JAV ir Vokietija į Ukrainą siunčia moderniausius šarvuočius: paaiškino, kaip tai padės kritiniu kovos metu

Artėjant tikėtinam pavasario puolimui, JAV ir Vokietija siunčia Ukrainai daugybę šarvuotų transporto priemonių, įskaitant 50 tankus naikinti galinčių „Bradley“ – kad padidintų ukrainiečių galimybes perkelti karius į fronto liniją ir sustiprinti savo pajėgas prieš Rusiją.

 JAV Ukrainai perduos 50 tankus naikinti galinčių „Bradley“.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 JAV Ukrainai perduos 50 tankus naikinti galinčių „Bradley“.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 JAV Ukrainai perduos 50 tankus naikinti galinčių „Bradley“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 JAV Ukrainai perduos 50 tankus naikinti galinčių „Bradley“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 „Marder“ galint gabenti iš esmės lygiavertę ginkluotę kaip ir „Bradley“.
 „Marder“ galint gabenti iš esmės lygiavertę ginkluotę kaip ir „Bradley“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 7:37 PM

Šios transporto priemonės neatitinka Ukrainos prašymo perduoti tankus. Tačiau ši karinė technika suteiks strateginių kovinių pajėgumų, nes keičiantis metų laikams, dalis vietovių tampa purvu, o Ukraina pradeda agresyvią kampaniją, siekdama susigrąžinti Rusijos užimtas teritorijas – ypač rytuose.

Apžvelkime „Bradley“ ir kitus šarvuočius – bei jų naudą kovoje.

Kas tai yra ir kaip tai padės

Ne, tai nėra tankai.

„Bradley“ ir 40 vokiškų „Marder“ yra vieni iš įvairių Vakarų valstybėse naudojamų šarvuočių transporterių. Jie sukurti taip, kad tiktų tam, ką pažangiosios kariuomenės vadina jungtinių ginkluotųjų pajėgų manevrine kova – gebėjimu sklandžiai koordinuojant veiksmus naudoti įvairius antžeminius, oro ir kitus ginklus bei kovinius vienetus.

„M2A2 Bradley“ yra vidutiniškai šarvuota kovos mašina, turinti vikšrus, o ne ratus – tačiau lengvesnė ir judresnė už tanką. Ji gali vežti trijų asmenų įgulą ir dar penkis ar šešis karius, todėl laikoma pagrindiniu būdu saugiai perkelti pėstininkus į mūšį.

Paprastai ji būna ginkluota 25 mm kalibro pabūklu, sumontuotu viršuje, kulkosvaidžiu ir prieštankinių raketų TOW paleidimo įrenginiu. TOW (angl. tube-launched, optically tracked, wire-guided) reiškia, kad raketa iššaunama tik į taikinius, kuriuos kariai realiai mato mūšio lauke, todėl ji labai veiksminga atvirose erdvėse – pavyzdžiui, dykumose ir plačiuose laukuose.

Panašus šarvuotis yra ir „Marder“, galintis gabenti iš esmės lygiavertę ginkluotę.

Pavyzdžiui, jungtinės ginkluotės kovoje Ukrainos pajėgos galėtų apšaudyti Rusijos įtvirtinimus artilerijos ir aviacijos smūgiais, o tada greitai perkelti pėstininkų karius šarvuotose transporto priemonėse į frontą ir surengti antžeminį puolimą, pasinaudodama susilpnėjusia Rusijos būkle.

„Tai sukuria dilemą priešininkams, – sakė Demokratijų gynimo fondo Karinės ir politinės galios centro vyresnysis direktorius Bradley Bowmanas, pridurdamas, kad „Bradley“ panaudojimas leis Ukrainos pajėgoms išnaudoti silpnas vietas, atsiradusias dėl artilerijos pabūklų. – Tai – galingas derinys“.

Tiek Rusija, tiek Ukraina per pastaruosius 10 mėnesių patyrė didelių tankų ir kitos šarvuotos technikos nuostolių, tad „Bradley“ ir „Marder“ siuntimas padės kompensuoti šiuos nuostolius.

Kodėl dabar?

Sprendimas siųsti „Bradley“ atspindi nuolatinį ginkluotės sistemų, kurias JAV ir sąjungininkės suteikia karo metu, sudėtingumo ir smogiamojo poveikio augimą.

Daugelis smerkia tokį tempą kaip per lėtą, teigdami, kad Ukrainai reikia visko, ką ji gali gauti rusams atremti – ir kad kai kurių teritorinių nuostolių būtų buvę galima išvengti, jei JAV ir sąjungininkai būtų veikę greičiau.

