Pentagonas svarsto galimybę į Ukrainą siųsti kovos mašinas „Stryker“

Pasak dviejų su diskusijomis susipažinusių asmenų, JAV svarsto galimybę siųsti Ukrainai šarvuotų kovos mašinų „Stryker“, kurios būtų įtrauktos į būsimą pagalbos paketą, siekiant padėti Kijevui atremti numatomą Rusijos pavasario puolimą.

 Pasak dviejų su diskusijomis susipažinusių asmenų, JAV svarsto galimybę siųsti Ukrainai šarvuotų kovos mašinų „Stryker“.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Pasak dviejų su diskusijomis susipažinusių asmenų, JAV svarsto galimybę siųsti Ukrainai šarvuotų kovos mašinų „Stryker“.<br> AFP / Scanpix nuotr.
„Stryker“ pratybose Vokietijoje.<br> Wikimedia commons
„Stryker“ pratybose Vokietijoje.<br> Wikimedia commons
„Stryker“ gali vežti devynis karius.<br> Wikimedia commons
„Stryker“ gali vežti devynis karius.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 7:50 PM

Ši žinia pasirodė po to, kai praėjusią savaitę J. Bideno administracija paskelbė, kad atsiųs 50 „Bradley“ kovos mašinų – galingų vikšrinių šarvuočių, kuriuose įtaisytas automatinis pabūklas, kulkosvaidis ir TOW raketos.

Pasak Gynybos departamento pareigūno, kuris, kaip ir kiti, prašė neskelbti jo pavardės, „Stryker“ gali patekti į kitos karinės pagalbos dalį. Administracija apie paketą su „Stryker“ arba be jų galėtų paskelbti kitos savaitės pabaigoje – maždaug tuo metu, kai Vokietijoje vyks kitas Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimas.

Pašnekovai pabrėžė, kad galutinis sprendimas dar nepriimtas. „Šiuo metu neturime jokių pranešimų“, – sakė Pentagono atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Garronas Garnas. Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai komentarų nepateikė.

„Stryker“ būtų dar vienos rūšies techninės pajėgos sparčiai augančiam Kijevo arsenalui – ir padėtų patenkinti kritinį šarvuočių poreikį – nes didėja susirūpinimas, kad Rusija ruošia naują didelį puolimą.

Nors „Stryker“ nėra tokie galingi ar gerai apsaugoti kaip tankai, „General Dynamics Land Systems“ sukurtos aštuonių ratų šarvuotos kovos mašinos gali veikti sniege, purve ir smėlyje – nors mašinų mobilumą bekelėje šiek tiek riboja vikšrų nebuvimas.

„Ukrainiečiams reikia šarvuotų transporterių, o kol kitos šalys jų nesuteikia, tai yra tai, ką mes turime atsargose, – sakė Gynybos departamento pareigūnas. – Ne tokie geri kaip „Bradley“ kovai su tankais, bet pakankamai geri apsaugant pėstininkams ir priartėjimui prie mūšio zonos“.

JAV jau nusiuntė Ukrainai tūkstančius kovinių transporto priemonių, įskaitant „Humvee“ ir minoms atsparias transporto priemones, naudojamas pervežti karius mūšio lauke. Tačiau „Stryker“ galėtų suteikti savotišką pusiausvyrą tarp tanko ir šarvuoto transporterio.

Kariškiai teigia, kad ratinė transporto priemonė juda tyliau nei „Bradley“ ir pažymi, kad ji gali vežti daugiau karių – devynis, palyginti su šešiais standartiniame „Bradley M2“.

Šios transporto priemonės buvo reguliariai siunčiamos į Iraką kartu su JAV pėstininkų batalionais, kur leido JAV kariams greitai judėti žvyrkeliais ir kartu suteikė didesnę apsaugą nei „Humvee“. „Stryker“ taip pat turi 50 kalibro kulkosvaidį, kurį nuotoliniu būdu valdo automobilyje esantis karys.

Ukraina jau turi panašią transporto priemonę – nes pastarosiomis savaitėmis į Ukrainą pradėtos gabenti pirmosios iš planuojamų 39 kanadietiškų šarvuotų kovos paramos mašinų: kanadietiška „Stryker“ versija, kurią taip pat pagamino „General Dynamics“. Iš pradžių šios mašinos buvo įgytos Kanados ginkluotosioms pajėgoms, tačiau birželio mėnesį Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau paskelbė, kad nukreipia jų tiekimą Ukrainai.

JAV Tailandui pardavė 60 „Stryker“, o Šiaurės Makedonija perka 16.

Galingų šarvuočių – tokių kaip „Bradley“ ir „Stryker“ – siuntimas galėtų būti pirmas žingsnis ruošiantis siųsti tankus. Tačiau Vakarų valstybės tebėra įstrigusios toje pačioje vietoje, kurioje buvo ištisus mėnesius – diskutuoja, kas pirmas imsis didelių veiksmų, rašo „Politico“.

„Su europiečiais vyksta keistas judėjimas pirmyn ir atgal. Kai kas nors paklausia, europiečiai sako: na, žinote, JAV turėtų pajudėti pirmos. O [JAV] administracija sako: mes norime, kad europiečiai pirmieji imtųsi veiksmų, arba norime tai daryti kartu. O ukrainiečiai tiesiog sako: dėl Dievo meilės, tiesiog duokite mums tankus“, – sakė su šiomis diskusijomis susipažinęs asmuo.

Parengta pagal „Politico“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.