Ukrainoje haubicos, kokias ketina pirkti Lietuva, patiria problemas

Kelioms savaeigėms haubicoms „Caesar“, kurias Ukraina 2022 m. balandį gavo iš Prancūzijos, po daugiau nei šešis mėnesius trukusių intensyvių kovų reikia kapitalinio remonto, rašo „Defense Express“.

 Kelioms savaeigėms haubicoms „Caesar“, kurias Ukraina 2022 m. balandį gavo iš Prancūzijos, po daugiau nei šešis mėnesius trukusių intensyvių kovų reikia kapitalinio remonto.<br> Wikimedia commons.
 Kelioms savaeigėms haubicoms „Caesar“, kurias Ukraina 2022 m. balandį gavo iš Prancūzijos, po daugiau nei šešis mėnesius trukusių intensyvių kovų reikia kapitalinio remonto.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 9:21 PM

Viena iš 18 turimų savaeigių haubicų visiškai nebeveikia, o dar kelias teko „išleisti atostogų“ laukiant techninės priežiūros. Daugeliu atvejų reikia keisti bokštelius, o kitas laukiantis žingsnis – suremontuoti vamzdžius, kurie iššaudė savo resursą, praneša „Le Figaro“.

Pažymima, kad problema dėl „Caesar“ remonto Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sudėtyje buvo aptarta per Prancūzijos gynybos ministro Francois Lecornu vizitą Kijeve 2022 m. gruodžio 28 d.

Prancūzijos gynybos departamento vadovas pripažino, kad „kai kurie „Caesar“ savaeigių haubicų pažeidimai darosi rimti“, ir kad būtinybė „atlikti techninę priežiūrą bei apmokyti techninį personalą tampa kliūtimi tolesnei kovai“.

Remdamasis Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo žodžiais, „Le Figaro“ teigia, kad dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali savarankiškai užtikrinti tik dviejų lygių „Caesar“ techninę priežiūrą: einamąjį remontą iš karto po mūšio ir vidutinio sudėtingumo remontą, kurį Ukrainos įmonės jau yra įvaldžiusios. Jei reikalingas kapitalinis remontas, tada haubicas reikia siųsti į Lenkiją, kur atliekamas rimtas techninis aptarnavimas – o tai kainuoja ne tik pinigus, bet ir laiką.

Prancūzija primygtinai teigia, kad įrangos komponentus Ukraina gali užsisakyti tiesiogiai iš gamintojų. Juo labiau kad Paryžius yra sukūręs specialų 200 mln. eurų fondą, skirtą tokiems tiekimams finansuoti.

Savo ruožtu Ukrainos gynybos ministerija pareiškė norinti „glaudesnio bendradarbiavimo su Prancūzijos įmonėmis, kad būtų lengviau atlikti remonto darbus Ukrainos teritorijoje“. Kitaip tariant, norima įkurti pilną savaeigių haubicų „Caesar“ techninės priežiūros ciklą pačioje Ukrainoje.

Praėjusių metų Lietuvos Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su Prancūzijos gynybos ministru Sébastienu Lecornu Paryžiuje pasirašė ketinimą įsigyti 18 savaeigių 155 mm haubicų „Caesar Mk2“. Numatoma pirkinio, kuris Lietuvą turi pasiekti iki 2027 m. vertė – 110–150 mln. eurų.

„Caesar Mk2“ gali būti montuojama ant kelių važiuoklės versijų, Lietuva pasirinko 6x6 variantą.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojamos vokiškos „PzH 2000“ ir amerikietiškos „M-50“ haubicos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.