M. Skritulskas: pareiga registruoti išankstines SIM korteles pažangiose šalyse numatyta jau pakankamai senai

Seimo narys, konservatorius Mindaugas Skritulskas teigia, kad norint stabdyti daugelį nusikalstamų veiklų, turėtų būti įvestas privalomas išankstinio mokėjimų SIM kortelių registravimas.

 Parlamentaras tvirtino, kad tokia sistema jau egzistuojanti tokiose Europos Sąjungos šalyse kaip Vokietija ir Norvegija, ir pasak jo, ją neturėtų būti sudėtinga įvesti ir Lietuvoje.<br> 123rf nuotr.
 Parlamentaras tvirtino, kad tokia sistema jau egzistuojanti tokiose Europos Sąjungos šalyse kaip Vokietija ir Norvegija, ir pasak jo, ją neturėtų būti sudėtinga įvesti ir Lietuvoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 3:25 PM, atnaujinta Jan 31, 2023, 4:28 PM

Pasak jo, naudodamiesi tokių SIM kortelių suteikiamu anonimiškumu, nelegalią veiklą vykdo sukčiai, narkotikų prekeiviai ir organizuotas nusikalstamumas.

„Naudojantis telefonais yra padaroma labai daug nusikalstamų veiklų. Ir neturime mintyje tik sukčiavimų, kuriais vien per praėjusius metus yra išviliota daugiau nei 20 mln. eurų iš mūsų gyventojų, yra ir melagingi pranešimai apie padėtas bombas, kuriuos nesenai girdėjome. Telefonus naudoja ir organizuotas nusikalstamumas, kontrabandininkai, narkotikų prekeiviai ir kiti nusikaltėliai“, – LRT radijui aiškino M. Skritulskas.

„Labiausiai naudojamos yra išankstinio mokėjimo SIM kortelės, kadangi jų įsigijimo tvarka leidžia abonementui likti nežinomam“, – pridūrė jis.

Parlamentaras taip pat tvirtino, kad tokia sistema jau egzistuojanti tokiose Europos Sąjungos šalyse kaip Vokietija ir Norvegija, ir pasak jo, ją neturėtų būti sudėtinga įvesti ir Lietuvoje.

„Iš tiesių, pažangiose šalyse, tokiose kaip Vokietija ar tarkime Norvegija ir kitose, jau pakankamai senai yra tokia pareiga numatyta. Ir tikrai tai tikrai nebus sudėtinga ar tam padaryti egzistuos ypatingi kaštai, kadangi prieš aktyvuojant tokias korteles nereikia eiti pas ryšio tiekėją. Pakaktų užsiregistruoti internetu ir tokiu būdų identifikuoti tapatybę“, – tikino politikas.

ELTA primena, kad Ekonomikos komitete dirbantis konservatorius Mindaugas Skritulskas registravo Elektroninių ryšių įstatymo pakeitimą, kuriuo būtų privalomai nustatoma registruoti išankstinio mokėjimo SIM korteles. Perkant tokią kortelę, reikėtų pateikti: vardą, pavardę, tapatybę patvirtinančio dokumento numerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.