Nemaloni naujiena: Ukraina puolama raketomis, Rusijoje pagamintomis jau įvedus sankcijas

Rusijos raketos, lapkričio pabaigoje smogusios Ukrainos elektros ir energetikos infrastruktūrai Kijive, buvo naujai pagamintos netrukus po to, kai Vakarai Rusijai įvedė sankcijas – o ne panaudotos iš sukauptų atsargų.

 Šiame Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnybos 2022 m. lapkričio 23 d., publikuotame stopkadre Rusijos kariuomenės daugkartinis raketų paleidimo įrenginys šaudo raketas per artilerijos ir kovinius mokymus Baltarusijos kariniame poligone.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Šiame Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnybos 2022 m. lapkričio 23 d., publikuotame stopkadre Rusijos kariuomenės daugkartinis raketų paleidimo įrenginys šaudo raketas per artilerijos ir kovinius mokymus Baltarusijos kariniame poligone.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškiai eksponuoja Rusijos kariuomenės panaudotų raketų dalis, kurios, pasak Ukrainos amunicijos eksperto, nesprogo Charkovo regione, 2022 m. spalio 21 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškiai eksponuoja Rusijos kariuomenės panaudotų raketų dalis, kurios, pasak Ukrainos amunicijos eksperto, nesprogo Charkovo regione, 2022 m. spalio 21 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Rusiškų raketų fragmentai, surinkti po atakos Dniepro mieste centrinėje Ukrainoje.<br> Sipa Press /Scanpix nuotr.
 Rusiškų raketų fragmentai, surinkti po atakos Dniepro mieste centrinėje Ukrainoje.<br> Sipa Press /Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 8:27 PM

D. Britanijos Konfliktų ginkluotės tyrimų (angl. Conflict Armament Research, CAR) mokslininkai tokią padarė išvadą remdamiesi ant raketų nuolaužų rastų serijinių numerių tyrimu, iš kurių galima spręsti apie raketų partiją ir pagaminimo laiką.

Rusija Ukrainos taikinių iš didelio atstumo naikinimui plačiai naudojo iš oro paleidžiamas sparnuotąsias raketas „Kh-101“. Ekspertai ištyrė tokių liekanas, rastas sostinėje Kijeve po lapkričio 23 d. įvykdytos atakos, per kurią buvo pažeistas elektros energijos tiekimas.

Raketų žymėjimai rodo, kad viena iš raketų buvo pagaminta šią vasarą, o kita – po rugsėjo mėnesio.

Išvadose taip pat pabrėžiama, kad Rusija, nepaisydama sankcijų, toliau ieškojo būdų įsigyti puslaidininkių ir kitų elektroninių medžiagų. Vienintelė kita galimybė yra ta, kad ji sukaupė didžiules atsargas gerokai prieš prasidedant karui, tikėdamasi, kad Vakarų sankcijos užblokuos jos prieigą prie tokių prietaisų.

„Kh-101“/“Kh-102“ – tai konvencinių ir branduolinį užtaisą galinčių gabenti nevaldomų iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų (ALCM) linija. Jos skirtos naikinti oro gynybos sistemas – kad išvengtų radiolokacinių sistemų, jos skrenda mažame aukštyje ir atsižvelgia į reljefą.

„Kh-101“ neša įprastinę kovinę galvutę, o „Kh-102“, kaip manoma, gali gabenti 250 kilotonų galios branduolinį užtaisą. Kai kurie kariniai ekspertai jas apibūdina kaip mažai pastebimas raketas.

Kas rašoma ataskaitoje

Laikraštis „The New York Times“ (NYT) pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nepriklausomos

grupės „Conflict Armament Research“ (CAR) išvadas. CAR specializuojasi ginklų ir amunicijos pėdsakų karuose ir konfliktų zonose sekimo ir analizės srityje.

CAR tyrėjai šalyje lankėsi Ukrainos saugumo tarnybų kvietimu.

