Vokietija prašo ES sutramdyti „Twitter“

Vokietija ketvirtadienį kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydama apsvarstyti galimybę reguliuoti „staigius“ ir „savavališkus“ sprendimus „Twitter“ bendrovėje po to, kai ją perėmė Elonas Muskas.

 Vokietija ketvirtadienį kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydama apsvarstyti galimybę reguliuoti „staigius“ ir „savavališkus“ sprendimus „Twitter“ bendrovėje po to, kai ją perėmė Elonas Muskas.<br> 123rf nuotr.
 Vokietija ketvirtadienį kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydama apsvarstyti galimybę reguliuoti „staigius“ ir „savavališkus“ sprendimus „Twitter“ bendrovėje po to, kai ją perėmė Elonas Muskas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 3:12 PM

Ekonomikos ministerijos valstybės sekretorius Svenas Giegoldas, priklausantis Žaliųjų partijai, kreipėsi į Europos Komisiją, nurodydamas, kad yra „labai susirūpinęs“ dėl politikos zigzagų šioje problemų keliančioje socialinės žiniasklaidos platformoje.

Laiške, paskelbtame ir socialiniame tinkle „Twitter“, S. Giegoldas teigė, kad Komisija turėtų kuo greičiau atlikti būtinus patikrinimus, kad „Twitter“ būtų paskelbtas „kontroliuotoju“ (gatekeeper) pagal naująjį bloko Skaitmeninių rinkų aktą.

Toks įvardijimas reiškia, kad dominuojančią padėtį rinkoje užimančioms bendrovėms taikoma ypatinga priežiūra.

Jis taip pat paragino papildomu Skaitmeninių paslaugų aktu (DSA), kuris įsigalios 2024 metų vasarį, užkirsti kelią „kaprizingai vartotojų deplatformacijai“.

DSA buvo sukurtas siekiant kovoti su neapykantos kalba internete, dezinformacija ir piratavimu Europoje, kai didžiąją dalį ES piliečių matomo interneto turinio kontroliuoja JAV įsikūrusios bendrovės.

S. Giegoldas laiške Komisijos vicepirmininkei Margrethe Vestager ir už vidaus rinką atsakingam Komisijos nariui Thierry Bretonui nurodė savo susirūpinimą dėl „Twitter“ platformos taisyklių, jų staigių pakeitimų ir savavališko taikymo“.

„ES turėtų pasinaudoti visomis turimomis galimybėmis, kad apsaugotų konkurenciją ir žodžio laisvę skaitmeninėse platformose“, – rašė jis.

Aštuonios savaitės, kai E. Muskui oficialiai priklauso „Twitter“, buvo chaotiškos: masiškai atleidinėjami darbuotojai, grąžinamos uždraustos paskyros ir uždraudžiamos žurnalistų, kritiškai nusiteikusių Pietų Afrikoje gimusio milijardieriaus atžvilgiu, paskyros.

E. Muskui perėmus „Twitter“, padaugėjo rasistinių ir neapykantą kurstančių žinučių, dėl to jį ėmė stebėti reguliavimo institucijos ir ėmė trauktis dideli reklamos užsakovai, kurie yra pagrindinis „Twitter“ pajamų šaltinis.

S. Giegoldas teigė, kad žurnalistų paskyrų užblokavimas ir nuorodų į konkurentus ribojimas „kelia grėsmę ne tik laisvai konkurencijai, bet ir pavojų demokratijai, taip pat žodžio, informacijos ir spaudos laisvei“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.