Minint karo metines į Ukrainą atvyko pirmieji tankai „Leopard“ – kuo jie pasižymi?

Lenkija patvirtino, kad penktadienį, ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui lankantis Kijeve ir minint Rusijos invazijos į Ukrainą vienerių metų sukaktį, Ukrainai buvo pristatyti pirmieji tankai „Leopard“.

 Lenkija patvirtino, kad penktadienį, ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui lankantis Kijeve ir minint Rusijos invazijos į Ukrainą vienerių metų sukaktį, Ukrainai buvo pristatyti pirmieji tankai „Leopard“ (asociatyvinė nuotr.)<br> Reutters / Scanpix nuotr.
 Lenkija patvirtino, kad penktadienį, ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui lankantis Kijeve ir minint Rusijos invazijos į Ukrainą vienerių metų sukaktį, Ukrainai buvo pristatyti pirmieji tankai „Leopard“ (asociatyvinė nuotr.)<br> Reutters / Scanpix nuotr.
 Lenkija patvirtino, kad penktadienį, ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui lankantis Kijeve ir minint Rusijos invazijos į Ukrainą vienerių metų sukaktį, Ukrainai buvo pristatyti pirmieji tankai „Leopard“ (asociatyvinė nuotr.)<br> Wikimedia commons
 Lenkija patvirtino, kad penktadienį, ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui lankantis Kijeve ir minint Rusijos invazijos į Ukrainą vienerių metų sukaktį, Ukrainai buvo pristatyti pirmieji tankai „Leopard“ (asociatyvinė nuotr.)<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 3:04 PM, atnaujinta Feb 24, 2023, 3:20 PM

„Ministras pirmininkas negalėjo čia būti, jis išvyko į Kijevą nuvežti „Leopard“ tankų, kurie yra pirmoji partija, pristatyta Ukrainai“, – Varšuvoje vykusiame Nacionalinės saugumo tarybos posėdyje nurodė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Netrukus po to, kai Berlynas patvirtino Vokietijoje pagamintų kovinių tankų eksportą, ukrainiečių įgulos pradėjo mokymus Lenkijoje.

Kol kas neaišku, kiek tankų iš Lenkijos buvo pristatyta į Ukrainą, ir ar tai modernūs „Leopard 2“, ar ankstesnės kartos „Leopard 1“. A.Duda sausio mėn. buvo sakęs, kad Lenkija savo kaimynei perduos 14 „Leopard“ tankų.

Vizito Kijeve metu M. Morawieckis susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir kartu su Ukrainos Ministru Pirmininku Denisu Šmyhalu padėjo vainiką prie žuvusių gynėjų memorialo.

M. Morawieckis sakė, kad Lenkija rems Ukrainą tol, kol ji nugalės Rusiją, ir netrukus pristatys daugiau tankų.

„Minint žiauraus Rusijos puolimo prieš Ukrainą metines, esu Kijeve, kad duočiau aiškų ženklą dėl tolesnės paramos ginant Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Lenkijos premjeras.

Lenkija yra viena iš aktyviausių Ukrainos rėmėjų nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Rusija pradėjo karą. Varšuva ne kartą ragino savo NATO ir ES sąjungininkes padidinti karinę pagalbą karo nualintai šaliai.

M. Morawieckis nurodė, kad Lenkija yra pasirengusi apmokyti ukrainiečių pilotus dirbti su naikintuvais „F-16“, skambant raginimams Kijevui Vakarų sąjungininkėms pristatyti vakarietiškus naikintuvus.

Apie tankus „Leopard“

Pirmosios kartos tankus „Leopard“, pirmą kartą pradėtus naudoti 1965 m., suprojektavo „Porsche“ kompanija. Šie tankai buvo sukurti tais laikais, kai buvo manoma, kad dėl didelės sprogstamosios galios prieštankinių sviedinių (HEAT) įprastiniai sunkieji šarvuočiai yra mažai vertingi, todėl „Leopard“ konstrukcijoje daugiausia dėmesio buvo skiriama efektyviai ugnies jėgai ir mobilumui, o ne sunkiajai šarvuotei.

„Leopard 1“ turėjo vidutinio stiprumo šarvus, kurie buvo veiksmingi tik prieš mažo kalibro automatinius pabūklus ir sunkiuosius kulkosvaidžius, bet pasižymėjo geru galios ir svorio santykiu.

Tai (kartu su modernia pakaba ir transmisija) suteikė „Leopardui“ puikų mobilumą ir pravažumą, palyginus su daugeliu kitų to meto pagrindinių kovos tankų – prancūzų „AMX-30“ ir švedų „Strv 103“.

Pagrindinę „Leopard“ ginkluotę sudarė pagal vokiečių licenciją pagaminta britų „Royal Ordnance L7“ 105 mm pabūklas: vienas iš efektyviausių ir labiausiai paplitusių to laikmečio tankų ginklų, versija.

„Leopard 2“ yra trečiosios kartos Vokietijos pagrindinis kovos tankas (MBT). XX a. aštuntajame dešimtmetyje „Krauss-Maffei“ sukurta karo mašina buvo pradėta naudoti 1979 m. ir pakeitė ankstesnį „Leopard 1“, tapdama pagrindiniu Vakarų Vokietijos kariuomenės kovos tanku.

Įvairias „Leopard 2“ modifikacijas ir toliau naudoja Vokietijos, taip pat 13 kitų Europos šalių ir keletas ne Europos valstybių visame pasaulyje – įskaitant Lenkiją, Kanadą, Čilę, Indoneziją ir Singapūrą, ginkluotosios pajėgos. Kai kurios valstybės yra licencijavusios „Leopard 2“ dizainą vietinei gamybai ir vidaus plėtrai.

Yra du pagrindiniai „Leopard 2“ kūrimo etapai. Pirmasis apima tankus, pagamintus iki „Leopard 2A4“ standarto ir pasižyminčius vertikaliai išdėstytu bokštelio šarvu. Antrajame etape, pradedant „Leopard 2A5“, bokštelio šarvai yra kampuoti, strėlės formos, taip pat turi kitų patobulinimų.

Pagrindinė visų „Leopard 2“ tankų ginkluotė – „Rheinmetall“ pagamintas lygiavamzdis 120 mm

pabūklas. Jis valdomas skaitmenine ugnies valdymo sistema, lazeriniu tolimačiu ir pažangia naktinio matymo bei stebėjimo įranga.

Tanką varo „Friedrichshafen“ pagamintas V12 dyzelinis variklis su dviem turbinomis.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.