Rusai skelbiasi užgrobę keletą „Starlink“ įrenginių

Rusijos kareiviai pareiškė, kad Donecko regione, kur pastarosiomis savaitėmis vyksta intensyvūs mūšiai, kaip karo trofėjų paėmė Elono Musko palydovinio interneto terminalus.

 „Starlink“ palydovinio interneto modulis Iziume, 2022 spalis.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 „Starlink“ palydovinio interneto modulis Iziume, 2022 spalis.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 11:25 AM

Organizacijos „Karališkieji vilkai“ vadas interviu sakė, kad rusai Donecko liaudies respublikoje (DLR) užgrobė „Starlink“ palydovinius terminalus.

Buvęs Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas, kuriam po sužeidimo Donecke buvo sėkmingai atlikta operacija, taip pat nurodė, kad Rusijos kareiviai DLR užgrobė įvairių priešo trofėjų, įskaitant aukštųjų technologijų įrangą.

Savo ruožtu vietos Rusijos žiniasklaida suskubo skelbti išvadą, kad kadangi Rusijos pusė įsigijo „Starlink“ įrangą, rusai dabar turės galimybes ištirti šiuos terminalus arba panaudoti juos kovoje su Ukraina.

Praėjusių metų lapkritį Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad šalis ruošiasi paleisti kosminių palydovų, pavadintų „Skif“, tinklą, kuris užtikrins sparčią ir prieinamą interneto prieigą.

Vietos žiniasklaidoje pasirodžiusiame pranešime teigiama, kad Rusijos specialistai gali sukurti „pakaitinius“ signalų priėmimo taškus, kurie operacijos metu gali sukelti daug problemų Ukrainos kariuomenei.

Pavyzdžiui, spalio mėnesį Rusijos žiniasklaida teigė, kad įsiveržusios pajėgos prieš „Starlink“ naudoja palydovinio ryšio elektroninio trukdymo sistemą „Tirada-2S“.

Tokiomis aplinkybėmis šie teiginiai gali sukelti tam tikrą Ukrainos pareigūnų nerimą, rašo „Eurasian Times“. Praėjusį mėnesį Rusijos ginklų gamintojas pareiškė sukūręs „Starlink“ terminalo ryšio aptikimo radarą „Borščevik“, kuris buvo išbandytas mūšio lauke.

Žiniasklaidoje buvo teigiama, kad „Borščevik“ buvo „sukurtas siekiant aptikti ir nustatyti „Starlink“ terminalų buvimo vietą 180 laipsnių sektoriuje iki 10 kilometrų atstumu“ – tačiau „Eurasian Times“ negalėjo nepriklausomai patvirtinti šių Rusijos žiniasklaidoje skelbiamų prielaidų.

Spėliojama, kad Maskva nuolat kuria strategijas, kaip sunaikinti „Starlink“ terminalus. Spalio mėnesį Rusijos žiniasklaidos pranešime, pagrįstame ekspertų nuomonėmis, buvo teigiama, kad „Starlink“ palydovų tinklui sunaikinti reikėtų didžiulio skaičiaus raketų, kurių taikinio veikimo nuotolis būtų ne mažesnis kaip 500 km.

„Starlink“ ir karas Ukrainoje

Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas Michailas Fiodorovas netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą vasarį socialiniame tinkle „Twitter“ paprašė E. Musko aktyvuoti „SpaceX“ palydovus „Starlink“, kad juos galima būtų naudoti Ukrainoje. E.Muskas nedelsdamas atsižvelgė į šį prašymą. „Starlink“ paslauga dabar aktyvi Ukrainoje. Daugiau terminalų pakeliui“, – rašė milijardierius.

Po kelių dienų, 2022 m. kovą, E. Muskas nurodė, kad Rusija kelioms valandoms užblokavo „Starlink“ terminalus Ukrainoje. Tačiau jis taip pat pridūrė, kad po programinės įrangos atnaujinimo „Starlink“ vėl veikia normaliai.

„Starlink“ bent jau kol kas atlaikė visus įsilaužimų ir trukdymų bandymus“, – kovo 25 d. rašė E. Muskas.

Nuo tada, kai pradėjo veikti Ukrainoje, „Starlink“ terminalai labai padėjo Kijevo karinėms operacijoms. Teigiama, kad Ukrainos kariuomenė naudoja „Starlink“ dronų atakoms prieš Rusijos tankus ir pozicijas – ypač tose vietovėse, kur prasta infrastruktūra ir nėra interneto prieigos.

Reikėtų pažymėti, kad tariamas ar galimas „Starlink“ galinių įrenginių užgrobimas Rusijos karių įvykdytas praėjus daugiau nei mėnesiui po to, kai „Bloomberg“ pranešė, jog Ukraina iš „SpaceX“ gaus dar daugiau nei 10 000 „Starlink“ palydovinių antenų. Šie terminalai buvo labai svarbūs teikiant internetą Rusijos atakų prieš ryšių infrastruktūrą metu.

Tuo metu M.Fiodorovas paskelbė, kad užsitęsę finansiniai klausimai dėl terminalų buvo išspręsti, nes kelios Europos šalys įsipareigojo padengti išlaidas.

„SpaceX“ ir E. Muskas greitai reaguoja į problemas ir mums padeda“, – sakė M. Fiodorovas agentūrai „Bloomberg“. Jis taip pat pažymėjo, kad „palydoviniam ryšiui nėra alternatyvos“ ir patvirtino, kad 10 000 naujų terminalų papildo jau gautus 22 000 terminalų, ir visi jie bus naudojami „stabilizuoti ryšį kritinėse situacijose“.

Parengta pagal „Eurasian Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.