Dešimt kartų greitesnė technologija sukurs aplinką verslui ten, kur tradicinis internetas buvo bejėgis

Į Lietuvą atėjo nauja technologinė era: pagaliau diegiamas penktosios kartos mobilusis ryšys, trumpiau vadinamas 5G. Apie jį turbūt jau girdėję visi, kam tai įdomu – kad tai bus keliolika kartų kartų greitesnis ryšys, su mažesniu uždelsimu (angl. latency). Tačiau tai – ne viskas, ką gali pasiūlyti ši nauja technologija. Tuo labiau, ji palies ne tik paprastus vartotojus vartotojus, bet ir verslus – o kaip tai nutiks, pasakoja „Bitė Lietuva“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.

5G ryšys.<br>123rf iliustr.
5G ryšys.<br>123rf iliustr.
„Bitė Lietuva“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.<br>„Bitė Lietuva“ nuotr.
„Bitė Lietuva“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.<br>„Bitė Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-17 13:38

„5G yra išskirtinis tuo, kad turės gerokai didesnę nei 4G greitaveiką – iki 10 kartų ir siekiančią 2 gigabitų per sekundę,. Tad verslo atveju 5G iš tiesų reikėtų lyginti ne su 4G, veikiančiu telefone, o traktuoti kaip šviesolaidžio analogą biure“, – teigia technologijų specialistas. „– 5G įgalins ypač didelį greitį, galimybę prie tinklo prijungti daug įrenginių ir turės mažą uždelsimą (angl. latency). Būtent todėl kalbant apie 5G reikėtų jį lyginti ne su 4G, bet su šviesolaidiniu internetu.“

Paklaustas, kokiems verslo sektoriams 5G atėjimas būtų aktualiausias, E. Rakickas sako, kad išskirti kažkurį vieną sektorių būtų sudėtinga, nes naujoji ryšio karta bus naudinga visiems verslams.

„Bet jei kalbėtume apie konkrečius pavyzdžius, mes galėsime tiekti greitą ir stabilų internetą ten, kur jo negalėjo būti arba kur 4G negalėjo jo užtikrinti. Nutolę biurai, nuotolinio darbo vietos, kur neateina šviesolaidis. Na, o jei susiaurinus sektorių – 5G bus daiktų interneto tąsa: naujasis ryšys leis čia palaikyti daugiau įrenginių, tinkle jų galės būti milijonai: išmanieji stulpai, išmanieji šiukšlių konteineriai, parkavimo vietos, išmanieji skaitikliai.“

Panaikinta riba tarp laidinio ir belaidžio interneto

Su juo sutinka ir „Teltonika Networks“ direktorius Giedrius Kukauskas: „5G gaminių panaudojimas yra labai platus, nes iš esmės absoliuti dauguma sprendimų ateityje pereis į 5G ryšį“, – teigia jis.

Pasak „Teltonika Networks“ vadovo, „5G verslui atveria naujas galimybes, kurios gali egzistuoti tik tada, kai tinklas veikia preciziškai tiksliai. „Be to, 5G panaikina atotrūkį tarp laidinio ir belaidžio ryšio galimybių, ko 4G tiesiog negalėjo padaryti. 5G sukurs daugybę naujų panaudojimo scenarijų robotikos, virtualios bei papildytos realybės, autonominių automobilių srityse. Taip pat padės ženkliai optimizuoti bei modernizuoti gamybos, žemės ūkio, energetikos ir kitas industrijos šakas bei procesus“, – teigia IT verslininkas.

Paprašytas pateikti 5G technologijos pritaikymo pavyzdžius, G. Kukauskas pabrėžia, kad svarbu paminėti, jog šiandien profesionali 4G tinklo įranga įgalina šimtus sprendimų, kurių net nepastebime mūsų kasdienybėje: bankomatus, paštomatus, elektroninių mokėjimų sistemas, transporto valdymo infrastruktūrą, skaitmeninius reklaminius ekranus, pramoninę automatiką, nuotolinį valdymas – galima vardinti ir vardinti.

