Rusija kaupia ginkluotę naujam puolimui: ar galima tikėtis sovietinių tankų kopijų iš Šiaurės Korėjos?

Kremlius ieško, kur galėtų gauti papildomų šarvuočių Ukrainos okupacijai – jų reikia „čia ir dabar“.

Šiaurės Korėjos kovos mašinos.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Šiaurės Korėjos kovos mašinos.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Šiaurės Korėjos „Pokpung-ho“ tankai – vietinė sovietinio „T-72“ tanko kopija.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Šiaurės Korėjos „Pokpung-ho“ tankai – vietinė sovietinio „T-72“ tanko kopija.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 11:37 AM

Naujam puolimui 2023 metais Rusija bando suburti 200 tūkst. šauktinių karių, kurie suformuotų naujus Rusijos kariuomenės dalinius. Remiantis dabartiniu Rusijos ginkluotųjų pajėgų sąrašu, Rusijos karinis-pramoninis kompleksas turėtų dirbti kelerius metus, kad pagamintų pakankamai technikos ir ginkluotės naujai mobilizuojamiems kariams.

Kremlius iš tikrųjų supranta šią nuviliančią perspektyvą, todėl ginklų jie stengiasi gauti iš kur tik gali. Pavyzdžiui, 2022 metų gruodžio pabaigoje tapo žinoma, kad „Wagner“ grupė pirko artileriją ir raketas iš Šiaurės Korėjos.

Akivaizdu, kad mąstymas apie tai, iš kur rusai galėtų gauti ginklų, iš dalies gali būti spekuliatyvus. Tačiau tai apmąstyti vis vien verta, vien dėl jau turimo pavyzdžio – prieš metus vargu ar galėjome pagalvoti, kad Rusija bombarduos Ukrainos miestus egzotiškais bepiločiais orlaiviais kamikadzėmis, pirktais iš Irano.

Akivaizdu, kad valstybių, iš kurių rusai gali prašyti ginklų, sąrašą riboja du veiksniai: sovietinio stiliaus tankų turėjimas ir tų valstybių santykiai su Kremliumi. Siaurame šiuos kriterijus atitinkančių šalių sąraše yra Šiaurės Korėja, turinti dideles sovietinės ginkluotės atsargas. Čia svarbu pažymėti, kad gana dažnai egzotiškai skambanti ginkluotė yra tiesiog gerai žinomų ginklų kopijos.

Pavyzdžiui, „Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika“ (KLDR) disponuoja iki 3500 įvairių tipų tankų, tarp kurių yra kelios „Chonma-ho“ kovos mašinos versijos, kurios iš esmės yra sovietinio „T-62“ tanko kopijos.

Iš viso egzistuoja šešios šio tanko modifikacijos, kurios pagal charakteristikas tarpusavyje koreliuoja taip pat, kaip „T-62“ ir modernizuoti „T-62M“ bei „T-62МВ“ tankai, kokie jau naudojami Ukrainoje. Kai kurie iš šių tankų netgi turi lazerinius taikiklius ir dinaminę apsaugą. Esminis skirtumas tarp Šiaurės Korėjos modifikacijų ir originalaus sovietinio „T-62“ yra šarvuoto plieno, kuris buvo naudojamas „Chonma-ho“ gamybai, kokybės lygis.

Šiaurės Korėjos kariuomenė taip pat turi tankų su kitais egzotiškai skambančiais pavadinimais – pavyzdžiui, „Pokpung-ho“, „Chonma-215“ ir „Chonma-216“. Iš tiesų, tai yra vietinės sovietinio „T-72“ tanko kopijos, kurių gamyba tikriausiai vyko padedant inžinieriams iš Kinijos.

Kopijos nuo originalų gali skirtis ir ginklų komplektacija: pavyzdžiui, kartais Šiaurės Korėjos kariuomenė ant savo tankų deda granatsvaidžius „AGS-17“ ar „AGS-30“.

Tai, ar Šiaurės Korėja galėtų tiekti ginklus Rusijai, yra tik pamąstymai. Galima paprieštarauti, kad realiai KLDR neaprūpins Rusijos jokiais tankais. Tokiu atveju Kremliaus bandymai „išvilioti“ ginklus savo šauktinių armijai baigtųsi nesėkmingai, o nauja dalinai mobilizuotųjų rusų banga neturėtų su kuo kovoti prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.