Kiti prieštarauja, kad teikiamos ginkluotės rūšys keitėsi atsižvelgiant į kintantį karo pobūdį nuo jo pradžios praėjusių metų vasarį ir į didėjančias Ukrainos karių galimybes išvykti už šalies ribų, kad galėtų išeiti mokymus, reikalingus sudėtingesnėms ir aukštųjų technologijų sistemoms eksploatuoti bei prižiūrėti.

JAV Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby praėjusią savaitę sakė, kad „Bradley“ bus naudingi, nes kova rytiniame Donbaso regione, kur yra „daug dirbamos žemės, daug atviros teritorijos“, intensyvėja. Pasak jo, šis sprendimas atspindi dabartinius Ukrainos karinius poreikius, tačiau „taip pat atsižvelgiama į tai, kokia kova gali būti ateityje“.

Pentagone gynybos sekretoriaus Rusijos ir Ukrainos reikalams pavaduotoja Laura Cooper teigia, kad dabar yra tinkamas metas aprūpinti „Bradley“ mašinomis. „Ukrainiečiai pademonstravo, kad jų techninės priežiūros įgūdžiai auga, – sakė ji ir pridūrė, kad JAV vedami mokymai, kurie prasidės vėliau šį mėnesį, leis kariams valdyti, prižiūrėti ir remontuoti ginklus.

JAV ir kiti sąjungininkai taip pat naudojasi žiemos mėnesiais, kad atsiųstų didelius kiekius ginklų ir įrangos, kurių Ukrainai prireiks pavasarį, kai kovos suaktyvės.

Kodėl neduoda tankų

Ukraina atkakliai prašo tankų, tačiau JAV ir kitos sąjungininkės iki šiol priešinosi siųsti sunkesnes, galingesnes ir sudėtingesnes šarvuotas transporto priemones.

Pavyzdžiui, amerikiečių tankas „M1 Abrams“ turi daug galingesnį pabūklą ir yra geriau šarvuotas, tačiau sveria daug daugiau ir naudoja ne dyzeliną, o reaktyvinius degalus. Visa tai apsunkina priežiūrą ir aptarnavimą žygio metu.

„Pilnai sutinkame, kad Ukrainai reikia tankų, – sako L.Cooperis. – Tačiau turime atsižvelgti į tankų priežiūros ir aptarnavimo aspektus. Ir taip pat žinome, kad „Abrams“ tankas ne tik yra degalų siurbikas, bet jį ir gana sudėtinga prižiūrėti“.

Ji nurodė, kad būtent todėl JAV bendradarbiavo su Nyderlandais, kad būtų atnaujinti sovietinių laikų tankai „T-72“, kuriais Ukrainos kariai jau moka naudotis.

JAV ir kitos Vakarų šalys dešimtmečius mokėsi ir praktikavosi, kaip permesti karius mūšio metu, kad svarbiausi maisto produktai, degalai ir atsargos neatsiliktų nuo judančių pajėgų. Rusijos nesugebėjimas to užtikrinti išryškėjo karo pradžioje, kai ilgas jos konvojus, judantis Kijevo link, sustojo, nes dėl visiško logistinio kolapso kareiviai liko be maisto ir degalų.

Kada atvyks karo mašinos?

JAV ir Vokietijos pareigūnai nepateikė tikslių terminų, kada bus baigti mokymai ir kaip greitai šarvuotosios transporto priemonės galėtų atvykti į Ukrainą.

Pentagonas yra sakęs, kad išplėstinis Ukrainos pajėgų kovinis rengimas prasidės šį mėnesį, ir L. Cooper teigė, kad į jį bus įtrauktas „Bradley“ instruktažas. „Iš esmės prireiks poros mėnesių, kad šis pajėgumas būtų įdiegtas, kad ukrainiečiai būtų apmokyti“, – sakė ji.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ilgą laiką atsargiai vertino spaudimą tiekti šarvuočius Ukrainai – ir tvirtino, kad Vokietija nesiims tokių tiekimų viena. Dėl to šią savaitę buvo paskelbtas tandemas su JAV.

O.Scholzo atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas teigė, kad vokiškos transporto priemonės į Ukrainą turėtų būti suruoštos pirmąjį šių metų ketvirtį. Vokietija planuoja apmokyti Ukrainos pajėgas naudotis šiomis transporto priemonėmis, o S.Hebestreitas nurodė, kad ekspertai tikisi, jog šis procesas užtruks apie aštuonias savaites.

Parengta pagal „Associated Press“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.