Kas žinoma apie keturis virš JAV numuštus paslaptinguosius objektus

Didžiulis Kinijos balionas, numuštas prie JAV krantų, dar du mažesni objektai numušti virš Aliaskos ir Kanados, o sekmadienį dar vienas virš Mičigano, sukėlė susirūpinimą dėl Šiaurės Amerikos saugumo ir dar labiau padidino įtampą su Kinija.

 Didžiulis Kinijos balionas, numuštas prie JAV krantų, dar du mažesni objektai numušti virš Aliaskos ir Kanados, o sekmadienį dar vienas virš Mičigano, sukėlė susirūpinimą dėl Šiaurės Amerikos saugumo ir dar labiau padidino įtampą su Kinija.<br> Reuters / Scanpix nuotr., lrytas.l mont.
 Didžiulis Kinijos balionas, numuštas prie JAV krantų, dar du mažesni objektai numušti virš Aliaskos ir Kanados, o sekmadienį dar vienas virš Mičigano, sukėlė susirūpinimą dėl Šiaurės Amerikos saugumo ir dar labiau padidino įtampą su Kinija.<br> Reuters / Scanpix nuotr., lrytas.l mont.
 Šnipinėjimu įtariamas Kinijos balionas vasario 4 d. buvo numuštas prie Pietų Karolinos pakrantės, JAV.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Šnipinėjimu įtariamas Kinijos balionas vasario 4 d. buvo numuštas prie Pietų Karolinos pakrantės, JAV.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 10:37 AM, atnaujinta Feb 13, 2023, 10:59 AM

Kas buvo tie keturi objektai?

Viskas prasidėjo sausio pabaigoje, kai milžiniškas Kinijos oro balionas, kuris, JAV pareigūnų teigimu, buvo šnipinėjimo balionas, kelias dienas sklandė JAV padangėje, o vasario 4 d. prie Pietų Karolinos pakrantės jį numušė naikintuvas „F-22“. Kinija tvirtino, kad balionu buvo atliekami orų tyrimai.

Pentagonas teigė, kad balionas turėjo trijų autobusų dydžio gondolą, kuri svėrė daugiau nei toną, taip pat kad jame buvo įrengtos kelios antenos, ir saulės baterijos buvo pakankamai didelės, kad jomis būtų galima maitinti kelis žvalgybinės informacijos rinkimo jutiklius.

Penktadienį, vasario 10 d. JAV kariuomenė pranešė, kad jos JAV naikintuvai numušė dar vieną objektą prie šiaurinės Aliaskos – ir pridūrė, kad jis buvo „suverenioje JAV oro erdvėje virš JAV teritorinių vandenų“. Pareigūnai teigė, kad objektas neturėjo jokios varomosios ar valdymo sistemos.

Šeštadienį JAV naikintuvas „F-22“, vykdydamas JAV ir Kanados įsakymus, numušė „aukštai ore esantį objektą“ virš Jukono teritorijos (Kanada), maždaug už 160 km nuo JAV sienos – buvo nurodyta, kad jis kelia grėsmę civiliniams skrydžiams. Kanada apibūdino objektą kaip cilindro formos ir mažesnį už pirmąjį balioną. Kanados gynybos ministrė Anita Anand nenorėjo spėlioti, ar jis atkeliavo iš Kinijos.

Pareigūnai antrąjį ir trečiąjį objektus apibūdino kaip maždaug automobilio „Volkswagen Beetle“ dydžio.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas įsakė JAV karo lėktuvams numušti neatpažintą objektą virš Hurono ežero Mičigane – „iš atsargumo“, kaip pasakė aukštas administracijos pareigūnas.

Objektas buvo apibūdintas kaip aštuonkampė konstrukcija su nuo jos kabančiomis virvėmis ir nebuvo laikomas keliančiu karinę grėsmę kam nors ant žemės, tačiau galėjo kelti pavojų civilinei aviacijai – nes skrido maždaug 6000 metrų aukštyje, sakė pareigūnas.

JAV Senato daugumos lyderis Charlesas Schumeris, kurį Baideno administracija informavo po incidento virš Jukono, sekmadienį – prieš incidentą Hurono ežere – sakė, kad ankstesni du objektai greičiausiai buvo oro balionai, „tačiau daug mažesni už pirmąjį“, abu skridę maždaug 12 200 metrų aukštyje.

Iki šiol tik pirmasis objektas buvo priskirtas Pekinui.

Kas rasta?

Karinės komandos pirmojo objekto sekliuose vandenyse prie Pietų Karolinos ieškojo naudodamos lėktuvus, laivus ir nedidelius povandeninius laivus – ir karinės nuotraukos parodė, kad ištrauktas didelis baliono gabalas. Federalinis tyrimų biuras perėmė nuolaužas tolimesnei analizei.

Antrojo objekto paieškos operacijos tęsiamos ant jūros ledo netoli Dedhorso gyvenvietės Aliaskoje. „Arktinės oro sąlygos, įskaitant šaltą vėją, sniegą ir ribotą dienos šviesą, yra [sunkinantys] veiksniai“, – sakė kariškiai.

Paieškos komandos, padedamos Kanados patrulinio lėktuvo „CP-140“, ieško trečiojo objekto nuolaužų Jukone, šeštadienį pranešė A.Anand.

Pentagonas pabrėžė, kad FTB glaudžiai bendradarbiauja su Kanados policija.

Tikimasi, kad JAV kariškiai, aprūpinti specialia nardymo įranga, skirta itin šaltiems Hurono ežero vandenims, bus greitai pasiųsti ieškoti ketvirtojo objekto liekanų.

Kodėl tiek daug objektų būtent dabar?

Jungtinės Valstijos teigia, kad balionai buvo dalis „flotilės“, kuri apėmė penkis žemynus. Kai kurie analitikai teigia, kad tai gali būti didelės Kinijos šnipinėjimo kampanijos, nukreiptos į užsienio karinius pajėgumus prieš galimą įtampą dėl Taivano ateinančiais metais, pradžia.

Analitikai teigia, kad JAV ir Kanados žvalgyba nuolat gauna didžiulius neapdorotų duomenų kiekius ir paprastai dalį jų atideda, kad sutelktų dėmesį į artėjančių raketų grėsmę – o ne į tokius lėtai judančius objektus kaip balionai.

„Dabar, žinoma, mes jų ieškosime. Todėl manau, kad tikriausiai rasime daugiau dalykų“, – NBC sakė Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto atstovas Jimas Himesas.

Pentagonas teigia, kad po balionų atradimo atidžiau vykdo stebėjimą radarais.

Pareigūnai sakė, kad dabar žinoma, jog Donaldo Trumpo administracijos laikais virš JAV teritorijos trumpam buvo praskridę trys balionai – tuo metu nepastebėti – ir vienas vėliau, jau J.Bideno kadencijos metu.

Koks poveikis JAV ir Kinijos santykiams?

Jungtinės Valstijos atšaukė JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą į Kiniją, turėjusį stabilizuoti smarkiai įtemptus santykius – ir pritaikė sankcijas šešiems Kinijos subjektams, kurie, kaip manoma, remia karinių šnipinėjimo balionų programas.

Pekinas pasmerkė pirmojo baliono numušimą, teigdamas, kad jis „šiurkščiai pažeidė tarptautinę praktiką“. Kinija pasiliko teisę „naudoti būtinas priemones panašioms situacijoms spręsti“.

Kinijos reakcijos į naujausius objektų numušimus kol kas nėra.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.