Rusija atskleidė ginkluotės gamybos spartinimo rezultatus – yra ir gerų, ir blogų naujienų

Rusijos gynybos ministerijos baigiamojo kolegiumo posėdyje Sergejus Šoigu pranešė apie pastangų didinti karinės produkcijos gamybą rezultatus. Tam buvo patvirtinta 12 valandų darbo diena ir 6 dienų darbo savaitė – o kai kuriose įmonėse nustatytas trijų pamainų darbo grafikas, į darbą buvo įtraukti nuteistieji. Taip pat buvo įvesta baudžiamoji bausmė iki 10 metų už gynybos užsakymo nevykdymą.

 S. Šoigu apkaltino pirmtaką, kad buvo visiškai sunaikinti karinio remonto objektai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 S. Šoigu apkaltino pirmtaką, kad buvo visiškai sunaikinti karinio remonto objektai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 7:37 AM

Kartu su dideliu lėšų į karinę pramonę įliejimu tai leido Rusijai padidinti pagrindinių tipų ginklų ir karinės įrangos gamybą 30 proc, o šaudmenų raketinei ir artilerijos ginkluotei bei aviacinei ginkluotei – nuo 69 iki 109 proc.

Tačiau, kaip sakė S.Šoigu, 2022 m. valstybės gynybos užsakymas iki metų pabaigos buvo įvykdytas 91 proc. Tuo pat metu visa Rusijos karinė pramonė buvo perduota faktiniam „rankiniam valdymui“, suformavus dešimtmečio grafiką. Gamybos kontrolę vykdo Gynybos ministerijos operatyvinė grupė, Karinė-pramoninė komisija, Pramonės ir prekybos ministerija ir karinės pramonės atstovai.

Kitais metais, siekdama paspartinti ginklų gamybą, Rusija jau yra parengusi mechanizmą, pagal kurį iš 2024–2025 m. į 2023 m. bus perkeltas deficitinių ginklų pavyzdžių pristatymas. Taip pat sudarytos gana palankios sąlygos Rusijos karinei pramonei – visų pirma, daugiau kaip 830 šios pramonės darbuotojų atleisti nuo mobilizacijos. O Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijos Federacijos gynybos ministerija neturi jokių finansinių apribojimų.

Tačiau šioje situacijoje būtų labai neteisinga S.Šoigu žodžius priimti už gryną pinigą, rašo „Defense Express“ – juos reikėtų traktuoti kaip itin pagražintus. Net ir 30 proc. padidinta pagrindinių ginklų rūšių gamyba niekaip nekoreliuoja su Rusijos patiriamais nuostoliais, taip pat daugiau nei ambicingais planais padidinti šalies ginkluotąsias pajėgas iki 1,5 mln. ir formuoti naujus dalinius, įskaitant artilerijos divizijas, aviacines brigadas , bombonešių pulkus ir kt. Šie rodikliai nekoreliuoja net su planais apginkluoti 200 tūkst. karių rezervą.

Nepaisant to, kad Rusijos Federacijos gynybos ministerijai vadovauja jau daugiau nei 10 metų, S.Šoigu apkaltino savo pirmtaką Igorį Serdiukovą. Jis teigė, kad 2008–2012 m. buvo visiškai sunaikinti karinio remonto objektai. Todėl kitais metais, be dviejų šiemet jau atidarytų, bus įkurtos dar trys remontinės įmonės, taip pat sustiprinti remonto padaliniai pačiose kariuomenėse.

Tačiau bet kuriuo atveju būtina suprasti, kad Rusija turi didelį karinį pramoninį kompleksą ir galimybę absoliučiai visus resursus nukreipti karo veiksmams užtikrinti – savo ekonomikos naikinimo, maisto talonų įvedimo, maisto skirstymo ir visų kitų priemonių iš Sovietų sąjungos laikų arsenalo sąskaita.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.