NATO kitų metų karinį biudžetą didina ketvirtadaliu – iki beveik 2 mlrd. eurų

Šiaurės Atlanto tarybos posėdyje sąjungininkės susitarė dėl 2023 m. NATO civilinio ir karinio biudžetų. Tai pranešė NATO spaudos tarnyba.

 Šiaurės Atlanto tarybos posėdyje sąjungininkės susitarė dėl 2023 m. NATO civilinio ir karinio biudžetų.<br> 123rf iliustr.
 Šiaurės Atlanto tarybos posėdyje sąjungininkės susitarė dėl 2023 m. NATO civilinio ir karinio biudžetų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 1:37 PM

Civilinis biudžetas sudaro 370,8 mln. eurų, o karinis biudžetas – 1,96 mlrd. eurų, t. y. atitinkamai 27,8 proc. ir 25,8 proc. daugiau nei 2022 m.

„Labai palankiai vertinu 2023 m. NATO civilinio ir karinio biudžetų suderinimą. Tai yra konkretus didesnių užmojų, kuriuos birželį Madride vykusiame permainingame Madrido aukščiausiojo lygio susitikime užsibrėžė sąjungininkų valstybių ir vyriausybių vadovai, įgyvendinimas. Turime ir toliau kartu daugiau ir geriau investuoti į NATO. Tik Šiaurės Amerika ir Europa, dirbdamos kartu stiprioje NATO, gali užtikrinti milijardo žmonių saugumą vis pavojingesniame pasaulyje“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Iš civilinio biudžeto skiriamos lėšos NATO būstinės ir jos tarptautinio štabo personalo, veiklos ir programų išlaidoms padengti. Iš karinio biudžeto padengiamos NATO vadavietės, misijų ir operacijų visame pasaulyje veiklos išlaidos. Trečiasis NATO bendro finansavimo ramstis yra NATO saugumo investicijų programa (NSIP), kuri apima dideles investicijas į statybą bei vadovavimą ir kontrolę. 2023 m. NSIP viršutinė riba yra 1 mlrd. eurų, t. y. 26,6 proc. daugiau nei 2022 m.

Bendras finansavimas rodo sąjungininkų solidarumą ir leidžia NATO sąjungininkams veiksmingiau spręsti bendrus saugumo iššūkius. NATO yra įsipareigojusi užtikrinti saugumą veiksmingai, skaidriai ir finansiškai atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?