Ukraina prašo kovos lėktuvų „Tornado“: kuo ypatingas šis orlaivis ir ar realu jį gauti?

Iš esmės Ukraina prašo potencialaus taktinio branduolinio ginklo nešiotojo, o tai suteikia Berlynui rimtą pretekstą jo Ukrainai nesuteikti.

Daugiafunkcinis lėktuvas „Tornado“ buvo masiškai gaminamas 1979–1999 m., jo kovinė masė – 9 tonos, o kovinių veiksmų spindulys – 1 400 km.<br>Wikimedia commons
Daugiafunkcinis lėktuvas „Tornado“ buvo masiškai gaminamas 1979–1999 m., jo kovinė masė – 9 tonos, o kovinių veiksmų spindulys – 1 400 km.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2023, 7:01 PM, atnaujinta Jan 23, 2023, 12:13 PM

Ukrainos žiniasklaidoje skleidžiama idėja, kad Vokietija galėtų pradėti tiekti Ukrainai daugiafunkcinius kovinius lėktuvus „Panavia Tornado“, nes Vokietijos karinėse oro pajėgose yra net 93 tokie lėktuvai, kurie ir taip greitai bus pakeisti „F-35“.

Tačiau būtent šio konkretaus ginklo pasirinkimas Ukrainos karinėms oro pajėgoms gali būti netinkamas, ypač atsižvelgiant į tai, kad yra kito tipo orlaivių, kuriuos Ukrainai daug realiau gauti iš Vokietijos.

Daugiafunkcinis lėktuvas „Tornado“ buvo masiškai gaminamas 1979–1999 m., jo kovinė masė – 9 tonos, o kovinių veiksmų spindulys – 1 400 km. Šis orlaivis gali naudoti įvairias valdomas raketas ir sparnuotąsias raketas, įskaitant „Brimstone“ arba „Storm Shadow“.

Vakarų šalys „Tornado“ orlaivį pritaikė keliose karinėse operacijose: Operacijoje „Audra dykumoje“ 1991 m., kare Jugoslavijoje 1999 m., operacijoje „Irako laisvė“ 2003 m. ir net smūgiuose prieš ISIS 2015–2018 m.

Bendrai žvelgiant, Vokietijos „Tornado“ naikintuvai atrodo kaip puikus kandidatas sustiprinti Ukrainos oro pajėgas kovose su Rusijos lėktuvų ir raketų smūgiais.

Tačiau iš tikrųjų Vokietija turi ne 93, o 88 „Tornado“ lėktuvus. Praktiškai šių lėktuvų, kurie galėtų būti perduoti, yra gerokai mažiau, nes Vokietija pradėjo „Tornado“ modernizavimo programą, kurios galutinis terminas – 2025 m. Šia programa siekiama pratęsti oralaivių tarnybą iki 2030 m.

Kalbant apie galimo vokiškų „Tornado“ perdavimo sąlygas, taip pat esama niuansų. Tiesa, Berlynas siekia pakeisti šiuos orlaivius penktos kartos naikintuvais „F-35“ ir tikisi gauti pirmuosius iš jų 2026 m. Tačiau nuo 2023 m. sausio pradžios Vokietija nėra sudariusi tvirtos sutarties su JAV dėl „F-35“ tiekimo. Todėl kol negaus „F-35“, Vokietija greičiausiai neatsisakys savo „Tornado“, nes jie tebėra reikalingi kaip potencialūs amerikiečių gaminamų taktinių branduolinių bombų „B61–12“ nešėjai.

Kita vertus, Vokietija turi keletą „nereikalingų“ kovinių orlaivių „Eurofighter“. Tam tikras skaičius šių naikintuvų saugomas Vokietijos kariniuose sandėliuose, o anksčiau šalis teigė galinti priimti sprendimą parduoti tris naudotus „Eurofighter“ Austrijos karinėms oro pajėgoms. Būtent šie orlaiviai turi didesnę tikimybę keliauti į Ukrainą.

„Eurofighter“ kovos lėktuvas gali nešti galingą ginkluotę, įskaitant sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ ir raketas „oras-oras“ „Meteor“, kurių veikimo nuotolis siekia 200 km.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.