Suskaičiavo, kiek „modernios įrangos“ turi Rusijos ginkluotosios pajėgos

Karas Ukrainoje parodė, kiek iš tiesų Rusija turi modernių ginklų – o kartu ir tai, kad rusų kariuomenės vadai ginkluotei bei jos atnaujinimui skirtas lėšas greičiausiai susišlavė sau. Apie tai jau svarsto net ir patys rusų propagandistai.

 Karas Ukrainoje parodė, kiek iš tiesų Rusija turi modernių ginklų.<br> AFP / Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
 Karas Ukrainoje parodė, kiek iš tiesų Rusija turi modernių ginklų.<br> AFP / Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
Šioje 2022 m. spalio 7 d. darytoje nuotraukoje matyti senas rusų tankas T-62, apleistas į pietus nuo Novovoroncovkos kaimo Pietų Ukrainoje, kurią Ukrainos kariuomenė neseniai atkovojo iš Rusijos.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Šioje 2022 m. spalio 7 d. darytoje nuotraukoje matyti senas rusų tankas T-62, apleistas į pietus nuo Novovoroncovkos kaimo Pietų Ukrainoje, kurią Ukrainos kariuomenė neseniai atkovojo iš Rusijos.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 8:18 PM

Dar 2021 m. Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu pareiškė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos turi „daugiau nei 70 proc., o tiksliau – beveik 71 proc. modernių ginklų ir įrangos“ – ir gyrėsi, kad tai „didžiausias procentas tarp visų pasaulio kariuomenių“.

Tačiau dabar net rusų propagandos šaltiniai abejoja tokiais pranešimais – tikrovė parodė, kad dešimtąjį visaverčio karo su Ukraina mėnesį rusai priversti iš saugojimo bazių traukti, pavyzdžiui, „Stalino laikų“ haubicas „D-1“.

Jei kalbėtume apie artileriją išvis, iš Rusijos kariuomenėje naudojamų „modernių“ savaeigių pabūklų galima išskirti tik modernizuotas savaeiges haubicas „2S19М2 Msta-S“, kurių Rusijos kariuomenė turėjo apie 320, o atsižvelgiant į nuostolius, šiuo metu liko apie 300. Tai yra maždaug ne daugiau kaip 15 proc. visų eksploatuojamų artilerijos sistemų.

Kalbant apie kitą artileriją ir MLRS, patys rusai pripažįsta, kad Rusijos kariuomenė neturi nė vieno pavyzdžio, kurį būtų galima pavadinti „moderniu“. Tas pats pasakytina ir apie lengvuosius šarvuočius bei prieštankines sistemas.

Kalbėdami apie modernius tankus, rusai atkreipia dėmesį į palyginti naujų tankų „T-80BVM“ ir „T-90M“ buvimą – pagal karinį balansą atitinkamai 170 ir 67 (kitais duomenimis – 220 ir 117) vienetų, o tai sudaro ne daugiau kaip 10 proc. visų Rusijos kariuomenėje esančių tankų.

Priešlėktuvinių raketų sistemos taip pat remiasi „sovietine“ baze – modernizuotais „S-300“, „Buk“ ir „Tor“ – tačiau pastarųjų dviejų atveju jų skaičius sudaro kuklius 20 proc.

Aviacijos padėtis bene geriausia. Tačiau tikras penktosios kartos lėktuvas Rusijos Federacijoje taip ir nebuvo galutinai sukurtas. Pažymima, kad tarp Rusijos naikintuvų gali būti iki 50 proc. naujų orlaivių, pabrėžiant „Su-30“ ir „Su-35“, o tarp bombonešių yra tik 24 proc. modernių orlaivių – pavyzdžiui, „Su-34u“. Taip pat pažymima, kad Rusijos transporto aviacija yra pagrįsta sovietmečio technika.

Rusija „ant popieriaus“ turėjo „vieną geriausių pasaulyje kariuomenių“ – tačiau iš tiesų paaiškėjo, kad dėl katastrofiškų nuostolių mūšiuose Ukrainoje rusai buvo priversti mesti į mūšį senus tankus „T-62M“ ir grįžti į saugojimo bazes pasiimti sovietinių artilerijos sistemų.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.