Rusija žvangina savo naujaisiais ginklais – tačiau kiek jų iš tiesų pasiruošę vykti į mūšio lauką?

Sakoma, kad Rusija ruošiasi „dideliam karui“ – ketina naudoti naujausius ginklus ir įrangą, kurių mūšio lauke dar niekada nebuvo. Tačiau tai daugiausia Kremliaus bauginančios pasakos, kuriomis siekiama skleisti paniką ir neviltį, kad Ukraina būtų priversta derėtis, rašo „Defense Express“.

 Laikrodžio rodyklės kryptimi, pradedant nuo kairės virtšuje: „T-14 Armata“, „T-15 Armata“, „2S35 Koalicija-SV“ ir „2S25M Sprut-SD M1“.<br> Wikimedia commons
 Laikrodžio rodyklės kryptimi, pradedant nuo kairės virtšuje: „T-14 Armata“, „T-15 Armata“, „2S35 Koalicija-SV“ ir „2S25M Sprut-SD M1“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 8:03 PM

Rusijos Federacija sausumos pajėgoms iš tiesų kuria techniškai „naujoviškus“ ginklus. Tačiau projektai pradėti dar prieš plataus masto invaziją į Ukrainą, todėl „naujausi pasiekimai“ yra morališkai pasenę, o masinės gamybos horizonte dar net nematyti, teigia naujienų šaltinis.

Remiantis Kremliaus planais, skelbtais prieš plataus masto invaziją, masinė pagrindinių kovos tankų „T-14 Armata“ ir pėstininkų kovos mašinų (PKM) „T-15 Armata“ gamyba buvo Rusijos gynybos ministerijos užsakymo dalis.

Rusijos Federacijos Gynybos ministerijos Vyriausiosios automobilių-šarvuočių valdybos vadovas generolas majoras Aleksandras Šestakovas nurodė, kad PKM „T-15 Armata“ dar neišlaikė valstybinių bandymų – todėl jų gamyba nuo 2022 m. lapkričio buvo atidėta 2023 metams – o Rusija dar net nėra parengusi koncepcijos, kaip reikėtų naudoti „T-15 Armata“ mūšio lauke, teigia „Defense Express“.

Anot leidinio, Rusijos Federacijos karinė-pramoninė komisija taip pat pranešė, kad masinė tankų „T-14 Armata“ gamybos pradžia iš 2022 gruodžio buvo perkelta į 2023 metus. Tikimasi, kad pirmąją partiją sudarys 40 tankų vienetų, – tačiau valstybiniai bandymai vis dar nėra baigti.

Taip pat, atvirų šaltinių duomenimis, 2022 m. pradžioje Rusijos kariuomenė turėjo 26 haubicas „2S35 Koalicija-SV“. Rusija teigia, kad šios haubicos naudodamos raketinius šaudmenis gali šaudyti 70 km atstumu – tačiau tai nėra praktiškai įrodyta. Rusija taip pat teigia, kad 2021 m. vasarą prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas buvo panaudotos „2S35 Koalicija-SV“ – tačiau vaizdinių įrodymų nėra.

Rusijos Federacijos gynybos ministerijos Vyriausioji automobilių-šarvuočių valdyba yra pranešusi, kad 2022 m. lapkritį valstybiniai šių haubicų bandymai vis dar nebuvo baigti.

Savaeigė haubica „2S42 Malva“ vis dar egzistuoja tik kaip eksperimentinis modelis. Jos valstybiniai bandymai ir masinė gamyba taip pat nenumatomi.

„2S42 Malva“ iš tikrųjų yra „2A64“ ilgavamzdis 152 mm pabūklas iš haubicos „2S19 Msta“, sumontuotas ant ratinės važiuoklės, kurios veikimo nuotolis – 24 km. Tačiau Rusija teigia, kad „2S42 Malva“ yra prancūziškos savaeigės haubicos „Caesar“ analogas (o pastarosios veikimo nuotolis – 40 km).

Rusijos gamybos įmonė „Kurganmašzavod“ pareiškė, kad masinė savaeigio prieštankinio pabūklo „2S25M Sprut-SD M1“ gamyba atidėta siekiant jį modernizuoti. Pagal projektą jis turėtų būti „prifarširuotas“ elektronikos – tos pačios, kurios Rusijoje trūksta.

2022 m. pradžios duomenimis, savaeigės minosvaidžių sistemos „2S42 Lotos“ valstybiniai bandymai taip pat buvo atidėti. Akivaizdu, kad Rusija neturi pakankamai išteklių įtraukti šią sistemą į gamybinį projektą.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.