A. Lukašenka nusižiūrėjo nuo V. Putino? Paaiškėjo, kokį ženklinimą naudoja baltarusių karinė technika

Ant Baltarusijos karinių transporto priemonių pastebėti raudoni kvadratiniai „karo ženklai“ – panašu, tai bandymas pasekti jau visame pasaulyje atpažįstu Z simboliu, kuris naudojamas tiek propagandoje, tiek mūšių metu bandant išvengti draugiškos ugnies.

 Ant Baltarusijos karinių transporto priemonių pastebėti raudoni kvadratiniai „karo ženklai“.<br> Stop kadras.
 Ant Baltarusijos karinių transporto priemonių pastebėti raudoni kvadratiniai „karo ženklai“.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 9:35 PM

Baltarusijos valstybinės televizijos filmuotoje medžiagoje užfiksuoti šarvuočiai, dalyvaujantys „kovinės parengties“ pratybose netoli Ukrainos sienų, ant jų matyti nupiešti raudoni kvadratai, kurie leistų vairuotojams atpažinti vieniems kitus mūšio metu.

Praėjusių metų pabaigoje Vladimiras Putinas taip pat įsakė surengti karines pratybas prie Ukrainos sienų, o prieš pat pradedant plataus masto invaziją vasario 24 d. ant Rusijos kovinės technikos atsirado aiškiai matomi balti Z, V ir O simboliai.

Diktatorius Aleksandras Lukašenka iki šiol vengė įtraukti savo kariuomenę į kovas Ukrainoje – tačiau leido naudoti Baltarusijos teritoriją rusų vykdomiems išpuoliams.

Karo pradžioje Kijivą užimti bandę Rusijos kareiviai į miestą veržėsi iš Baltarusijos, o raketos, kurios nuniokojo sostinę, buvo paleistos taip pat iš ten. Manoma, kad po to, kai Rusija rugsėjį pradėjo dislokuoti daugiau savo karių Baltarusijos teritorijoje, A. Lukašenkai buvo daromas vis didesnis spaudimas skirti baltarusių pajėgas karui su Ukraina.

Tačiau jis delsia – greičiausiai dėl to, kad baiminasi, jog jo kariuomenė, kuri yra tik varganas Rusijos kariuomenės šešėlis, kovose būtų sutriuškinta.

Kadangi kariuomenės kontrolė yra gyvybiškai svarbi siekiant išlaikyti šalies kontrolę, tai galėtų sukelti rimtą iššūkį Lukašenkos valdymui – praėjus vos dvejiems metams po to, kai šalyje vyko neramumai.

Baltarusijos kareivių įtraukimas į kovą greičiausiai mažai ką pakeistų ilgalaikėje perspektyvoje – bet galėtų suteikti Kremliui trumpalaikių taktinių pranašumų, nes šiuo metu karo padėtis yra aklavietėje.

Maskva buvo priversta griebtis tolimojo nuotolio raketų atakų prieš Ukrainos elektros ir šilumos tinklus, – nes Rusijos pajėgos mūšio lauke yra beveik sustojusios, o trečiadienį į Kijevą buvo pasiųsta nauja bepiločių lėktuvų banga.

Tačiau Ukrainos priešlėktuvinė gynyba pranešė, kad virš sostinės numušė visus 13 Irano gamybos dronų „Shahed“, o žala ant žemės buvo nedidelė: kai kai kurių dronų fragmentai pataikė tik į administracinius pastatus.

Pranešimų apie nukentėjusiuosius, taip pat apie apie žalą kokiems nors elektros ar energetikos įrenginiams nėra.

Parengta pagal „The Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.