Vokietija Ukrainai perdavė vieną įdomią ir itin efektyvią ginkluotę

Vokietijos gynybos ministerija oficialiai paskelbė, kad praėjusią savaitę perdavė Ukrainai dar vieną karinės pagalbos paketą, į kurį įtraukti ir APKWS – itin svarbus ir ilgai lauktas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudojamos ginkluotės šeimos papildymas.

 Vokietijos gynybos ministerija oficialiai paskelbė, kad praėjusią savaitę perdavė Ukrainai dar vieną karinės pagalbos paketą, į kurį įtraukti ir APKWS.<br> Stopkadras
 Vokietijos gynybos ministerija oficialiai paskelbė, kad praėjusią savaitę perdavė Ukrainai dar vieną karinės pagalbos paketą, į kurį įtraukti ir APKWS.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2023, 2:15 PM

Ši santrumpa reiškia didelio tikslumo ginklą, sukurtą papildžius 70 mm nevaldomų raketų šaudymo „Hydra 70“ specialiu įrenginiu su pusiau aktyviu lazeriniu valdymu. Šios raketos iš pradžių buvo skirtos aviacijai, tačiau jas galima montuoti ir į lengvąsias ratines transporto priemones – pavyzdžiui, paprastus pikapus. Nukreipimo į taikinį stotis taip pat įrengta pikape.

Vokietijos pateiktame tiekimo sąraše ši ginkluotė vadinama tiesiog „70 mm raketų paleidimo įrenginiais ant pikapų su raketomis“ – ir nurodoma, kad perduodama 20 paleidimo įrenginių. Būtent toks kiekis buvo pažadėtas dar 2022 m. rugpjūtį. Akivaizdu, kad laiko tarpas nuo pranešimo iki perdavimo buvo reikalingas tam, kad Ukrainos kariai išmoktų naudotis šiomis raketų sistemomis.

Be to, vėliau lapkritį šie raketų paleidimo įrenginiai buvo išbandyti naikinant bepilotes orlaivių sistemas – pavyzdžiui, rusišką žvalgybinį droną „Orlan-10“ ir bepilotį „Lancet“. APKWS pademonstravo 100 proc. veiksmingumą, visiems penkiems taikiniams sunaikinti buvo panaudotos tik penkios raketos.

Papildoma pastaba: APKWS gali naikinti ne tik oro, bet ir antžeminius taikinius. Tiesą sakant, tai buvo pagrindinė užduotis juos kuriant. Bandymai parodė didelį veiksmingumą prieš lengvai šarvuotus taikinius, ypač prieš pėstininkų kovos mašinas. Į transporto priemonės pavykdavo smogti net joms ir judant, jau nekalbant apie stacionarius taikinius – pavyzdžiui, fortifikuotus ugnies taškus ar kitus įtvirtinimus.

Oficialiais duomenimis, APKWS šūvio iš sraigtasparnio nuotolis siekia 5–6,5 km. Numatoma, kad paleidžiant nuo žemės, nuotolis sumažėja iki maždaug 3–4 km. Tačiau gamintojai deklaruoja, kad paleidimo nuo žemės nuotolis yra 6 km. Taikinį galima nustatyti naudojant bepilotį orlaivį arba mobiliąją stotį.

Be raketų paleidimo įrenginių, Vokietijos karinės pagalbos paketą sudaro dvi papildomos šarvuotosios transporto priemonės „Bergepanzer 2“, septynios šarvuotosios transporto priemonės „Dingo“, du vilkikai „Oshkosh M1070“, sunkvežimiai, lengvosios transporto priemonės, šildytuvai, generatoriai, žvalgybiniai dronai, kovos su dronais sistemos, greitosios pagalbos automobilis ir antklodės.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje