Nuo rusų invazijos Europą saugos korėjietiški tankai. Kuo jie ypatingi?

Lenkijos kariškiai jau spėjo susipažinti su Pietų Korėjos tankais „K2“ – ir teigiamai atsiliepia apie jų įrangą, rašo „Defense Express“.

 Pietų Korėjos kariuomenės tankai K2 šaudo per kovinio šaudymo pratybasP.Korėjoje,  2022 m. rugsėjo 20 d. <br> AFP / Scanpix nuotr.
 Pietų Korėjos kariuomenės tankai K2 šaudo per kovinio šaudymo pratybasP.Korėjoje,  2022 m. rugsėjo 20 d. <br> AFP / Scanpix nuotr.
 Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (kairėje) ir gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas dalyvauja pirmųjų Lenkijai skirtų Pietų Korėjos tankų K2 ir Pietų Korėjos haubicų K9 priėmime 2022 m. gruodžio 6 d. Baltijos konteinerių terminale Gdynėje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (kairėje) ir gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas dalyvauja pirmųjų Lenkijai skirtų Pietų Korėjos tankų K2 ir Pietų Korėjos haubicų K9 priėmime 2022 m. gruodžio 6 d. Baltijos konteinerių terminale Gdynėje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 11:42 PM

Lenkijos kariuomenės 20-oji mechanizuotoji brigada bus sustiprinta naujais Pietų Korėjos tankais „K2“. Šios šarvuotos kovos mašinos bus dislokuotos netoli sienos su Kaliningrado sritimi, pranešė „Polska Zbrojna“. Dešimties tankų perdavimo ceremonija įvyko Morongiuose – šios brigados dislokacijos vietoje.

„Tas, kuris taupo kariuomenės sąskaita, moka didelę kainą. Visi Rusijos kaimynai žino apie grėsmę, kylančią iš šios kaimynystės. Todėl pastaruoju metu, ypač per pastaruosius kelerius metus, dėjome daug pastangų, kad sustiprintume ir modernizuotume Lenkijos kariuomenę“, – per tankų perdavimo ceremoniją pažymėjo premjeras Mateuszas Morawieckis, atkreipdamas dėmesį į vaisingą bendradarbiavimą su Pietų Korėja – nes be tankų „K2“, suderinamų su NATO ginkluote, Lenkija taip pat gauna „ne tik karinę įrangą, bet ir „techninius patarimus“.

Kaip savo ruožtu pažymėjo Lenkijos krašto apsaugos ministras Mariuszas Blaszczakas, Pietų Korėjos tankas „K2“ yra vienas moderniausių tankų pasaulyje, sukurtas XXI amžiuje: „Tai yra didelį potencialą turintis tankas. Naudojamės geriausia Pietų Korėjoje sukaupta patirtimi“.

Lenkijos kariškiai palankiai reagavo į naujų tankų gavimą. „Geresnės dovanos Kalėdų proga negalėjome tikėtis“, – sakė dalinio vadas pulkininkas Tomaszas Bedziakas.

Šių metų pradžioje Lenkija pasirašė sutartį dėl 180 tankų „K2“ tiekimo už 3,37 mlrd. dolerių. Pirmieji 10 tankų pagal sutartį jau atvyko į Lenkiją, o visa sutartis turi būti įvykdyta iki 2025 m.

„K2 Black Panther“ – Pietų Korėjos pagrindinis kovos tankas, sukurtas šalies Gynybos plėtros agentūros ir pagamintas „Hyundai Rotem“. Masinė gamyba pradėta 2013 m., o pirmieji „K2“ P.Korėjos ginkluotosiose pajėgose buvo dislokuoti 2014 m. liepą.

„K2“ kainuoja daugiau kaip 8,5 milijono JAV dolerių už vienetą, todėl tai yra vienas brangiausių naudojamų pagrindinių kovos tankų visame pasaulyje.

„Black Panther“ apginkluotas 120 mm 55 kalibro lygiavamzdžiu pabūklu „CN08“, kurį sukūrė P.Korėjos Gynybos plėtros agentūra ir „Hyundai WIA“.

Tanke sumontuotas automatinis užtaisymo mechanizmas, leidžiantis paleisti iki 10 sviedinių per minutę. Pagrindinio pabūklo šaudmenys dedami 16 šovinių dėtuvę. Iš viso tankas pagrindiniam pabūklui gali gabentis 40 sviedinių. Automatinio užtaisymo įrenginio lazerinis brūkšninio kodo identifikatorius atpažįsta etiketę, iš anksto prilipintą ant šaudmenų paviršiaus, ir parenka šaudmenis (APFSDS arba HEAT).

Tanko pabūklas ir bokštelis aptarnaujami pilnai elektrine pavara. Be to, ji sukurta taip, kad būtų sumažinta bokštelio vibracija ir triukšmas.

„K2“ turi automatinę taikinio aptikimo ir sekimo sistemą (ATDTS), valdomą automatinio taikinio atpažinimo (ATR) algoritmu. Kai pagal IFF/SIF (angl. Identification Friend or Foe/Selective Identification Feature) sistemą taikinys atpažįstamas kaip priešas, bokštelis automatiškai nusitaiko į taikinį ir kartu atlieka lazerinius taikinio atstumo matavimus. Net jei tankas manevruoja nelygiu reljefu arba taikinys juda, tankas gali užfiksuoti taikinį ir šaudyti automatiškai, remdamasis balistiniais duomenimis, kuriuos apskaičiuoja bokštelyje sumontuotas lazerinis tolimatis ir šoninio vėjo jutiklis.

Antrinė tanko ginkluotė – 12,7 mm sunkusis kulkosvaidis „K6“ ir 7,62 mm su pagrindiniu pabūklu suporuotas kulkosvaidis.

„K2“ turi automatinę taikinio aptikimo ir sekimo sistemą. Sistema gali veikti „fiksavimo“ (angl. lock on) režimu, kuriuo, naudojant termografinę kamerą, galima užfiksuoti ir sekti konkrečius taikinius iki 9,8 km atstumu.

Tanko vadas turi galimybę perimti šaulio operacijas ir perimti bokštelio bei pabūklo valdymą.

K2 turi modulinius šarvus. Teigiama, kad priekiniai šarvai yra veiksmingi prieš 120 mm APFSDS sviedinius, šaudomus iš pabūklo „L55“.

Kaip dar viena apsaugos priemonė abiejose bokštelio priekio pusėse sumontuoti dūminiai granatsvaidžiai, šaudantys dūminėmis granatomis „K415“. Ši dūminė granata naudojama siekiant sukurti daugiaspektrinius dūmus, veiksmingai paslepiančius regimųjų ir infraraudonųjų spindulių juostose.

Tanko viduje įrengta teigiamo slėgio ir oro kondicionavimo sistema, skirta apsaugoti tanko įgulą nuo cheminio ir biologinio ginklo, automatinė gaisro gesinimo sistema, užprogramuota aptikti ir užgesinti bet kokį vidinį gaisrą, o atmosferos jutikliai įspėja įgulą, jei tankas patenka į pavojingą aplinką.

Be to, tanko viduje įrengtas apsauginis neutroninis skydas, pagamintas iš boro polietileno, kad tanko įgula būtų apsaugota nuo neutroninės spinduliuotės, atsirandančios iš branduolinių sprogimų.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kt. informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.