Rusai pareiškė, kad ukrainiečiai prieš juos panaudojo branduolinį ginklą – paaiškėjo, kas tai buvo iš tiesų

Rusai paskelbė, kad jų kareiviai žuvo per paslaptingą „incidentą“ okupuotoje Kinburno nerijoje Mykolajivo srityje.

 Demoralizuoti rusų kariai paskelbė apie paslaptingą Ukrainos droną, kuris ant jų pozicijų numetė „branduolinį“ ginklą.<br> „Defence Blog“ iliustr.
 Demoralizuoti rusų kariai paskelbė apie paslaptingą Ukrainos droną, kuris ant jų pozicijų numetė „branduolinį“ ginklą.<br> „Defence Blog“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 10:03 PM

Demoralizuoti rusų kariai paskelbė apie paslaptingą Ukrainos droną, kuris ant jų pozicijų numetė „branduolinį“ ginklą. Dėl atakos žuvo dešimtys karių, o gynybiniai statiniai buvo visiškai sugriauti.

„Virš pozicijų pasirodė didžiulis dronas ir numetė bombą, po to pakilo ugnies ir dulkių grybas, visai kaip atominė bomba“, – socialiniuose tinkluose rašė ataką išgyvenę rusai.

Ukrainos Mykolajivo srities gubernatorius Vitalijus Kimas patvirtino Ukrainos kariuomenės operaciją prie užimtos Kinburno nerijos, tačiau pažymėjo, kad rusai paprastą 9 kg termobarinį užtaisą pavadino „branduoliniu ginklu“.

„Okupantų pareiškimai, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos neva smogė priešo pozicijoms Kinburno nerijoje taktiniu branduoliniu ginklu, yra tikrai juokingi. Tai įprastinis 9 kilogramų termobarinis šaudmuo... Tai mūsų savanorių, kurie atliko tam tikrus patobulinimus, pasiekimai“, – sakė gubernatorius.

Atrodo, kad ukrainiečių inžinieriai pritaikė VACA tipo krovininį droną į ginklo, kartais dar vadinamo „vakuumine bomba“, nešėją.

Termobariniai ginklai turi daug didesnę naikinamąją galią už panašaus dydžio įprastinius sprogmenis ir daro itin galingą poveikį visiems, patekusiems į jų sprogimo spindulį. Termobarinę bombą sudaro degalų talpykla su dviem atskirais sprogstamaisiais užtaisais. Kai pataiko į taikinį, pirmasis sprogstamasis užtaisas atveria talpyklą ir plačiai išsklaido degalų mišinį kaip debesį. Antrasis sprogmuo padega pasklidusį debesį. Su branduolinėmis reakcijomis tai neturi visiškai nieko bendro.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.