Raketos „Kh-101“ buvo pažymėtos 13 skaitmenų skaitmenine seka. „CAR mano, kad pirmieji trys skaitmenys reiškia gamyklą, kurioje buvo pagaminta raketa, po to seka kitas trijų skaitmenų kodas, nurodantis, kuri iš dviejų žinomų „Kh-101“ versijų tai yra, ir du skaitmenys, nurodantys, kada ji buvo pagaminta“, – sakoma NYT pranešime.

Manoma, kad paskutinė penkių skaičių eilutė reiškia raketos gamybos partiją ir serijos numerį. Tačiau nepavyko nustatyti, ar „Kh-101“ liekanos yra iš raketų, kurios sėkmingai pataikė į taikinius, ar buvo numuštos prieš joms pataikant.

CAR atlikti tyrimai taip pat sutapo su nepriklausomais lenkų žurnalisto Piotro Butovskio, kuris specializuojasi Rusijos karinės aviacijos ir antžeminių sistemų srityse, tyrimais.

„Pirmieji trys skaitmenys visada yra „315“ – tai yra gamybos įmonės kodas. „Kh-101“ raketas kuria ir gamina netoli Maskvos veikianti bendrovė „Raduga“, – NYT teigė P.Butowskis.

Rusija naudoja vakarietiškus prietaisus

Rusija vis dar gali gaminti sparnuotąsias raketas – nes nepaisant griežtų sankcijų, vakarietiškų mikroschemų ir pažangios elektronikos srautai ir jų pardavimas toliau egzistuoja.

Rusija ilgą laiką savo ginkluotėje naudojo sudėtingus JAV elektronikos ir kompiuterinių schemų prietaisus, kurie, kaip nustatė Karališkasis Jungtinės tarnybos institutas (RUSI), vis dar patekdavo į Rusijos raketas net ir Maskvai pradėjus karą.

Buvo rasta elektroninių komponentų – pavyzdžiui mikrovaldiklių, programuojamų mikroschemų ir signalų procesorių – kurių gamintojai yra tokie Amerikos milžinai kaip „Texas Instruments Inc“, „Intel Corp“ priklausanti „Altera“, „Advanced Micro Devices Inc“ (AMD) priklausanti „Xilinx“, „Maxim Integrated Products Inc“ („Analog Devices Inc“) ir „Cypress Semiconductor“ (Vokietijos „Infineon AG“).

Bendrovės, susidūrusios su įrodymais, kad jų gaminiai yra Rusijos raketose, juos aiškino užsakymais prieš karą, jau prasidėjus sankcijoms vykdytomis siuntomis ir pardavimais trečiųjų šalių pirkėjams kitose šalyse. Šias įmones atsekti sunkiausia, nes įsigydama elektronikos atsargas Rusija gali jomis naudotis tiek teisėtai, tiek nelegaliai.

Per keturias ankstesnes tiriamąsias keliones į Kijivą CAR tyrėjai Rusijos karinėje įrangoje rado vakarietiškų puslaidininkių – pavyzdžiui, šifruotų radijo imtuvų ir lazerinių nuotolio matuoklių.

Kalbant apie rusiškas raketas, CAR tyrimui vadovavęs Damienas Spleetersas sakė, kad būtų sunku teigti, jog rusams trūksta ginklų. „Tokie teiginiai buvo reiškiami nuo balandžio. Taigi, mes tik nurodome, kad šios sparnuotosios raketos, pagamintos taip neseniai, gali būti to požymis – tačiau tai nėra užtikrintas dalykas“.

Kitaip tariant, Rusija galėjo pradėti stokoti sparnuotųjų raketų vasaros pabaigoje ir padidinti raketų, kurios buvo pagamintos per kelis ateinančius mėnesius, gamybą.

Teigiama, kad kai kurie Vakarų ekspertai „nustebo“ pamatę, kaip po karo Rusijos ekonomika ir gynybos pramonė, regis, nenukentėjo.

Kai kurie pažymėjo, kad šalis šiam scenarijui ruošėsi nuo 2014 m., kai po Euromaidano įvykių Kijive Doneckui ir Luganskui paskelbus nepriklausomybę nuo Ukrainos, įsiplieskė karas Donbase.

Parengta pagal „Eurasian Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.