Ukrainoje prasidėjo šalčiai. Kaip tai paveiks karo veiksmų eigą?

Po gana šilto gruodžio sausį Ukrainą užgriuvo šalčiai. Kariniai analitikai įspėjo, kad toks oras yra palankus žiemos puolimams. Tačiau ar kariai pereis į puolimą užšalusiuose karo laukuose?

Charkovo pakraštyje, Ukrainoje, sniegu padengta sunaikinta Rusijos karinė kelių raketų paleidimo mašina. 2022 m. vasario 25 d..<br> AP / Scanpix nuotr.
Charkovo pakraštyje, Ukrainoje, sniegu padengta sunaikinta Rusijos karinė kelių raketų paleidimo mašina. 2022 m. vasario 25 d..<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 8:00 PM

Lapkričio 11 d. išlaisvinus Chersono srities dešiniojo kranto dalį, fronto linija Ukrainoje praktiškai sustojo. Pietuose priešininkų pajėgas skiria Dniepro upė, o Zaporožės kryptimi tęsiasi artilerijos kautynės. Aršiausios kovos tęsiasi Donecko ir Luhansko regionuose.

Rusijos pajėgos – ypač „Wagner“ samdiniai – vykdo operacijas prie Bachmuto ir Solidaro, tačiau Ukrainos valdžios institucijos tvirtina, kad šios atakos nėra sėkmingos. Tuo tarpu Ukrainos ginkluotosios pajėgos priartėjo prie strategiškai svarbių Svatovės ir Kreminos miestų Luhansko srityje.

Greitą abiejų pusių šarvuotosios technikos prasiveržimą kol kas stabdė gana drėgnas ir švelnus žiemos oras, tvyrojęs regione. Tačiau nuo sausio 8 d. – sekmadienio – Ukrainos rytuose prasidėkp šalčiai. Ukrainos hidrometeorologijos centras prognozavo, kad jau pirmadienį naktį ties Bachmutu bus minus 15 laipsnių Celsijaus, o ties Svatove – minus 14.

Tai gali turėti didelės įtakos tolesnei karo eigai, rašo BBC.

Žiemos taktika

1993 m. JAV kariuomenės inžinierių korpusas išleido knygą, kurioje išsamiai aprašomi antžeminių kovinių operacijų žiemą ypatumai.

Knygos autorius George'as Svincovas gimė Rusijoje, Antrojo pasaulinio karo metais buvo internuotas Vokietijoje, o paskui persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas.

Kaip neseniai pasakojo BBC korespondentas Pavelas Aksenovas, įprasta manyti, kad žiemą kovinis aktyvumas sumažėja. Tačiau, kaip rašo G.Svincovas, kadangi žiema apsunkina abiejų fronto pusių padėtį, ja turėtų pasinaudoti ta pusė, kuri jausis užtikrinčiau ir kurios kariuomenė bus geriau pasirengusi.

„Išlaikyti teritorijos kontrolę reiškia stabilumą. Žiemą tai reiškia nejudrumą. O nejudrumas žiemą – tai uždelstas pralaimėjimas, kai teritorija praranda savo strateginę vertę“, – rašoma knygoje. Pasak autoriaus, vienintelis produktyvus kelias tokioje situacijoje – veikti kuo lanksčiau, nebijant prarasti jokios teritorijos dalies.

„Lankstumo veiksnys svarbus tiek gynyboje, tiek puolime. Galite pulti, tyčia praleisti priešą (pvz. Stalingrado atvejis), smogti į flangą, perimti ir iš karto panaudoti priešo ginklus, šaudmenis ir įrangą – visa tai yra nepakeičiami metodai, lemiantys sėkmę“, – rašo jis.

Šiuo atveju, pasak G.Svincovo, žiemos puolimas įmanomas turint penkis-šešis kartus didesnį gyvosios jėgos pranašumą. Jei jėgų pusiausvyra didelėje teritorijoje neturi tokio pranašumo, jis turi būti sukurtas vietoje.

Laikas pradėti puolimą?

„Laukiame karo veiksmų suintensyvėjimo. Naktį šaltis siekė iki -17, mūsų sunkioji technika pagaliau galės greičiau judėti į priekį“, – sausio 8 d. sakė Luhansko karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Kartu jis pažymėjo, kad šaltu oru gali pasinaudoti tiek Ukrainos, tiek Rusijos pusė. Pasak S.Haidajaus, Rusijos kariuomenė šiuo metu perkelia pajėgas iš Bachmuto krypties į Kreminą. Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau kovoja už penkių kilometrų nuo šio miesto ir bando atkirsti tiekimo kelius iš užimtų Severodonecko ir Svatovės.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba (GUR) taip pat pranešė apie galimą Rusijos pasirengimą puolimui. Duodamas interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ GUR atstovas Vadimas Skibickis sakė, kad krentant oro temperatūrai Rusija rengia naują raketų smūgį Ukrainos energetikos infrastruktūrai, ir taip pat bandys pasistūmėti kai kuriomis kryptimis šalies rytuose.

„Matome padidėjusį spaudimą Donecko srityje... Jie tikriausiai pradės naują puolimą ir Zaporožės srityje, – sakė A. Skibickis. – Jie bandys sustabdyti mūsų kontrpuolimą Charkivo kryptimi. Jie stengsis išlaikyti savo pozicijas Chersone, kur stiprina gynybą, taip pat Krymo pusiasalyje, kuris jiems yra ypač strategiškai svarbus.

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius įsitikinęs, kad Rusija pirmoji pradės puolamąją operaciją. Pasak jo, Ukraina dar nespėjo sukaupti pajėgų ir priemonių, reikalingų puolimui artimiausiu metu.

„Dėl [Vakarų ginklų] tiekimo tempo mes neturime laiko sukaupti [pajėgų], kol jie įvykdys šį puolimą“, – „Feigin Live“ laidoje „YouTube“ sakė O.Arestovičius.

Jis taip pat prognozuoja Rusijos puolimo bandymus Charkivo ir Zaporožės kryptimis.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.