JAV atsisako suteikti šį galingą ginklą, kurio Ukraina prašo jau kelis mėnesiui

Pasak aukšto rango Pentagono pareigūno, JAV kol kas nusprendė nesuteikti Ukrainai ilgojo nuotolio raketų sistemos ATACMS.

JAV kol kas nusprendė nesuteikti Ukrainai ilgojo nuotolio raketų sistemos ATACMS.<br>Wikimedia commons
JAV kol kas nusprendė nesuteikti Ukrainai ilgojo nuotolio raketų sistemos ATACMS.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-20 14:04

„Mūsų nuomone, ukrainiečiai gali pakeisti mūšio lauko dinamiką ir išstumti rusus iš savo teritorijos be ATACMS“, – trečiadienį žurnalistams sakė gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas.

Ukraina jau kelis mėnesius prašo JAV kariuomenės taktinės raketų sistemos – tolimojo nuotolio raketos „žemė-oras“, kuri šaudoma iš HIMARS. Tačiau JAV nusprendė nesuteikti šių raketų, kurios leistų Ukrainai smogti Rusijos taikiniams, esantiems už daugiau kaip 300 km, baimindamasi, kad tai eskaluotų konfliktą.

„Manome, kad yra kitų pajėgumų, kurie gali leisti ukrainiečiams įveikti reikiamus taikinius“, – sakė C.Kahlas, pridurdamas, kad kitos Pentagono tolimojo nuotolio sistemos suteikia Ukrainai „smogiamojo potencialo ateinančiame konflikto etape“.

Pasak C.Kahlo, tai yra tolimojo nuotolio bepiločiai orlaiviai, jungtinės tiesioginės atakos amunicijos komplektai (angl. Joint Direct Attack Munitions, JDAM), kuris nevaldomas bombas paverčia valdomais ginklais, ir tūkstančiai 80 km nuotolio valdomų daugkartinio paleidimo raketų sistemų, kurias ukrainiečiai gali paleisti iš JAV tiekiamų HIMARS.

Nors JAV atsisakė suteikti Ukrainai kai kuriuos pajėgumus, „manau, kad mūsų partnerystės rezultatai yra gana geri. Dėl ATACMS, manau, kad šiuo metu mes nesutarsime“, – sakė pareigūnas.

Paklaustas, ar Bideno administracijos atsisakymą suteikti ATACMS lemia baimė, kad Ukraina jas panaudos smūgiams į Rusijos teritoriją, C.Kahlas atsakė, kad JAV ir toliau laikosi politikos nesudaryti sąlygų tokiems smūgiams.

JAV stengiasi aprūpinti Ukrainą karine technika, kad ji galėtų nutraukti beveik aklavietėje esantį konfliktą ir išstumti Rusijos pajėgas iš Ukrainos, sakė C.Kahlas. Į tai įeina nauji pažadai tiekti šarvuotas kovos mašinas „Bradley“.

Kritikai šią savaitę padidino spaudimą J.Bideno administracijai siųsti Ukrainai ATACMS ar kitus ilgesnio nuotolio ginklus.

Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas Mike Rogersas ir Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas peikė tai, ką jie pavadino „Baideno administracijos ir kai kurių mūsų sąjungininkų Europoje neryžtingumu“, nes tai kainuoja ukrainiečių gyvybes.

„Dabar laikas Bideno ir Šolco vyriausybėms pasekti Jungtinės Karalystės ir Rytų Europos sąjungininkų pavyzdžiu – tankai „Leopard 2“, ATACMS ir kita tolimojo nuotolio tikslioji amunicija turėtų būti patvirtinti nedelsiant“, – sakoma įstatymų leidėjų pareiškime trečiadienį, turint omenyje JAV prezidentą ir Vokietijos kanclerį Olafą Šolcą.

Į pensiją išėjęs kariuomenės generolas leitenantas, buvęs JAV kariuomenės Europoje vadas Benas Hodgesas, sakė, kad ATACMS arba bepiločiai lėktuvai „Gray Eagle“ ir „Reaper“ galėtų padėti Ukrainai susigrąžinti Krymą – tai būtų potencialus nokautuojantis smūgis Rusijai. Ukraina galėtų apsunkinti Rusijos okupaciją, taikydamasi į Rusijos logistikos centrus, tokius kaip Sevastopolis, ir pagrindinius tranzito kelius, pavyzdžiui, Kerčės tiltą, kuris jungia Krymą ir Rusiją.

B.Hodgesas taip pat yra vienas iš šalininkų, pasisakančių už tai, kad Ukrainai būtų nusiųsta antžeminė mažo skersmens bomba (angl. Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), kurios veikimo nuotolis siekia apie 150 km ir kurią galima paleisti iš HIMARS sistemų.

Tačiau B.Hodgesas teigė, kad JAV politika iki šiol „iš esmės sukūrė prieglobstį rusams“.

„Jie turi priversti Rusiją palikti Krymą panaudodami jėgą, kol rusai dar neatsistojo ant kojų“, – sakė B.Hodgesas.

Parengta pagal „Defense News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.