Paaiškėjo, kiek sparnuotųjų raketų nuo karo pradžios pagamino Rusijos pramonė

Rusijos kariuomenė vis dar turi atsargų, kad galėtų surengti dar 3–5 raketų smūgius Ukrainai.

 Rusijos raketos, paleistos prieš Ukrainą iš Rusijos Belgorodo regiono, užfiksuotos auštant Charkive, 2022 m. rugpjūčio 15 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusijos raketos, paleistos prieš Ukrainą iš Rusijos Belgorodo regiono, užfiksuotos auštant Charkive, 2022 m. rugpjūčio 15 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Charkivo šiauriniame pakraštyje po apšaudymo žemėje įstrigusi nesprogusi rusiška raketa.  2022 m. kovo 21 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Charkivo šiauriniame pakraštyje po apšaudymo žemėje įstrigusi nesprogusi rusiška raketa.  2022 m. kovo 21 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ugniagesiai gesina liepsnas prie daugiabučio namo po Rusijos raketų atakos antrame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive, 2022 m. kovo 14 d. 
 Ugniagesiai gesina liepsnas prie daugiabučio namo po Rusijos raketų atakos antrame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive, 2022 m. kovo 14 d. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 10:14 AM

Tai interviu laikraščiui „The New York Times“ sakė Ukrainos Gynybos ministerijos žvalgybos atstovas Vadimas Skibickis.

„Mūsų skaičiavimais, jie [rusai] turi raketų dar trims-penkioms atakų bangoms. Tai yra, jei vienoje bangoje bus 80–90 raketų“, – sakė Vadimas Skibitskis.

Nors manoma, kad Rusijos moderniausių ir tiksliausių raketų atsargos senka, A.Skibitskis teigė, kad nuo karo pradžios Rusijos ginklų gamyklos sugebėjo pagaminti 240 tiksliųjų sparnuotųjų raketų „Kh-101“ ir apie 120 jūrinių sparnuotųjų raketų „Kalibr“.

Ukrainos žvalgybos atstovas taip pat nurodė keturias bendrąsias kryptis, iš kurių Maskva bando prasiskverbti į Ukrainos dangų: iš Juodosios jūros pietuose, iš Kaspijos jūros regiono pietryčiuose, iš Rusijos rytuose ir iš Baltarusijos šiaurėje.

Per didelio masto atakas, kai per kelias minutes viena po kitos paleidžiama iki 100 raketų, jos skrieja iš visų pusių vienu metu.

„Nuo spalio mėnesio rusų bombonešių skrydžio schemos keitėsi, jie rinkosi aplinkinius maršrutus, kad išvengtų priešlėktuvinės gynybos. Tačiau jie neįskrenda į Ukrainos oro erdvę, o tai riboja jų veiksmingumą“, – rašoma NYT straipsnyje.

Kai Rusijos bombonešiai pakyla iš bazės, paprastai Ukrainos žvalgyba turi maždaug valandą, kad susektų skrydžius, kol pilotai pasiekia „ugnies zoną“ ir paleidžia raketas.

Tai, kad jau kurį laiką nevyksta masiniai smūgiai raketomis, rodo, kad Rusija jiems ruošiasi ir gali smogti bet kuriuo metu. Tai savo vakariniame vaizdo kreipimesi pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, praneša „Ukrinform“.

„Kiekvieną dieną Ukrainoje atsiranda naujų energetinių pajėgų. Po kiekvieno Rusijos smūgio atkuriame sistemą. Kiek įmanoma. Dedame visas pastangas, kad į Ukrainą būtų atgabenta kuo daugiau įrangos, galinčios kompensuoti raketų smūgių padarytą žalą. Dėkoju visiems Ukrainos verslininkams, savanoriams, visiems mūsų partneriams, kurie padeda. Tačiau visi turime žinoti, kad Rusija neatsisakė savo teroro taktikos. Masinių raketų smūgių nebuvimas reiškia tik tai, kad priešas jiems ruošiasi ir gali smogti bet kuriuo metu“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Prezidentas pažymėjo, kad Rusija vis dar tikisi nutraukti elektros energijos tiekimą. Tačiau net ir be elektros Ukrainos gynėjai žino, ką daryti, rašo „Ukrinform“.

„Aišku, net ir be šviesos mes gerai žinome, kur šaudyti ir ką išlaisvinti, Rusija vis dar tikisi užtemimo. Tai paskutinė teroristų viltis... Taigi, kol jie turi raketų – o Rusijoje jų vis dar yra – rimtai vertinkite visus Ukrainos karinės vadovybės, mūsų karinių oro pajėgų perspėjimus ir perspėjimus apie oro antskrydžius. Turime būti pasirengę bet kokiems priešiškiems ketinimams, visais lygmenimis. Ir mes padarysime viską, kad išgyventume šią žiemą“, – ragino V. Zelenskis.

Parengta pagal „Defense Express“ ir „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.