„Ilgainiui visos šiuolaikinės 4G pritaikymo kryptys bus išpildomos jau pasitelkiant 5G, net jei reikalingas duomenų greitis ar uždelsimas nebus pagrindinis pasirinkimo kriterijus. Šis pokytis vyks dėl to, kad visi daiktų interneto sprendimai yra kuriami ilgalaikiam naudojimui, jų numatomas naudojimo terminas prasideda nuo 5–8 metų, todėl renkantis naujas integracijas, verslai rinksis vis pingančią 5G technologiją – kad užtikrintų, jog jų investicijos garantuos maksimalią grąžą, be rizikos spendimo gyvavimo eigoje keisti ryšio technologiją. Ilgainiui 5G išnaudos vis daugiau dažnių juostų, tad perėjimas nuo 4G į 5G palies visas „sujungtas“ technologijas“, – apibendrina „Teltonika Networks“ vadovas.

Savo ruožtu E.Rakickas atkreipia dėmesį, kad 4G net geromis sąlygomis gali pasiekti vidutiniškai tik 50–100 megabitų per sekundę, o 5G leis pasiekti iki 2 gigabitų per sekundę. „Pereinant nuo kelių megabitų iki gigabitų yra didelis technologinis žingsnis“, – įsitikinęs „Bitė Lietuva“ produktų vadovas.

Ateitis yra šiandien

Pasak G.Kukausko, šiuo metu 5G technologija dar tik žengia pirmuosius žingsnius. Abiejų kartų ryšiai – 4G ir 5G – dar nemažai metų egzistuos kartu, atlikdami skirtingus vaidmenis ir tenkindami skirtingus rinkos poreikius, tačiau galiausiai 5G užims 4G vietą.

„Tad natūralu, kad ankstyvajame etape pirmaisiais 5G naudotojais tampa tie, kas nori naudotis šiuo metu rinkoje esančiomis pažangiausiomis technologijomis. O bene labiausiai suinteresuoti pereiti prie 5G turėtų būti tie verslai, kurie dabar kuria tinklo infrastruktūrą ir galvoja ne vienerius metus į priekį. Jiems verta jau dabar rinktis būtent 5G įrangą, kurios nereikės staiga keisti ir patirti didelių išlaidų ateityje, ką teko stebėti vykstant 3G tinklo išjungimui“, – teigia „Teltonika Networks“ direktorius.

E. Rakicko teigimu, 5G taip pat nėra kažkur ateityje – nes ateitis jau yra šiandien.

„Reikėtų pradėti nuo to, kad „Bitė“ yra absoliutus daiktų interneto rinkos lyderis ne tik Lietuvoje, bet ir visame Pabaltijo regione, įskaitant Lenkiją – ir čia būtent kalbant ne apie teorinius, laboratorinius sprendimus, bet praktinius: pavyzdžiui, į kokybišką savo ryšių tinklą esame pajungę šimtus tūkstančių išmaniųjų skaitiklių. Įmonės ir vartotojai jau gali matyti apčiuopiamą naudą“.

O toliau bus tik įdomiau – ir tvariau. „Pavyzdžiui, atliekų konteineriai. Mes juos dabar išnaudojame labai neefektyviai: mašina važiuoja maršrutu ir surenka šiukšles, viskas. Bet jei turėtume galimybę stebėti konteinerių užpildymo lygius, galėtume sudaryti efektyvesnį maršrutą ir protingiau išnaudoti resursus. Taip pat bus vertingi ir visokie matuojantys jutikliai: oro temperatūros, asfalto drėgnumo, visokie agrikultūriniai ir kitokie jutikliai, kurie įsijungs bendrą struktūrą“, – pasakoja „Bitė Lietuva“ atstovas.

Pasak jo, 5G bus naudingiausias ten, kur reikės didelio duomenų srauto realiuoju laiku. „Ateities medicina, autonominiai automobiliai, sunkiosios technikos (pavyzdžiui, ekskavatoriaus) valdymas nuotoliniu būdu. Tai galės būti bet kokie nutolę objektai, kuriuos bus galima valdyti realiuoju laiku“, – teigia E. Rakickas. Beje, tokie jau veikia ir dabar: Švedijoje jau įrengta šachta su 5G ryšiu, kurioje kalnakasybos technika valdoma visiškai nuotoliniu būdu. Tai užtikrina ir saugumą, ir patogumą.

„5G leidžia sukurti uždarą, privatų tinklą – tarkime, gamyklai ar kitai teritorijoje apibrėžtoje įmonėje. Statoma ta pati 5G įranga ir kuriamas atskiras tinklas. Nes yra objektų, kurie yra labai nutolę, tiesti iki jų šviesolaidį kainuotų labai daug – o sukurti radijo tinklą pigiau. Ir sukūrus radijo tinklą, tu gali į jį sujungti visus savo įrenginius, kompiuterius, jutiklius – ir turėsi infrastruktūrą, kuri veiks be jokių problemų“, – aiškina telekomunikacijų kompanijos atstovas.

