rytinės jūros sienos su Pietų Korėja.

Kremliaus teroristų elgesys, deja, yra užkrečiamas.

Operacinis lygmuo

Naujo raketų smūgio Ukrainoje buvo laukiama jau kelias dienas, ir jis įvyko kaip tik tuo metu, kai turėjo baigtis avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas, o ankstesnė žala buvo pašalinta. Dėl smūgių kai kurios Ukrainos dalys vėl nugrimzdo į ledinę tamsą, o temperatūra dabar yra gerokai žemesnė už nulį.

Per Rusijos atakas žuvo mažiausiai keturi žmonės, sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir pridūrė, kad dauguma iš maždaug 70 raketų buvo numuštos. Energetikos darbuotojai jau pradėjo elektros energijos tiekimo atkūrimo darbus, sakė jis.

Po Rusijos raketų smūgių energetikos objektams artimiausiomis dienomis maždaug pusė Ukrainos sostinę supančio regiono liks be elektros energijos. Daugeliui žmonių taip pat buvo nutrauktas šilumos ir vandens tiekimas.

Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnyj pasveikino Ukrainos karius su švente – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų diena. Vaizdo sveikinime vadas sakė, kad šią dieną jis pirmiausia galvoja apie žuvusius karius ir jų šeimas. Šios mintys verčia prisiminti Ukrainos kariuomenės kelią, nueitą per beveik devynerius karo su Rusija metus.

„Tai karių kelias, kelias vyrų, kuriems užtenka drąsos ir orumo pasirinkti laisvę. Jis aplaistytas krauju, kupinas kančios ir skausmo, bet tai kelias, vedantis mus į kerštą ir pergalę, nepaliekantis vietos baimei ir nusivylimui. Kiekvieną dieną, žinodamas, kokią kainą mokame už laisvę, sutelkiu visą savo valią į kumštį, kad būčiau pakankamai stiprus nugalėti agresorių ir atgrasyti jį nuo kėsinimosi į mūsų laisvę ateityje“, – sakė V.Zalužnyj.

Taktinis lygmuo

Gruodžio 6 d. naktį Rusijos kariuomenė raketomis apšaudė Zaporižės priemiestį. Preliminariais duomenimis, per smūgį niekas nenukentėjo. Viena iš raketų pataikė į Stepnios teritorinės bendruomenės teritoriją. Buvo apgadinta infrastruktūra ir gyvenamieji pastatai.

Praėjusią naktį beveik 50 priešo sviedinių pataikė į taikius Nikopolio rajono miestelius ir kaimus: sudaužyti namai, dujotiekiai ir elektros linijos, tačiau mirčių, atrodo, išvengta.

Dėl Bachmuto tęsiasi įnirtingos kovos. Į pietryčius nuo miesto, netoli Opytnės kaimo, „Wagner“ samdiniai bando pralaužti ukrainiečių gynybą. Jie taip pat puola rytinį Bachmuto pakraštį.

Praėjusią dieną priešas surengė masinę raketų ataką prieš Ukrainos kritinę ir civilinę infrastruktūrą. Nukentėjo gyvenamieji pastatai ir ypatingos svarbos infrastruktūros objektai Vinicos, Kyjivo, Mykolajivo, Odesos ir kitose Ukrainos srityse.

Per pastarąją parą priešas atliko 17 oro smūgių ir surengė 38 atakas iš salvinių raketinės ugnies sistemų.

Orda ginasi Zaporižės ir Chersono kryptimis. Naudodama tankus ir artileriją ginkluota driskių minia apšaudė daugiau kaip 16 gyvenviečių šalia fronto linijos.

Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgų aviacija atliko 15 smūgių į personalo, ginkluotės ir karinės technikos koncentracijos rajonus, taip pat 5 smūgius į priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas.

Ukrainos gynybos pajėgų raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai per dieną smogė 2 kontrolės punktams, 8 personalo koncentracijos rajonams ir svarbiam priešo objektui.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.