Nauja grėsmė Ukrainai? Prakalbo apie iranietiškus povandeninius laivus kamikadzes

Šiuo metu jau yra pagrindo kalbėti apie galimą naują Rusijos keliamą grėsmę jūroje – bepiločius povandeninius laivus (angl. unmanned underwater vehicles, UUV), rašo „Defense Express“. Taip pat verta paanalizuoti, kas tokią ginkluotę galėtų gaminti ir tiekti Rusijai.

Jemeno husių gautas Irano pagamintas laivas-kamikadzė.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Jemeno husių gautas Irano pagamintas laivas-kamikadzė.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 8:14 PM

Vasario 11 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas pareiškė, kad Rusija prieš Ukrainą naudoja jūrinius dronus.

Baiminamasi, kad rusai gali pradėti naudoti laivus-kamikadzes, kad galėtų atakuoti svarbią Ukrainos infrastruktūrą arba kovoti su civiline laivyba Juodojoje jūroje.

„Išreiškiu savo susirūpinimą dėl Rusijos naudojamų bepiločių antvandeninių transporto priemonių, kurios kelia grėsmę civilinei jūrų laivybai Juodojoje jūroje“, – rašė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnyj.

Pasak „Defense Express“, atsakymas, kaip atremti naująją Rusijos grėsmę, iš pirmo žvilgsnio yra paprastas ir aiškus – aplink svarbius objektus reikėtų įrengti gynybinius pabūklus, kurie užtvertų kelius į tokius objektus, taip pat reikėtų daugiau patruliuojančių katerių ir laivų. Tačiau siekiant užtikrinti geriausią įmanomą svarbios infrastruktūros ir civilinės laivybos apsaugą, svarbu apsvarstyti, iš kur Rusiją galėtų gauti šią ginkluotę.

Dabar Rusijos karinis jūrų laivynas turi šešis „Aleksandrit“ klasės minų tralerius, iš kurių trys priklauso Rusijos Juodosios jūros laivynui – ir kiekviename iš jų yra po keturis prancūzų gamybos autonominius povandeninius robotus „Alister 9“ bei „K-Ster“. Tačiau greičiausiai rusai tokius bepiločius dronus galėtų naudoti tik „kopijuodami“ bepiločių povandeninių laivų valdymo technologijas.

Todėl kaip galimas kamikadzių laivų tiekėjas Rusijai į galvą ateina Iranas, teigia „Defense Express“.

Svarbu pažymėti, kad iraniečiai neseniai pademonstravo antvandeninį droną „Bavar“, kurio charakteristikos šiuo metu nežinomos.

Be to, taip pat žinoma, kad Teheranas jau yra tiekęs kamikadzių laivus Jemeno husiams. Kai kurias jų charakteristikas dar 2022 m. rugsėjo mėn. savo tinklaraštyje aprašė atvirų šaltinių žvalgybos (OSINT) analitikas H.I.Suttonas.

Jo nuomone, Irano laivų-kamikadzių korpuso ilgis siekia iki 10 metrų. Priklausomai nuo serijos, gamybai gali būti naudojami arba įprasti motoriniai kateriai, arba specialiai pagaminti korpusai.

Be to, šiose transporto priemonėse galima matyti kajutę, skirtą asmeniui, kuris turi nugabenti laivą iki tam tikro taško – o tada laivas „bepiločiu režimu“ keliauja į taikinį.

Irano laivų-kamikadzių kovinių galvučių svoris ir veikimo nuotolis kol kas nežinomi. Tiksliai įvertinti galimą naują rusų ginkluotę bus įmanoma tik tuo atveju, jei vienas iš pavyzdžių pateks į Ukrainos specialistų rankas.

Kol kas galima tik tikėtis, kad Rusiją negaus iš Irano tiek ginklų, kad rusai galėtų pulti Ukrainos laivybą ir svarbią infrastruktūrą jūrų ar vidaus vandenų uostuose.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.