Paklaustas apie „Bitė Lietuva“ su 5G siejamus planus Lietuvoje, E.Rakickas atskleidžia, kad jie – tikrai nemenki. „Mūsų ambicijos 5G tinklų srityje yra išties didelės. Didžiausia kryptis, kurią matome ir kur norime eiti – būti tiesiogine atsvara šviesolaidžiui ten, kur jo nėra, ar būti geresniu už šviesolaidį. Kai kurios gamybinės įmonės, dabar vykdančios savo veiklą (pavyzdžiui, gaminančius visokius įrenginius ir juos pritaikančios), jau naudoja 5G tinklą, testavimui. Matome, kad čia galime būti stiprūs ir kai kur duoti geresnę paslaugą nei šviesolaidžiu teikiamas ryšys“, – sako „Bitė Lietuva“ produktų vadovas.

5G tinklas pasieks daugumą Lietuvos žmonių

Paklaustas, kada Lietuvoje 5G tinklas pasieks dabartinio 4G tinklo aprėptį, E. Rakickas sako, kad jo manymu 5G reikėtų vertinti ne teritorijos aprėptimi, bet populiacijos aprėptimi: kad šios kartos ryšys veiktų būtent ten, kur jo labiausiai reikia.

„Nes Lietuvoje mes turime 99 proc. 4G padengimą, bet jo greitaveika mieste ir už miesto skiriasi – tačiau juo yra padengta visa Lietuva. Mūsų strategija – visų pirma diegti 5G ten, kur jo reikia: priemiesčiuose, miestuose, mažesnėse gyvenvietėse. Siūlysime paslaugą ten, kur jos iš tikrųjų reikia – bet nejungsime miške, kur medžiotojas bokštelyje turbūt 5G teikiamų privalumų vis tiek greičiausiai neišnaudos. Be to, toks „miškų šildymas“ tiesiogiai prieštarautų mūsų keliamiems aukštiems aplinkosaugos tikslams, – šypsosi „Bitė Lietuva“ produktų vadovas.

Šiuo metu „Bitė Lietuva“ jau yra 5G ryšiu padengusi nemažai miestų ir jų priemiesčių – Vilnių, Kauną, Klaipėdą, aplink Šiaulius ir mažesnius miestelius. „Mūsų strategija – mes plečiamės ir užmiesčio į miestų platumas, pagal miesto dydį. Tada imsimės mažesnių miestelių, o tada jau eisime į išorę“, – pasakoja E.Rakickas. Jo teigimu, „Bitė Lietuva“ turėtų pasiekti reikiamą tokių vietų padengimą 2023 m. vasario-kovo mėnesiais. „Tuo metu jau turėsime solidų tinklą, kuriuo galėsime padėti žmonėms“, – žada telekomunikacijų specialistas.

„Apibendrinant viską, mes 5G išskiriame į dvi kryptis: namų ir biuro internetą, orientuotą į tuos, kuriems jo dabar labiausiai reikia ir kurie yra pavargę nuo lėto interneto, į įmones, kurios iki šiol negavo kokybiško interneto. Antroji kryptis – daug investuosime į daiktų internetą, plėsime tinklą, kad galėtume priimti dar daugiau skirtingų įrenginių, o galiausiai 5G integruosime ir į balsines paslaugas. Na ir žinoma, vartotojai mobiliuosiuose telefonuose turės dar didesnį greitį, kurio išnaudojimui ateityje tikrai atsiras daug scenarijų“, – apibendrina „Bitė Lietuva“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.

„Greitis ir lankstumas – 5G verslams reiškia būtent tai. 5G technologija savo specifikacijomis nenusileidžia laidiniam ryšio perdavimui. Verslams nebereikės investuoti į šviesolaidį, nebereikės kiekvienoje paslaugų teikimo vietoje derinti sutarčių ir sąlygų su vis skirtingu interneto tiekėju, nebereikės laukti, kol ryšys bus užtikrintas jų sprendimams. 5G įgalina greitai ir paprastai, tiesiog nieko nelaukiant prisijungti prie tinklo. Reikia tik maršrutizatoriaus ir SIM kortelės“, – E.Rakickui pritaria G.Kukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.